Sudan'da kadınlar yemek bulmak için askerlerle birlikte olmaya zorlanıyor
Savaşın yıkıma uğrattığı Sudan'ın Omdurman kentinde hayatta kalma mücadelesi veren kadınlar, yiyecek karşılığında askerlerle seks yapmaya zorlandıklarını söylüyor.

Savaşın yıkıma uğrattığı Sudan'ın Omdurman kentinde hayatta kalma mücadelesi veren kadınlar, yiyecek karşılığında askerlerle seks yapmaya zorlandıklarını söylüyor. T24'ün haberine göre kadınlar, saldırıların çoğunun şehirdeki en fazla gıdanın bulunduğu "fabrikalar bölgesinde" gerçekleştiğini söylüyor. 

Omdurman'daki çatışmalardan kaçamayan iki düzineden fazla kadın, Sudan ordusundan erkeklerle cinsel ilişkiye girmenin, ailelerini beslemek için para toplamak üzere satabilecekleri yiyecek veya mallara erişebilmelerinin tek yolu olduğunu belirtiyor. 

Bir kadın, "Annem de babam da çok yaşlı ve hasta, kızımın yiyecek aramak için dışarı çıkmasına asla izin vermedim. Askerlere gittim ve yiyecek bulmanın tek yolu buydu. Fabrikalar bölgesinde her yerde onlar vardı" ifadelerini kullanıyor. 

Kadın geçen yıl mayıs ayında Sudan'da düzenli ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri arasında yıkıcı iç savaşın patlak vermesinden kısa bir süre sonra bir et işleme fabrikasında askerlerle seks yapmaya zorlandığını, ardından bu ocak ayında bakla depolayan bir depoda tekrar seks yapmaya zorlandığını söylüyor. 

Birleşmiş Milletler'e göre Sudan'daki çatışmalar on binlerce insanın ölümüne ve 10 milyondan fazla insanın yerinden edilmesine neden oldu. BM destekli yakın tarihli bir raporda, yaklaşık 26 milyon insanın ya da nüfusun yarısından biraz fazlasının yüksek düzeyde "akut gıda güvensizliği" ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

Çatışmaların başladığı 15 Nisan 2023 tarihinden birkaç gün sonra silahlı kişiler tarafından gerçekleştirilen tecavüz vakaları ortaya çıktı. RSF savaşçılarının Hartum bölgesinde ve RSF'nin şu anda bir büyük nüfus merkezi hariç tümünü kontrol ettiği geniş batı bölgesi Darfur'da sistematik bir şekilde cinsel şiddet uyguladığına dair çok sayıda ifade belgelendi.

Fotoğraf: UNHCR/Xavier Bourgois