Aile Bakanının 'reklamını yaptığı' tedbirler şiddeti önlemiyor
HEDEP Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanının yanıtlaması için kadına yönelik şiddete ve önleme çalışmalarına dair soru önergesi verdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, kadına yönelik şiddete ve önlenmesine dair alınan tedbirlere dair Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın yanıtlaması üzerine bir soru önergesi verdi.

ALINDIĞI SÖYLENEN TEDBİRLERE RAĞMEN KADIN CİNAYETLERİ ARTIYOR

Önergede 2023 yılının Kasım ayına dair, Bianet Erkek Şiddeti Çetelesi çalışması ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verileri paylaşıldı. Bu verilere göre, 548 kadın doğal olmayan sebeplerle hayatını kaybetti, hayatını kaybeden kadınların 268'i erkekler tarafından öldürüldü. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanının göreve başladığı Haziran ayından itibaren ise 141 kadının öldürüldüğünü belirten Çelenk, "Ekim ayında 17 kadın evlerinde katledilmiş, 6'sı yetkili mercilerce alınmış koruma kararı olmasına rağmen korunamamış ve yine katledilmiştir." dedi.

Son on yıl ve bakanlıktan sağlanan son 6 ayın verilerine göre kadın cinayetlerinin önlenmekten ziyade giderek arttığını belirten Çelenk, "Kadınlara karşı fiziksel ve cinsel şiddet verileri ise yukarıda açıklanan vahim tabloyla paralel seyretmektedir. Şüpheli kadın ölümleriyle ilişkili bir tahkikat süreci yürütülüp yürütülmediği, varsa bu sürecin nasıl seyrettiğiyle ilişkili hukuki takip sivil toplum kuruluşlarınca ve gazeteciler tarafından sağlıklı bir şekilde yapılamamaktadır. İlgili kurum ve kuruluşların bu takibi yapabilecek yetki ve altyapı donanımları bulunmamaktadır." dedi.

Sivil toplum kuruluşları ve kadın hakları aktivistlerinin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin şiddeti arttırdığına dair bilimsel raporlarının bulunduğunu söyleyen Çelenk Aile Bakanına şu soruları sordu:

"1- Yukarıda istatistiği verili cinayetlerle ilgili Bakanlığın şimdiye kadarki tasarrufları, önlem ve eylem istatistikleri nelerdir?
2- Bakanlık, kadınlar tarafından aldırılan koruma kararları hakkında bilgi sahibi midir? Bakanlığın, kadınlar tarafından aldırılan koruma tedbiri kararlarına ulaşmaya yönelik hukuki yahut idarî faaliyetleri var mıdır?
3- Bir önceki dönem Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sn. Derya Yanık, Kadın Destek (KADES) uygulamasının ve ALO 183 Destek Hattı'nın kadına karşı şiddeti önlemede etkin olacağını beyan etmişti. Sizin Bakanlığınız döneminde söz konusu uygulamaların analiz ve değerlendirmeleri yapılmış mıdır? Kadına Destek mobil uygulamasının ve ALO 183 Destek Hattı'nın önlediği veya önlediği düşünülen cinayet ve şiddet oranları ne yöndedir?
4- Yukarıda istatistiği verili kadın cinayetlerinin kahir ekseriyeti ateşli silahlarla işlenmiştir. Bakanlığın ateşli silahların yaygınlaşması ve kullanımı hakkında, İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere denetime ehil idari kurumlarla herhangi bir istişaresi olmuş mudur? Bakanlığın bu yönde bir politika planı var mıdır?
5- Bakanlığın kadına yönelik şiddet soruşturmalarında ve davalarında avukat vasıtasıyla müdahil olmasının kadın cinayetleri ve şiddeti önlemedeki etkisi hakkında bir veri var mıdır? Bakanlık adına müdahil olan müdafilerin soruşturma ve dava dosyalarındaki yararlıkları hakkında bir analiz yapılmış mıdır? Yapılmışsa söz konusu analizin içeriği nedir?
6- İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin yarattığı şiddet tablosu ne yöndedir? Bakanlığın, Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesinden sonraki şiddet ve cinayet tablosu hakkında bir değerlendirmesi olmuş mudur? Bakanlığın bu konudaki görüşü nedir?"

Fotoğraf: Sevilay Çelenk

İlgili haberler
HEDEP Milletvekili Sümeyye Boz: Kadın konukevleri...

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Muş Milletvekili Sümeyye Boz, kadın sığınma evlerinde...

Kadına yönelik şiddet ve adaletin sessizliği

Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sorduğu sorularla Suriyeli Emani’nin katili Birol K...

İktidarın yeni yüzyıl vizyonu: ‘Kadını perde arkas...

Devletin görevlerini kadının üstüne yıkarak sorumluluktan kaçan, muhalif sesleri bastırmaya çalışan...