Ağustos ayında 27 kadın öldürüldü, 17’si şüpheli
Ağustos ayında 27 kadın öldürüldü, 26 çocuk istismara uğradı, 35 kadına cinsel şiddet uygulandı, 4 kadının giyimi bahane edilerek saldırıya uğradı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ağustos ayı kadın cinayetleri raporunu açıkladı. Kadın cinayetlerinde faili belli olmayan cinayetlerin artış gösterdiği belirtildi. Ağustos ayında öldürülen 27 kadının 17’sinin faili şüpheli. Kadın cinayetinin en çok yaşandığı iller: Antalya, İzmir, Konya, Mersin ve Denizli.

4 KADIN KIYAFETİ BAHANE EDİLEREK SALDIRIYA UĞRADI
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Türkiye’de kimse hakkında giydiği şorttan dolayı adli soruşturma yapılmıyor” şeklinde açıklamalarda bulunurken bu ay 4 kadın kıyafeti bahane edilerek saldırıya uğradı.

26 ÇOCUK İSTİSMAR EDİLDİ
6 çocuk tecavüze uğradığı, 20 çocuk taciz edildi. İstismara uğrayan çocuklardan 1’i engelliydi. 1 çocuk ise zorla evlendirilmek üzere kaçırıldı.
Çocuklar en yakınları tarafından sistematik istismara uğruyor. Samsun’un Çarşamba ilçesinde öz kızı 17 yaşındaki R.K’ye 7 sene boyunca tecavüz ettiği öne sürülen 47 yaşındaki İsmail K. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.


KADINLAR İŞYERLERİNDE MOBBİNGE UĞRUYOR, CİNSEL ŞİDDET ARTIYOR
Ağustos ayında 35 kadına cinsel şiddet uygulandı. Cinsel şiddete maruz kalanlardan 2 tanesi Suriye uyrukluydu. Konya’da Mehmet Tunç adlı kişi tarafından 1 Suriyeli kadın tacize uğradı, ardından sanık kadının ağabeylerine ateş açarak birinin ölümüne sebep oldu. Kilis'te, ailesinin zorla evlendirmek istediği öne sürülen 16 yaşındaki D.H., oturdukları binanın 3’üncü katından kendisini aşağı attı.
İzmir'deki Digel Tekstil’de Genel Müdür S.A. hakkında kadın işçilere cinsel tacizde bulunduğu iddiası ile suç duyurusunda bulunuldu. Kadın işçiler Genel Müdür S.A’nın hem sözlü hem de fiziksel tacizde bulunduğunu söyledi. Kadınlar, genel müdürün gözüne kestirdiği kadın işçileri işyeri dışında kahve içmeye çağırdığını, bu çağrıya icabet edenleri de daha sonra evine götürmeye çalıştığını belirtti. Diyarbakır’da engelli bakım merkezinde müdür tarafından, genç, çalışan kadınlar ve kalan hastalar taciz edildi. Ayrıca kalan hastaların darp edilip, zorla çeşitli işlerde çalıştırıldığı görüntü ve fotoğraflarla kanıtlanarak Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığına şikayette bulunuldu.

FAİLİ BELLİ OLMAYAN CİNAYETLER ARTIYOR
Kadınlar dere kenarlarında, sokaklarda, evlerinde işkencelerle öldürülmüş şekilde bulunuyor. Öldürülen bu kadınların failleri belli değil. Ağustos ayında kadın cinayetlerinin yarısından fazlasını yani, yüzde 63’ünü şüpheli ölümler oluşturuyor. Bu durum kadın cinayetlerindeki vahşetin bir başka boyutta korkunçluğunu gözler önüne seriyor. Trabzon’da hayvan barınaklarına yakın bir yerden bıçakla öldürülmüş ve başı taşla ezilmiş kadın cesedi bulundu. Mersin’de Suriyeli 44 yaşındaki Ayşe Cuma ile evlatlık kızı 19 yaşındaki Uvfa Naasan evlerinde boğazları kesilerek öldürülmüş olarak bulundu. Anne kızın vücutlarında 70 bıçak yarası saptandı.
Kadınların yüzde 22’si boşanmak istediği için, kendi hayatlarına dair karar vermek istedikleri için öldürüldü. Kadınların yüzde 37’si en yakınları (koca, erkek arkadaş, akraba) tarafından öldürüldü. Öldürülen kadınların yüzde 59’unun ise kim tarafından öldürüldükleri belli değil.


KADINLAR DEVLET TARAFINDAN KORUNMUYOR
6284 Sayılı Koruma Kanunu etkin uygulanmadığı için, kadınlar koruma altındayken öldürülmeye devam ediyor. Antalya’da, Şerafettin Yörük, eşi 37 yaşındaki Zeynep Yörük’ü evinde bıçaklayarak öldürdü. Şerafettin Yörük’ün eşine şiddet uyguladığı gerekçesiyle 3 ay uzaklaştırma cezası aldığı belirtildi.

37 ÇOCUK ANNESİZ KALDI
Ağustos ayında öldürülen kadınların 12’si evliydi, 14 kadının çocuğu vardı. 37 çocuk annesiz kaldı. Bu ay öldürülen kadınların 7’si, yani yüzde 26’sı 35 yaşın altındaydı.


YAKILAN, İŞKENCE GÖREN, İNTİHARA İTİLEN KADINLAR
Ankara’da dini nikahla evli olduğu eşinden 17 yıl boyunca şiddet gören Gülfidan Sepil, evlendiği günden beri sürekli şiddet gördüğünü, eşinin başına silah dayayarak istemediği şeyleri söylemesini ve yapmasını istediğini belirtti. Gördüğü işkence sebebiyle el ve ayaklarındaki 11 parmağın doktorlar tarafından kesildiğini belirten Sepil, hastanede tedavi görürken gelen polislere kocasından gördüğü işkenceyi anlattığını ancak kocasının bu sırada kaçmayı başardığını söyledi. Yine Ankara'da, eşi tarafından üzerine benzin dökülerek, yakılan Iraklı 3 çocuk annesi İ.M., Numune Hastanesi'nde tedaviye alındı.
Isparta’da Vesile Demiralay, sürekli şiddet uyguladığı gerekçesiyle bir süre önce eşi Mustafa Akkurt'tan boşandı. Ailesinin yanına yerleşen Vesile Demiralay, eski eşi tarafından sık sık tehdit edildiği için, üvey ağabeyi Hüseyin ve oğlu Ali Görenekli ile adliyeye giderek cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmak istedi. Adliye’de eski eşi Mustafa Akkurt tabancasıyla ateş etti. Vesile, kardeşi Hüseyin’in kendisini siper etmesiyle kurtuldu.
Kayseri'de eşi kavgalı olduğu söylenen 56 yaşındaki Pakize Kıraç,12 katlı binanın en üst katındaki evinin penceresinde atlayarak intihar etti. Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde, 4 ay önce evlenen ve 2 aylık hamile olduğu belirtilen 18 yaşındaki Yağmur Boran, banyoda kendini kabloyla asarak yaşamına son verdi.
İlgili haberler
Bir kadın cinayetinin ardı

Hatice, koruma kararı dilekçesi çantasındayken kocasının bıçakla üzerine yürümesiyle camdan atılmış...

Baskının ve şiddetin habercisi: Kadın intiharları

Psikolog Banu Bülbül, 28 günde en az 28 kadının intihar ettiği ülke tablosunu değerlendirdi. ‘Bu tab...

28 günde en az 28 kadın intiharı!

Yerel ve ulusal basından derlediğimiz haberlere son 28 günde en az 28 kadın intihar girişiminde bulu...