Ege Üniversitesinde 10 öğrenciyi taciz eden profesör 10 yıl hapis cezası aldı
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde görev yapan Prof. Dr. Z.E.B'e 'sarkıntılık boyutunda cinsel saldırı' suçundan 10 yıl hapis cezası verildi.

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde eğitim alan 10 öğrenci, Prof. Dr. Z.E.B. hakkında 2019 yılı Aralık ayında kendilerini taciz ettiği iddiasıyla üniversite yönetimine şikayette bulundu. Z.E.B., hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusunda bulunan öğrencilerden birisi, "Dişçi koltuğunda çalıştığım sırada Z.E.B. gelip, elini belime attı. Bu fiziksel temasını bir süre sürdürdü" iddiasında bulundu. Bir başka öğrenci, hastayla ilgilendiği sırada bir kişinin arkasından yaklaştığını ve kulağına, "Seksi kadın, şeyini giysen mi?" diye fısıldadığını, arkasına dönüp baktığında Z.E.B.'yi gördüğünü ve "Maskeni kastettim" dediğini söyledi. Savcılık, olay ile ilgili soruşturma başlattı. İzmir 34'üncü Asliye Ceza Mahkemesinde 'sarkıntılık suretiyle cinsel saldırı', 'cinsel taciz' 'hakaret' ve 'tehdit' suçlarından dava açıldı. Davanın 6'ncı duruşması 18 Temmuz'da görüldü. Duruşmada sanık Prof. Dr. Z.E.B. ve taraf avukatları ile Aile ve Sosyal Hizmetler avukatı hazır bulundu. Mağdur avukatı Mustafa Çetin, müvekkillere yapılan eylemlerin cezasız kalmamasını, en üst sınırdan ceza verilmesini ve indirim uygulanmamasını talep etti.

10 YIL CEZA VERİLDİ

Savunması alınan sanık Prof. Dr. Z.E.B., 35 senedir bu görevde olduğunu belirtip "Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Güveni, huzuru sağlamak için çalıştım. Cinsel içerikli hiçbir şey yapmadım. Gürültüden düzeni korumak için uyarı amaçlı dokunduysam bunlarda hiçbir şekilde kastım, cinsellik değildir" dedi. Sanık avukatları, suçlamaları kabul etmeyerek beraat kararı verilmesini talep etti.

Hakim, sanık Prof. Dr. Z.E.B.'yi 'Sarkıntılık boyutunda cinsel saldırı' suçundan 4 mağdurun her biri için 2 yıl 6 ay olmak üzere toplam 10 yıl hapis cezası verdi. Ayrıca diğer mağdurlara 'cinsel taciz' suçlarından verilen cezalar önce paraya çevrildi, ardından hükmün açıklanmasını geri bırakıldı. 'Tehdit' ve 'hakaret' suçlarından bazı öğrencilerle uzlaşılması nedeniyle beraat kararı verildi.

'CEZALAR ALT SINIRDAN VERİLDİ'

Kararı değerlendiren mağdurların avukatı Mustafa Çetin, "Sanık, 4 mağdur açısından sarkıntılık boyutunda cinsel saldırı suçundan her biri için ayrı ayrı 2 yıl 6 ay ceza aldı ve bu cezası ertelenmedi. Ancak cezalar alt sınırdan verildi. Cinsel taciz suçundan ise bir kısım mağdurlar hakkında verilen cezalar paraya çevrilip ertelendi. Tabii ki müvekkillerimle görüşüp kararı değerlendirdikten sonra gerekli itirazlarımızı yapıp yapmayacağımızı karar vereceğiz" dedi. Müvekkillerinin mağduriyetlerinin kısmen giderildiğini vurgulayan Avukat Çetin, "Kamu vicdanı kısmen rahatlatıldı. Ama cezaların üst sınırdan verilip indirim uygulanmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Ege Üniversitesi gibi güzide bir eğitim kurumunda bir profesörün üniversite öğrencilerine böyle bir eylemde bulunmuş olması, cezasız bırakılamazdı" diye konuştu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül
Kaynak: DHA

İlgili haberler
Sakarya Üniversitesi'nde öğrenciler cinsiyetçilik...

41 öğrenci, dersinde şort giyen kadın öğrenciye "Neden böyle giyindin?" diyen akademisyeni rektörlüğ...

Kadın akademisyeni darp ve taciz eden Prof. Bülent...

Eski öğrencisi kadın akademisyeni KOÜ'deki odasında darbeden ve kadını sistematik olarak taciz eden...

Akademide tacize yer yok!

Kadının babası tarafından şiddet ile terbiye edilmesi gerektiği düşüncesi kabul edilemez bir zihniye...