Televizyon, YKS’nin ilk oturumunun bittiğini, 3 milyon civarında öğrencinin sınava girdiğini anons ediyor bu yazıyı yazarken. Kimi iyi bir üniversite okumak için özel okullarda, özel dersler alarak, dershaneye giderek hazırlandı, kimi pandemiden kaynaklı -çocukların kendi deyimiyle- reklamdaki gibi “aç kapa” okullarda. Kimi tabletin, internetin olmadığı koşullarda, kimi hem staja gidip virüs kapma kaygısı ile eve yorgun argın gelip hazırlanmaya çalıştı. Özel ve devlet okullarındaki çocukların arasındaki fırsat eşitsizliğinin iyice arttığı, yoksulluğun pandemi ile iyice açığa çıktığı bir ortamda sınava girip hayallerine yürüdüler.
ÖĞRENCİLERİMİN UMUT YEŞERTEN İNATLARI
Ben sadece kız öğrencilerin gittiği bir meslek lisesinde öğretmenim. Bu hafta sonu kızlarımız mezun olacakları için kendi aralarında bir mezuniyet etkinliği yaptılar. Ben de onları kırmayıp bir süre etkinliklerine katıldım. Okula ilk başladıklarında çocuksu, belki biraz haylaz, cıvıl cıvıl koşturan çocuklar gitmiş, gelecek hayalleri kuran, biraz kaygılı, biraz umutlu, biraz isyankar, biraz üzgün, biraz şaşkın ama illa ki özgürleşmek ve üniversite okumak isteyen birer genç kadın olmuş halleri bende umut yeşertti. Bu etkinlikte öğrencilerimden biri, “Bu yıl kazanacağımı sanmıyorum. Aç kapa hiç adapta olamadık. Seneye çok çalışmam gerek. Üniversite okumak, öğretmen olmak istiyorum. Bu sene staj, kapanma, EBA derken şaşkına döndük” diye anlattı yaşadığı süreci. Bir başka öğrencim ise, “Ben polis olmak istiyorum. Bölümü okuyunca zaten atamam olmayacak işsiz kalacağım” derken, bir diğerinin sözleri şöyle oldu: “Türkiye’de okumanın bir işe yaramadığını düşünüyorum. Türkiye’de okusan da okumasan da işsiz kalıyorsun. Üniversite olmasa da olur zaten işsizsin ama yine de umudum var gelecekten.” Eğitim sisteminin hiçbir şey vaat etmediğini söyledi bir diğeri, “İki yıldır doğru düzgün eğitim alamadık ama ben çok çalışıp başaracağım, inanıyorum.”
BAKANLIĞA VE SENDİKALARA DÜŞEN GÖREVLER
Konuştuğum, sohbet ettiğim genç mezun öğrencilerim, pandemi, staj, yanında sınava hazırlığın birlikte yürümesi nedeniyle meslek lisesinde okuyanlar açısından eğitimin çok zor olduğunu ifade ettiler. Okulu bitirdikleri için buruk bir sevinç duyduklarını, büyük bir çoğunluğu maalesef bu seneden verim alamadığını paylaştı. Öğrencilerimin, “Öylesine denemek için gireceğiz” demesi çok acı bir gerçeği ifade ediyor. Hem meslek liselerinin hem de genel eğitim sisteminin sorunlarının pandemi ile ortaya saçılması ve gençler arasında daha fazla tartışılması hem Milli Eğitim Bakanlığının hem de eğitim sendikalarının önüne görevler koymaktadır.
Görsel: Freepik
İlgili haberler
‘Pandemide eğitim gecekondu gibiydi’
Çocuğu olan kadınlar pandemide eğitimin tüm yükünün üstlerine yıkıldığını, çocukların eğitimden uzak...
Sığınmacı çocuklar için pandeminin bir yılı: Sağlı...
SGDD Göç Akademisinin araştırması, pandemi döneminde geçici ya da uluslararası koruma altındaki çocu...
‘Nitelikli bir eğitim, okurken çalışmamak, mezun o...
‘Daha öğrenciyken çalışmak zorunda kalıyoruz. Pandemiyle çalışabileceğimiz sektörlerde sınırlanmış d...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.