Bugün, 30 Mart Salı, Polonya Parlamentosunun alt meclisi (Sejm), ülkenin İstanbul Sözleşmesi’nden (Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi) ayrılıp ayrılmayacağını belirleyecek yasa tasarısını oylamak üzere toplandı.
Parlamento bugün İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılıp çıkılmayacağına dair toplandı. İlk turda sözleşmenin feshini isteyen tasarı 262 ret, 188 kabul ve 10 çekimser oyla reddedildi. İkinci turda ise Parlamento, ertelemeden ikinci bir kez daha oylama teklifini de 400 ret oyuyla reddetti. (40 kabul, 7 çekimser, 13 oylamaya katılmayan)
Milletvekili Krzysztof Śmiszek'in Twitter'dan duyurduğuna göre “Aileye Evet, Cinsiyete Hayır (Yes to Family, No to Gender)” tasarısı komitede çalışmak üzere geri gönderildi. "Ortaçağ projesi 'Aileye evet, cinsiyete değil' komitede çalışmak üzere geri gönderildi" dedi.
Średniowieczny projekt „Tak dla rodziny, nie dla gender” odesłany do prac w komisji.
— Krzysztof Śmiszek (@K_Smiszek) March 30, 2021
Przeciwko odrzuceniu projektu aż 250 posłów w tym trzech z @KO_Obywatelska. Mam nadzieję, że w przypadku tej trójki było to błędne głosowanie.
Polonya hükümetinin İstanbul Sözleşmesi'nden çekileceğini açıklaması ülke çapında protesto gösterilerine neden oldu, kadınlar sokağa döküldü.İlgili haberi okumak için TIKLAYIN
Polonya’daki İstanbul Sözleşmesi protestolarının organizatörlerinden Marta Lempart, Sözleşmeyle ilgili Polonya’da yaşanan süreci anlattı... Röportajı okumak için TIKLAYIN
Cinsiyet temelli şiddetin önlenmesinde önemli bir kazanım olan İstanbul Sözleşmesi, geçtiğimiz yazdan beri Polonya Hükümetinin hedefindeydi. Sağ kanat hükümet, sözleşmenin dine saygı duymadığını ve cinsiyet kavramına dair aykırı ideolojileri teşvik ettiğini söylüyordu. Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro ise sözleşmenin okullarda çocuklara cinsiyet kavramına dair eğitim verilmesini talep ettiği için zararlı olduğunu dile getirmişti.
Hükümet, İstanbul Sözleşmesi’ni hedef alan çalışmalarını “Aileye Evet, Cinsiyete Hayır (Yes to Family, No to Gender)” sloganıyla sürdürdü. Hükümetin bu politikalarına karşılık ülkenin çeşitli yerlerinde İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak için kitlesel protestolar düzenlendi. Kadınlar, hükümetin propagandasına “Cinsiyete Evet, Ev İçi Şiddete Hayır (Yes for Gender, No for Domestic Violence)” sloganıyla karşılık verdiler, “Cinsiyete Evet” demenin tüm etnik kökenlerden, inançlardan, cinsiyetlerden ve cinselliklerden insanları memnuniyet ile karşılamak, herhangi bir ayrımcılıkta bulunmamak anlamına geldiğini ifade ettiler. Ülkelerinde yaşananlardan dünyanın haberdar edilmesi için uluslararası dayanışma çağrısında bulundular.
Kaynak: dorzeczy.pl/Polonijna Rada Kobiet
Görsel: Polonijna Rada Kobiet
İlgili haberler
SINIRLARIN ÖTESİ: Polonya, İngiltere ve Güney Afri...
Sınırların ötesinde en temel haklara yönelik saldırılar sürüyor. Polonya’da kürtaj, İngiletere’de so...
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...
KADAV raporu İstanbul Sözleşmesi’nin şiddete uğray...
KADAV, Ocak ve Şubat ayı görüşmelerinden derlediği raporla şiddet karşısında kadınların deneyimlerin...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.