Adana’da 25 Kasım paneli: Kadınların daha fazla birlikteliğe ihtiyacı var
Adana Kadın Platformu, 25 Kasım dolayısıyla “Haklarımız var” konulu panel düzenledi. Panelde kadınların maruz kaldığı şiddete ve şiddeti doğuran politikalara karşı birlik çağrısı yapıldı.

Adana Kadın Platformu 25 Kasım dolayısıyla “Haklarımız var” konulu panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak Emek Partisi Adana İl Başkanı Av. Sevil Aracı, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ve Pınar Mahallesi Muhtarı Saniye Çelik katıldı. Panelde kadınların duygusal, fiziksel çeşitli türlerde şiddete maruz kaldığına dikkat çekilerek şiddeti doğuran politikalara karşı birlik olunması çağrısı yapıldı.

Muhtar Saniye Çelik, her evin kadınlar için hapishane haline getirildiğine dikkat çekerek kadınların toplumsal alanda daha fazla yer alması için birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Erkek egemen toplumlarda kadınların kendileri için hapishanelere dönüştürülmüş evlerde yalnızca fiziki şiddete değil duygusal ve psikolojik şiddete de maruz kaldığını ifade eden HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise, “Kadın cinayetlerinin, fiziksel şiddetin de alt yapısını duygusal şiddet oluşturuyor” dedi.

‘İLK MAHKUM EDİLEN ÜLKE TÜRKİYE’
İstanbul Sözleşmesinin kadınları her türlü şiddetten korumak ve kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önlemek amacıyla imzalandığını hatırlatan EMEP İl Başkanı Sevil Aracı, “Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde kadına yönelik şiddeti önleyemediği için Nahide Opuz davasında 2009 yılında ilk kez mahkum edilen ülke olma sıfatını taşıdı. Yani Türkiye kara sicilinde biraz temizliğe gidebilmek için böylesi bir yola gitmiş ve bu sözleşmenin ilk imzacısı olmuş durumda” ifadelerini kullandı. İstanbul Sözleşmesinin kadınları her türlü şiddetten korumak, kadına yönelik şiddeti, aile içi şiddeti önlemek ve kovuşturmak açısından önemli olduğunu dile getiren Aracı, daha önce kadınların mücadelesiyle rafa kaldırılan düzenlemeleri hatırlatarak “Birlikteliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz” dedi.

İlgili haberler
Adana Kadın Platformu: Daha kaç kere hayır dememiz...

25 Kasım öncesi sokağa çıkan Adana Kadın Platformu üyeleri, ikinci yargı paketinde yer alan hak gasp...

25 Kasım’a doğru: Şiddet, kriz, eşitsizlik... Kadı...

25 Kasım'a giderken kadınların gündemini editörlerimiz Gizem Örnek ve Sevda Karaca konuştu.

Adana’da cezaevindeki kadınlara dayanışma kartları...

Adana HDP Kadın Meclisi ve Adana Kadın Platformu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kaps...