annelik
İPA'nın yaptığı araştırmaya göre İstanbul'da yaşayan ve çocuk sahibi olan kadınların üçte ikisi çalışamıyor. Çalışamayan kadıların yaşam memnuniyeti oranı yüzde 4,6 iken çalışan kadınların yüzde 4,4.
Bir tarafta temizlikçi, bir tarafta narkotik anne, bir tarafta ders yaptıran anne, bir taraftan da yetebilmek için kurslara giden anne… Peki tüm bunları sağlamakla yükümlü olanlar nerede, ne yapıyor?
Ben toplumun gözünde dul bir kadınım ve bir oğlan çocuğunu ne kadar iyi yetiştirebilirdim? Onu yaparsam elalem ne der, bunu söylersem elalem ne der...
Annelik gerçekte nedir? Bir kariyer midir yöneten erkeklerin ifade ettiği üzere? Nedir anneliği bu kadar kutsal kılmaya çalışmalarının ardındaki sebep?
Hungry Hearts (Aç Kalpler), aile ilişkilerini, annelik-babalık rollerini, ebeveyn ve eşlerin duygu durumlarını başarılı oyunculuklarla beyaz perdeye taşıyor.
Bugün Anneler Günü. Ne oldu da birden annelerin önemi hatırlandı da annelere özel gün ilan edildi, hiç düşündünüz mü? Meğer bir pastadan çıkmış her şey...
Sınıfın eksiklerine, perdenin temizliğine, yapılacak etkinliklerin hepsine el atıveren, bir yandan bahçede muhalifleriyle kapışan bir yandan profesyonel etkinlik organize eden ‘sınıf anneliği.’
Yataktan kalkar kalmaz banyoya gitti. Çişini temiz kaba yaparken gülümsüyordu. Bir gün önce eczaneden aldığı testi paketinden çıkarttı... Ya sonra? Sonrası herkes için farklı...
Uykusuz geçen geceler, tuvalette bile kendi başınıza kalamamak, olmadık şeyler için tutturan çocuğunuzu ikna etme çabaları... Bunları yaşamayan anne var mıdır acaba? Maria Gorbunova ‘anneliği’ çizdi.
Diziyi; eğer çocuk sahibi olmayı hiç düşünmüyorsanız kendinizi tebrik etmenize vesile olacak bir kara komedi olarak, çocuk yapmaya niyetliyseniz gerçekçi bir belgesel niyetine izleyebilirsiniz.
‘İyi anne söylemi altında eşit hak taleplerimizin, ‘minnet’in, ‘kutsallığın’ gölgesinde gaspedilmesini reddediyoruz.’
Elektrikli süpürge ile mutlu olan anne reklamlarına bakmayın, unutmadığımız şeyler var. Ankara, Diyarbakır, Antep, Suruç Katliamlarında çocukları öldürüldü annelerin ya da annesiz kaldı çocuklar...
‘Doğurmak işi, yaratmak fiilini de üretendir. Peki analık kutsal mıdır? İşte bu kutsallık mevzusunda bir tuzak var…’
Bütün farklılıklarımıza rağmen, hayal kırıklığı günümüz annelerini birleştiren en temel his. Çocuklarımıza olan sevgimizi bir yana koyarsak, hayal kırıklıklarından daha çok ne hissediyoruz ki?
Bir çocuk aile içindeki her şeyi değiştirebilir. Evde kalıp çocuğun bakım işleriyle ilgilenmenin bir işyerinde çalışmanın zorluklarından geri kalır yanı yok, hatta zaman zaman daha zor bile olabilir!
Süreyya’nın bebeğinin engelli doğacağını bile bile doğurmak istemesi bir nevi “annelik” tescili haline geldi dizide. Peki ama meseleler böyle çözülebilir mi?
Günde 10-12 saat çalışıp kalan zamanı da ev işine ayıran, çocuklarıyla ilgilenemeyen, yaşam koşullarının ağırlığı altında ezilen iki işçi kadın, Anneler Gününden beklentilerini yazdı.
Anneler Günü’nde anne olmanın, anneliğin, anne olmayı tercih etmemenin ne anlama geldiğini, annelik duygusunun hayatımıza nasıl girdiğini hatırlayalım mı?
Kapitalist sistem anneliği ‘en kutsal şey’ diyerek yüceltiliyor. Peki kutsal olan annelik mi emek mi? Ya da bir kadının sevgi ve şefkat göstermesi hormonları mı yoksa kadınlık durumu mu?
Türkiye’de 15 yaşından büyük 20 milyon kadın, çalışma yaşamının dışında. 11 milyondan fazla kadın, sırtında evin tüm yükü ve çocuk bakımı olduğu için çalışamadığını söylüyor. Çözüm var mı? Var tabii!
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.