GÜNÜN RAPORU: Barış ve Toplumsal Cinsiyet- Kolombiya Barış Süreci
Uzun yıllar süren savaştan sonra barış için gerçekleşen müzakere sürecinde kadınların, LGBTİ’lerin talepleriyle toplumsal cinsiyet alt komisyonu kurulan Kolombiya'dan ufuk açıcı deneyimler bu raporda.

Demokrasi, Barış ve Alternatif Politikalar Merkezi (DEMOS) Kolombiya’daki barış sürecine dair kapsamlı bir araştırmayı hayata geçirdi. Kadınların ve LGBTİ’lerin barış öznesi olarak dahil oldukları tek barış süreci olan Kolombiya sürecini bizzat yerinde gözlemleyen DEMOS, toplumsal cinsiyet perspektifiyle ele aldıkları sürece dair bulgularını içeren “Barış ve Toplumsal Cinsiyet: Kolombiya Barış Süreci” başlıklı bir rapor hazırladı.

Kolombiya’da 50 yıldan fazla süren iç savaş, 2016 yılında Kolombiya yönetimiyle Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri Halk Ordusu’nun (FARC) uzun süren müzakere sürecinin ardından barış anlaşması sonuçlanmıştı. Bu süreçte kadınlar ve LGBTİ'ler dünyada ilk defa bir barış sürecinde toplumsal cinsiyet alt komisyonunun kurulmasını sağlamışlardı. Cinsel şiddetin görünür kılınması için kurulacak ayrı bir mekanizmanın anlaşmada yer almasını sağlayan kadınlar ve LGBTİ bireylerle Kolombiya’da görüşen araştırma ekibi iç savaşın özneleriyle bir ay boyunca yüz yüze mülakatlarla veri topladı. Araştırmada Julia Poch Figueras da yer aldı ve akademik danışmanlığını Seattle Ünivesitesi’nden Yrd. Doç. Onur Bakıner üstlendi. Araştırmayı Nisan Alıcı ve Güneş Daşlı koordine etti. 

Araştırma, Türkiye'de barışın nasıl mümkün olacağına ve Kolombiya deneyiminin bizim açımızdan çıkarılacak derslerine de yer veriyor.

Raporu indirmek için TIKLAYIN

İlgili haberler
GÜNÜN BELLEĞİ: Barışın inşacısı kadınlar savaşın y...

Barış en çok kadınların dilindedir. Bu topraklarda da sınırların ardında da... Sırbistan, Kosova, Sr...

GÜNÜN EN GÜZEL MUHABBETİ: Merhaba barış

Yanlış numarayı aradığınızda 'höd zöd' etmeyip gayet barışı inşa edebilen insanlar var yani...

GÜNÜN DENEYİMİ: Barış için buluşan kadınlar

Farklı ülkelerden barış aktivistleri, farklı etnik, toplumsal ve ekonomik geçmişleri olan kadınları...