DOSYA: 1 Mayıs'a giderken Kadınlar ve Çalışma Yaşamı (1)
Türkiye'de çalışabilir yaştaki her üç kadından yalnızca biri çalışıyor. Avrupa'da kadın istihdamının yüzde 40'ın altında olduğu tek ülke Türkiye. Türkiye dünyada 189 ülke arasında sondan 20'nci.

Kadınların çalışma yaşamına katılımına bir bakalım. İşgücüne katılım oranı, aktif olarak çalışanlar ile işsizlerin toplamının çalışabilir yaştaki nüfusa (15-64 yaş arası) bölünmesi ile elde ediliyor. Türkiye’de çalışma çağındaki kadınların yalnızca yüzde 36.2’si işgücüne katılıyor. Yani her üç kadından sadece biri, çalışma yaşamının içinde. Erkeklerde ise bu oran yüzde 76.6! Kadınların iki katından daha fazla. Büyük bir eşitsizlik ve dengesizlik var.
Aynı durum istihdam bakımından da söz konusu. İşsizleri çıkarıp sadece çalışanlara baktığımızda durum şu: Kadınların istihdam oranı yüzde 31.2, erkeklerde ise bu oran yüzde 70. Sonuçta Türkiye’de çalışabilir yaştaki her üç kadından yalnızca biri çalışıyor.


Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu

TÜRKİYE KADIN İSTİHDAMINDA AVRUPA SONUNCUSU!
Türkiye bu oranla tahmin edebileceğiniz üzere Avrupa sonuncusu! Avrupa Birliği’nin resmi istatistik kurumu olan Eurostat’ın 2015 yılında 20-64 yaş arası kadınların istihdam oranına göre çıkardığı tablo aşağıda. Renk açıktan koyuya doğru gittikçe kadınların istihdam oranı artıyor. Gördüğünüz üzere Türkiye en açık renk olan sarı ile Avrupa’da kabak gibi sırıtıyor. Çünkü Avrupa’da kadın istihdamının yüzde 40’ın altında olduğu tek ülke Türkiye…
Bu veri tabanına göre Türkiye’de 20-64 yaş arası kadın istihdamı oranı yüzde 32.5. AB ortalaması ise Türkiye’nin iki katı: yüzde 64.3.
Türkiye’den sonra en düşük ülkeler yüzde 42.1 ile Makedonya ve yüzde 46 ile Yunanistan.
Avrupa birincisi yüzde 83.3 ile İzlanda.
Danimarka, Finlandiya, İsviçre, İngiltere gibi ülkelerde kadın istihdamı yüzde 70’in üzerinde.



Peki, kadın istihdamında Türkiye’nin dünyadaki durumu nedir?
Birleşmiş Milletlerin verilerine göre, Türkiye dünyada 189 ülke arasında sondan 20’nci. Türkiye, kadın istihdamında sadece Suriye, Irak, Yemen, Pakistan, Moritanya gibi bazı Orta Doğu, Asya ve Afrika ülkelerini geride bırakabiliyor. Sonuç olarak: Türkiye’de kadınların çalışma yaşamı ile ilgili en büyük sorunu, çalışma yaşamına çok sınırlı bir katılım gösterebilmesi. 

Her fırsatta “Türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında” diye övünenlere bir çift sözümüz var!
Türkiye kadın istihdamında Avrupa sonuncusu, dünyada ise sondan 20’nci!
Bunun da birçok nedeni var.
Kadın istihdamının önünde birçok engel var.
Yarın da onlarla devam edelim…

Rakamların dile getirmeye yetmeyeceği sorunlarımızı hikâye ve deneyimlerimizle dile getirelim, görüşlerinizi, yorumlarınızı, hikâye ve deneyimlerinizi, özlem ve taleplerinizi bekliyoruz!
Ekmek ve Gül sitesi sizden gelecek her türlü mektup, izlenim, haber, fotoğraf ve videoya açık. Yayınlanmasını istediklerinizi [email protected] adresine gönderebilir, Facebook ve Twitter hesaplarımızda paylaşabilirsiniz. 0533 209 01 78 numaralı whatsapp hesabından bize ulaşabilirsiniz.

Dosyamıza ilişkin ilk yazımız da işte şurada, tık tık

İlgili haberler
DOSYA: 1 Mayıs'a giderken Kadınlar ve Çalışma Yaşa...

Bulamadığımız işin acısı, çalışsak da bize yakıştırılmayan “işçi olma” hallerimiz, alamadığımız ücre...

Sağlık çalışanları ücretleri kesilmesin diye süt i...

'Çok çocuk doğurun' diyenler şimdi nerede? Kadınların süt izni hakkı gasbediliyor. Kadınlar ise ücre...

Canımızı alana kadar çalıştıranlara da tek adamlar...

Sincan OSB’den bir işçi kadın ses veriyor mektubuyla. Hayır demek için çok nedeni var. O ne canı çık...