İran’da bir kadına, başörtüsü nedeniyle polis ateş açtı
İran'da Arezu Badri isimli genç kadına başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle polis ateş açtı, Badri'nin durumu komada ve kritik.

İran’da basında yer alan haberlere göre, Mazenderan eyaletinin Nur şehrinde Arezu Badri adlı genç kadın, arabasına polis tarafından açılan ateş sonucu komaya girdi ve durumu ciddi.

Arezu Badri’nin “başörtüsü kurallarını ihlal ettiği” gerekçesiyle arabasının yasaklılar listesine girdiği ve ceza süreci boyunca arabasını kullanmasının rejim tarafından yasaklandığı biliniyor. Ancak 22 Temmuz Pazartesi günü, arabayı seyir halinde caddede tespit eden rejim kolluklarının arabaya ateş açtığı ve açılan ateş sonucu 30 yaşında olarak bildirilen genç kadının ağır yaralanarak komaya girdiği biliniyor.

İran'daki insan hakları haberlerini ele alan "Memlekte" bir görgü tanığının, “Arabası zorunlu başörtüsü nedeniyle yasak listesinde olduğu için durduruyorlar ama kadın korktuğu için durmuyor. Önce arabanın lastiğine vuruyorlar, sonra direkt arabaya ateş açıyorlar ve kadın şu an komada” ifadelerine yer verdi.

"Memlekte" ve “Hirkani İnsan Hakları Haber Ajansı” ayrıca Arezu Badri’nin helikopterle Sari'deki Humeyni Hastanesi'nin acil servisine nakledildiğini, röntgen çekildikten sonra kurşunun bel omuriliğine isabet ettiğinin anlaşıldığını ve felç olduğunu açıkladı.

İran’da yasaya göre araçlar kişilerin mahremiyet alanı değildir. İslam Ceza Kanunu'nun 638. maddesine göre, kamuya açık alanda “haram” bir eylemde bulunan kişi suçlu sayılıyor ve başörtüsü çıkarmak da bu kanuna göre “haram” bir eylem. Bu nedenle trafik polisinin başörtüsünü takmayan veya düzgün kullanmayan sürücülere ceza kesmesi veya belirli bir süre aracına kullanma yasağı getirmesi yaygın bir şekilde uygulanıyor.

KADINLARA İDAM CEZASI ARTIYOR

İran’da “reformistlerin adayı” Mesud Pezeşkiyan’ın cumhurbaşkanı olmasının ardından kadınların toplumsal hayatta karşılaştığı baskılarda “yumuşama” tartışmaları gündeme gelmişti ancak İran rejiminin her zamanki gibi kadınlara yönelik sert tutumları devam ediyor. Pezeşikyan’ın cumhurbaşkanı adayı olduğu süreçteki münazaralarda “ahlak devriyeleri sert tutumu yanlış, düzenleme yapacağız” demişti ancak cumhurbaşkanı olduktan kısa bir süre sonra ahlak polislerinin yine illerde ve metro giriş ve çıkışlarında beklemede olduğu gözüküyor.

2022’de Mahsa Amini’nin başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından öldürülmesi üzerine ülke çapında İran rejimine karşı aylarca süren kitlesel eylemlerin ardından kadınlar tüm baskılara rağmen sokaklarda başörtüsüz gezmeye devam ediyor.

İran’da muhaliflere karşı baskılar artarken kadın siyasiler ve gazetecilere yönelik peş peşe gelen idam cezaları tepki toplamaya devam ediyor. Gazeteci ve kadın hakları savunucusu Pakhshan Azizi, geçtiğimiz günlerde İslam İnkılabı Mahkemesi 26. Şubesi'nde idam cezasına mahkum edildi. 24 Haziran’da ise işçi mücadelesinde yer alan Şerife Muhammedi de idam cezasına çarptırılmıştı. Böylece yaklaşık son bir ayda iki kadına siyasi gerekçelerle idam cezası verildi. Tutuklu olan Varişe Moradi için de idam hükmü beklenirken siyasi kadın tutsaklara yönelik idam cezalarının artacağı bekleniyor.

Fotoğraf: Tejaratnews

İlgili haberler
İran'da protestoculara karşı sistematik cinsel tac...

İran International'e göre 2022’de İran'ın çeşitli illerinde kolluk kuvvetleri, protestocuları bastır...

Sudan'da kadınlar yemek bulmak için askerlerle bir...

Savaşın yıkıma uğrattığı Sudan'ın Omdurman kentinde hayatta kalma mücadelesi veren kadınlar, yiyecek...

Taliban kadınlar için işletilen restoranları kapat...

Taliban, 2021 yılında iktidara geldiğinden beri kadınları toplumsal hayattan koparıyor. Şimdi ise ka...