DOSYA: 1 Mayıs'a giderken Kadınlar ve Çalışma Yaşamı (3)
Türkiye’de 15 yaşından büyük 20 milyon kadın, çalışma yaşamının dışında. 11 milyondan fazla kadın, sırtında evin tüm yükü ve çocuk bakımı olduğu için çalışamadığını söylüyor. Çözüm var mı? Var tabii!

Dün kadınların çalışma yaşamına neden katılamadığını mercek altına almıştık. İstihdam politikalarına, eğitim sorununa, toplumun ve iktidarın kadınların çalışmasına ilişkin görüşlerine bakmıştık.
Bugün kadınların ne dediğine odaklanacağız.

KADINLARA SORULDUĞUNDA…
Türkiye İstatistik Kurumu, hane halkı iş gücü anketini yaparken, işgücünün dışında olan kadınlara, işgücüne neden katılmadıklarını da soruyor. Bu soru 15 yaşından büyük olup çalışma yaşamının dışında olan tüm kadınlara yöneltiliyor. Seçenekler ise şöyle:
(1) İş Bulma Ümidi Yok,
(2) İş Aramayıp Çalışmaya Hazır Olan/Diğer,
(3) Mevsimlik Çalışıyor,
(4) Ev İşleri İle Meşgul(çocuk bakımı dâhil)
(5) Eğitim Ve Öğretime Devam Ediyor,
(6) Emekli,
(7) Özürlü, Yaşlı Veya Hasta
(8) Ailevi Ve Kişisel Nedenler,
(9) Diğer.

Sizce kadınları çalışma yaşamının dışında tutan en önemli nedenler hangileri? Aşağıdaki tablomuzda bu sorunun yanıtı mevcut ama önce sizden kendi listenizi yapmanızı rica ediyoruz :)


EN ÖNEMLİ NEDEN...
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de 15 yaşından büyük 20 milyon kadın, çalışma yaşamının dışında. Evet, yanlış duymadınız! Küsuratı bile var. 20 milyon 52 bin kadın! Erkeklerde ise bu sayı 8 milyon civarında ve bunların 5 buçuk milyonu ya öğrenci ya da emekli olduğu için işgücüne katılmayan erkekler.
Dönelim kadınların nedenlerine. Yukarıda saydığımız 9 nedenden 2’si olumlu! Eğitim ve öğretim nedeniyle ya da emeklilik nedeniyle işgücüne katılmamakta hiçbir sorun yok! Önce kadınlar eğitimlerini tamamlamalı ya da emekli ise emekliliğin tadını çıkarmalı. Ancak diğer 7 gerekçenin her biri bir soruna işaret ediyor. Gelelim, dağılıma:

Kaynak: TÜİK, 2016.


Muhtemelen çoğunluğunuz birinci sıraya “ev işleri ve çocuk bakımını” koydunuz. Aynen öyle! Türkiye’de çalışma yaşamının dışındaki her iki kadından biri ev işleri ile meşgul olduğu için çalışma yaşamına katılamıyor. 11 milyondan fazla kadın, sırtında evin tüm yükü ve çocuk bakımı olduğu için işgücü dışında olduğunu söylüyor. İkinci sırada ise “özürlü, yaşlı veya hasta” olma durumu var. Az değil, 2 buçuk milyondan fazla kadın.
“Ailevi ve kişisel nedenler” nedeniyle işgücüne katılmayan 1buçuk milyona yakın kadın var. Muhtemelen eşi ya da babasının çalışmasına izin vermediği kadınların önemli bir kısmı bu grup içinde. İş aramasa da çalışmaya hazır olanlar ile iş bulmaktan ümidini kesenlerin sayısı ise 1 buçuk milyona yaklaşmış durumda.
Yukarıda değinmiştik, eğitim ve emeklilik olumlu nedenler. Erkeklerde eğitim ve emekliliğin payı yüzde 70’e yakınken, kadınlarda ise yüzde 16.4.
Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ayna tutuyor bu veri…

EV İŞLERİ VE ÇOCUK BAKIMINI KİM YAPIYOR?
Kim yapacak, biz yapıyoruz! Abarttığımızı düşünenler, çorapla ıslak terliğe bassın! İşte veriler burada:

Kaynak: TÜİK, 2016

Fatura ödeme, badana ve küçük tamirat işleri dışındaki tüm işlerden genellikle sorumlu olan kişiler kadınlar. Ama bunların içinde kadınları en çok eve hapseden, çalışmaktan alıkoyan neden çocuk bakımı ve bunun yanı sıra kimi zaman hasta ve yaşlı bakımı.

EV KADINLIĞI DERDİNİ  BİZZAT YAŞAYAN KADINLARIN HAZIRLADIĞI FİLEMİZE BİR GÖZ ATIN
Ev kadınlığı: Ne maaş, ne sigorta... Akşama kadar koşturmaca 

Çözümü var mı? Var! Ücretsiz kreş, ev işlerinin toplumsallaştırılması ve hane içinde eşit paylaşılması halinde milyonlarca kadının önündeki engeller kalkacak. Bu yönde bir niyet var mı? Yok! Oysa kadınlar, eve hapsolmak istemiyor. Uluslararası Çalışma Örgütü ve Gallup Araştırma Şirketi'nin 2016 yılında yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de her 10 kadından sadece 1’i yalnızca evde kalarak hane halkı ve aile bakımı işleri ile uğraşmayı tercih ederken, dünya genelinde her 10 kadından 2’si evde kalmaktan yana olduğunu ifade ediyor."
Kreş meselesini daha önce de yazılarımızda detaylarıyla incelemiştik. 150 kadın işçi şartının kreş hakkımızı nasıl gasp ettiğine, kamuda kreşlerin nasıl azaldığına, “belediyelere kreş zorunluluğu gelecek” yalanlarına değinmiştik. Göz atmak isterseniz: Kreş Hakkı ve Anayasa Değişikliği 

Ne demiştik başlarken, sadece sorunları söyleyip, bırakmayacağız. Taleplerimizi de dillendireceğiz!
Çalışma yaşamının tümüyle dışında kalan 20 milyon kadın için, tüm kadınlar için:
Kadın istihdamının önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz!
Kadın dostu, emek dostu istihdam politikaları istiyoruz!
Her yerde, ulaşılabilir ve ücretsiz kreş istiyoruz!
Güvenceli iş, insanca bir yaşam istiyoruz!
Bir de istemediklerimiz var. Mesela işsiz kalmak istemiyoruz!
İşsizlik demişken yarın da bu soruna bir bakalım isterseniz… 

İlgili haberler
DOSYA: 1 Mayıs'a giderken Kadınlar ve Çalışma Yaşa...

Türkiye'de çalışabilir yaştaki her üç kadından yalnızca biri çalışıyor. Avrupa'da kadın istihdamını...

DOSYA: 1 Mayıs'a giderken Kadınlar ve Çalışma Yaşa...

Cumhuriyet tarihinin en düşük kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 23.3 ile 2004 yılındaydı. Bugü...

Ev kadınlığı: Ne maaş, ne sigorta... Akşama kadar...

Hem doktor, hem aşçı, hem kuaför, hem bekçi, hem mühendis, hem itfaiyeci, hem pastacı, hem dondurmac...