İsviçre’de örgütlü olan Unia Sendikası kadınlara yönelik “Women want more“ (kadınlar daha fazla istiyor) sloganıyla başlattığı kampanya ile kadınların yaşadığı eşitsizliğe dikkat çekmeyi hedefliyor.
Unia Basın Sözcüsü Virginie Pilault ile Sendika Göçmen Bölümü Çalışanı Marília Mendes ve Göçmen Komisyonu Üyesi Emine Sarıaslan kampanyanın detaylarını Ekmek ve Gül için konuştu. Pilault “Eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı birlikte mücadele edersek kazanırız” diye konuştu.
Neden böyle bir başlık: “Kadınlar daha fazlasını istiyor”
Kadınlar 14 Haziran 2019’da saygı, zaman ve para talep ettiler. Bu kampanya da aslında bu mücadelenin bir devamı olarak düşünülebilir. Daha fazla zaman, daha fazla para ve saygı! 1981’den bu yana anayasada eşitlik maddesi yer almasına rağmen, kadınlar hâlâ erkeklerden yüzde 20 daha az kazanıyor, hâlâ ev işlerinin çoğunu kadınlar yapıyor ve bu nedenle hem işyerlerinde hem de toplumun diğer alanlarında kendilerini geliştirmeleri için zamanları yok. 14 Haziran’da yarım milyon kadın eşitliği talep etmek için sokaklara çıktı.
Göçmenler de bu kampanyaya dahil mi?
Elbette dahil. Göçmen kadınlar, düşük ücretten daha çok etkileniyorlar. Bir yandan göçmen olarak ayrımcılığa maruz kalıyorlar, diğer yandan, ücretlerin en düşük olduğu, kadınların yoğun olarak çalıştığı sektörlerde çalışıyorlar. Bu nedenle aynı zamanda göçmen kadın hakları için de mücadele etmek zorunlu.
Unia’nın işyerlerindeki ayrımcılığa karşı önerileri neler?
İşyerlerinde ücrette ve eğitim imkanlarında ayrımcılık, cinsiyetçilik, taciz ve her türlü istismar yaşanıyor. Buna son vermek için Unia şunları talep ediyor: Cinsiyetçiliğe ve tacize karşı sıfır tolerans, sekiz haftalık babalık izni, kadınların yoğun olarak çalıştığı düşük ücretli sektörlerde (hemşirelik, perakende satış, temizlik, gastronomi, kuaför) ücretlere zam, emekli maaşlarının temel ihtiyaçları karşılamaya yetecek şekilde arttırılması, çağrı üzerine çalışmaya son verilmesi, çalışma saatlerinin azaltılması, çocuk bakım görevini üstlenen aile fertlerinin desteklenmasi ya da kamu tarafından finanse edilen çocuk bakım yerlerinin, kreşlerin desteklenmesi, çoğaltılması.
Neden böyle bir kampanyaya şimdi ihtiyaç duydunuz?
Yüzde 20 ücret farkı göz önüne alındığında, kadınlar ortalama 21 Ekim’den yıl sonuna kadar ücretsiz çalışıyorlar. Bu nedenle bu kampanya da Ekim ayında başlatıldı. İsviçre’nin birçok yerinde ‘sosyal duvarlar’ inşa ettik. Yoldan geçenler bu duvara mesajlarını yazdılar, kadınlara karşı uygulanan bu adaletsizliğe karşı öfkelerini dile getirdiler. Bu kampanya aynı zamanda kadın grevini de devam ettirmenin de bir yolu. Biz mücadelemizde kararlıyız ve devam ediyoruz.
Unia’nın acil, somut talepleri var mı?
Unia ücret görüşmelerinde her kadın için 50 frank ücret zammı ve ek olarak herkes için yüzde 2’lik zam talep ediyor. Düşük ücret ödeyen firmalarda ise daha fazla zam talep ediliyor. Ayrıca, tüm firmalarda sistematik ücret kontrolleri ve ücret ayrımcılığını ortadan kaldırmak için etkili önlemler talep ediyoruz.
Yaşanan eşitsizlikleri ve skandal boyutlara varan ayrımcılıkları paylaşmak, eylemlere katılmak ve meslektaşlarımızı eylemlere katılmaya motive etmek çok önemli. Ayrımcılığa karşı birlikte mücadele edersek kazanırız.
Bu kampanyayı nasıl destekleyebilirim?
Sosyal medya ayağı da güçlü olan kampanyaya ilişkin videoları BURADAN izleyebilir ve sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz.
İlgili haberler
İşviçreli kadınlar ‘Aynı işi yapıyorsak aynı ücret...
İsviçre’de on binlerce kadın, 24 ve 25 Eylül tarihlerinde Federal Parlamentoda ücretlerde kadınlara...
UAÖ: İsviçre’de her beş kadından biri cinsel şidde...
Af Örgütüt’nün yayımladığı yeni anket sonuçları, İsviçre’de tecavüz ve cinsel şiddetin son derece ya...
İsviçre’de kadınlar grevde
İsviçre'de kadınlar ilki 14 Haziran 1991’de gerçekleşen ve ikincisi 28 yıl aradan sonra yapılan iş b...
İsviçre’deki 14 Haziran Kadın Grevi’nin ardında bı...
Bu grev, eşitsizliğin diz boyu olduğu iş yerlerine nasıl yansıdı? İsviçre sendikaları grevi nasıl el...
İsviçre’de kadınlar 21 Ekim’den itibaren ücretsiz...
İsviçre’de kadınlar aynı işi yapan erkeklere göre yüzde 19,6 daha az kazanıyor. Bu da demek oluyor k...
Göçmen kadınlar: İsviçre’nin gerçek yüzünü bir de...
İsviçre’de göçmen olarak yaşadıkları sorunları konuşmak ve çözüm yolları aramak için bir araya gelen...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.