DOSYA: 1 Mayıs'a giderken Kadınlar ve Çalışma Yaşamı
Bulamadığımız işin acısı, çalışsak da bize yakıştırılmayan “işçi olma” hallerimiz, alamadığımız ücretlerin derdi, yatırılmayan sigortamızın geleceğimizi nasıl ipotek altına aldığı bu dosyada...

1 Mayıs yaklaşıyor. Her yıl 1 Mayısa gidilirken; işçiler, emekçiler, gençler ve kadınlar sorunlarını ve taleplerini daha çok dile getirir. Bulamadığımız işin acısını, çalışsak da bize yakıştırılmayan “işçi olma” hallerinin yorgunluğunu, çalışıp çalışıp alamadığımız ücretlerin derdini, yatırılmayan sigortamızın ipotek altına aldığı geleceğimizin kaygısını, eve bıraktığımız çocuklara “ne oldu” sorusunun içimizi burkan cevapları, ne yapsak ne etsek “yetişmiyor, yetiştiremiyorum” demenin zorluğunu daha çok konuşacağımız bir süreç 1 Mayıs. Bunları konuşalım, hem yaşadıklarımızı ortaya serelim hem de bunlara birlikte çözümler bulalım istedik. “1 Mayıs’a giderken Kadınlar ve Çalışma Yaşamı” başlıklı dosyamızı işte bu yüzden hazırladık.

1 Mayıs’a kadar her gün kadınların çalışma yaşamındaki sorunlarından birini gündeme taşıyacağız. İstatistikler ışığında sorunlarımıza daha yakından bakmaya çalışacağız.

* Kadınların çalışma yaşamına katılım durumu ve çalışma yaşamına katılımların önündeki engellerle başlayacağız. Sonra en çok canımızı yakan sorunlardan biri olan işsizliği ele alacağız. Ardından istihdamdaki kadınların durumunu, kadınların hangi işlerde, hangi sektörlerde ve mesleklerde çalıştığına bakacağız. Çalışma yaşamındaki eşitsizlik ve adaletsizlikleri de masaya yatıracağız.

* Kayıt dışı istihdama da değineceğiz, güvencesiz istihdama da. Çalışma sürelerinden, ücretlere, iş kazalarından, meslek hastalıklarına, ayrımcılıktan, şiddet ve mobbinge kadar ne kadar sorun yaşıyorsak hepsini mercek altına alacağız.

* Sona doğru bütün bunları değiştirmek için büyük önem arz eden sendikalaşma meselesine gireceğiz. Biraz can sıkıcı durumlardan, olumsuzluklardan konuşacağız belki ama ne konuştuk, ne tartıştıysak 1 Mayıs’tan önce toparlayıp, 1 Mayısa daha coşkulu girmeye, 1 Mayısta sorunlarımızı ve taleplerimizi daha görünür kılmaya çalışacağız.


SORUNLARIMIZI KONUŞUP BIRAKMAYACAĞIZ,
NASIL ÇÖZECEĞİMİZİN YOLLARINI DA BİRLİKTE ARAYACAĞIZ! 

Ekmek ve Gül olarak istatistiklerimizi derledik, tablolarımızı hazırladık, yorum ve açıklamalarımızı not düştük. Bunları dosya boyunca okuyacaksınız.
Ancak bu işi hep birlikte yapalım istiyoruz. Rakamların dile getirmeye yetmeyeceği sorunlarımızı hikâye ve deneyimlerimizle harmanlayalım istiyoruz.
İşte bu yüzden, görüşlerinizi, yorumlarınızı, hikâye ve deneyimlerinizi de bekliyoruz. Tabii ki özlem ve taleplerinizi de!
İster yazı, ister mektup, ister fotoğraf.
Gelin bu dosyayı birlikte yapalım!
Tabii ki, bolca da paylaşalım.
“Bir tık da kendim için”, “bir tık da bizim için” demeye devam edelim.
Yarın, başlıyoruz!
Ekmek ve Gül sitesi sizden gelecek her türlü mektup, izlenim, haber, fotoğraf ve videoya açık. Yayınlanmasını istediklerinizi [email protected] adresine gönderebilir, Facebook ve Twitter hesaplarımızda paylaşabilirsiniz. 0533 209 01 78 numaralı whatsapp hesabından bize ulaşabilirsiniz.




İlgili haberler
Kadriye anlatıyor: 'Bir işçi olarak neden Hayır di...

28 senedir çalışıyor, hala emekli olamadı. Metal Direnişi sırasında Federal Mogul fabrikasından işte...

İtalya'da işçi kadınlara 3 gün regl izni

Orada da kadınlar bu iznin kağıt üzerinde kalmasından endişeli... Türkiye'de de bir dönem regl izni...

Doğum Borçlanması ile nasıl emekli oluruz?

Emeklilik hakkının ne kadar hayati olduğunu 61 yaşındaki Hava, üç kuruş para için inşaatta tuğla taş...