Adana Kadın Platformu: Katledilen translar isyanımızda yaşıyor
Adana Kadın Platformu, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü için açıklama yaptı. Açıklamada "şiddet ve baskı gören trans+ arkadaşlarımız için çığlık atıyoruz." dendi.

Adana Kadın Platformu, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü için yazılı bir açıklama paylaştı. Ülkede artan transfobiye dikkat çeken açıklama, bu durumun bir çok transın yalnız hissetmesine, göç etmesine ve intihar etmesine sebep olduğunu vurguladı.

DEVLETİN ÖRGÜTLEDİĞİ NEFRET HAYATIMIZA MAL OLUYOR

Hükümetin ve siyasetçilerin LGBTİ'lere karşı örgütlediği nefret söylemleri ve karalama kampanyalarına vurgu yapan açıklamada örgütlenen ayrımcılığın ve şiddetin özellikle belirgin hale geldiği söylendi. Bu karalama kampanyalarına örnek olarak Eylül ayında "Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), LGBTI+ların 'virüs' olarak adlandırıldığı ve 'ailelerin yıkımına' neden olmakla suçlandığı bir 'kamu spotu' videosuna onay" vermesi gösterildi. Sadece geçtiğimiz sene 327 transın öldürüldüğü, bunların %95'i trans kadınlardan oluştuğu söylenen açıklamada, RTÜK'ün yayınladığı ve LGBTİ karşıtı bir mitinge çağrı yapan kamu spotunun LGBTİ' lerin açıkça devlet tarafından hedef haline getirilmesi anlamına geldiği ifade edildi. 

Hande Kader'i ve öldürülen tüm trans kadınları hatırlamaya ve seslerini duyurmaya devam edeceklerinin altını çizen Adana Kadın Platformu açıklamayı şu şekilde bitirdi: 

'Çekiyorsunuz ama yayınlamıyorsunuz! Sesimizi kimse duyamıyor!' diyen Hande Kader'in sesini duyurmak için çığlık atıyoruz. 'Bunları yayınlayın, bize nasıl müdahale ettiklerini herkes görsün!' diye haykıran Didem Akay için çığlık atıyoruz. 'Yapamadım, bana izin vermediler' diyerek intihara sürüklenen Eylül Cansın için çığlık atıyoruz. Polis tarafından gasp edilen ve cinsel şiddete uğradıktan sonra katledilen Hande Buse Şeker için çığlık atıyoruz. Bugün, adını bile duymadığınız trans kadınlar için çığlık atıyoruz. Devletin 'haksız tahrik indirimi' ile teşvik ettiği katillerin bulunması için çığlık atıyoruz. Cinsel kimlikleri nedeniyle hem ailelerinden hem devletten hem de toplumdan şiddet ve baskı gören trans+ arkadaşlarımız için çığlık atıyoruz. İsyandan çığlık atıyoruz. Katledilen Trans+ arkadaşlarımız İsyanımızda yaşıyor.".

Fotoğraf: Şehlem Kaçar / csgorselarsiv.org 

İlgili haberler
Trans kadınlar cezaevinde iki kat fazla hak gasbın...

‘İnsan onuruna aykırı uygulamalara maruz kalıyorum, tecrit altındayım’ diyen trans kadın tutuklu Dir...

Transları intihara ne sürüklüyor?

Hande Kader’in yakın arkadaşı trans kadın Didem Akay’ın intiharı sonrası trans bireylerin neden yaşa...

Avukat Sena Yazıbağlı: Nefret dili trans cinayetle...

Artan trans cinayetlerini ve saldırıları konuştuğumuz Avukat Sena Yazıbağlı, LGBT bireylerinin devle...