GÜNÜN DENEYİMİ: Barış için buluşan kadınlar
Farklı ülkelerden barış aktivistleri, farklı etnik, toplumsal ve ekonomik geçmişleri olan kadınları bir araya getiriyor.

Kuzey İrlanda’daki Women’s Support Network (Kadın Destek Ağı), İsrail’deki Bat Şalom ve Bosna’daki Medica örgütleri, farklı etnik, toplumsal ve ekonomik geçmişleri olan kadınları bir araya getirmeye çalışıyor.

Farklı ülkelerdeki bu barış aktivistlerinin en önemli amacı “beraber yaşayamayız” ifadesinin bir mitten ibaret olduğunu göstermek.

İsrail- Filistin çatışmasında aile bireylerini kaybeden kişilerin kurduğu Parents Circle Families Forum, umutsuzluğun ve izolasyonun ötesine geçebilmek için insanların yeniden konuşmaya başlamasını ama özellikle de “karşı taraftaki” insanlarla konuşmasını sağlamaya çalışıyor. Bu forum ‘Hello Peace’ (Merhaba Barış) projesiyle 2002 yılında 806.000 kişinin birbiriyle konuşmasını sağladı.

Bu projeye ilham veren olay ise şu: İsrailli Natailia Wiesesltier’in Kasım 2000’de ikinci Filistin İntifadası sırasında bir arkadaşıyla konuşmak için telefonundan numarayı çevirir, ancak karşısına arkadaşı yerine başka bir kişinin çıkar. Bu kişi, Cihad isminde Gazze’de yaşayan bir Arap’tır. Wiesesltier telefonu kapatmak yerine ona nasıl olduğunu sorar, Cihad ise çok kötü bir durumda olduklarını, karısının hamile olduğunu ve yaşadıkları yere ambargo uygulandığını söyler. Bu konuşma yaklaşık 20 dakika sürer. Tesadüf eseri aranan bir yanlış numarayla birbirini hiç tanımayan bir İsrailli ve Filistinli arasında bir köprü kurulmuş olur ve bu tesadüfi görüşme İsrailliler ve Filistinliler arasında diyalog kurulmasını hedefleyen Hello Peace projesi için birçok kişiyi cesaretlendirir.

1997 yılında da Kuzey ve Güney Koreli kadınlar iki taraf arasındaki düşmanlık ve gerginliği azaltabilmek ve bir araya gelebilmek, birbirlerine dokunabilmek için Reunification Exchange (Yeniden Birleşme Mübadelesi) programını başlattılar. Aynı çerçevede Norveç’te kurulan The Nansen Dialogue Network (Nansen Diyalog Ağı), Kosova’daki 9 merkeziyle çatışmadan etkilenmiş insanları güçlendirmeye ve bu kişilerin katılımlarıyla çatışmanın barışçıl çözümüne katkıda bulunmaya çalışmıştır.

Türkiye’de de geçmişten günümüze Barış Derneği, Türkiye Barışseverler Cemiyeti, Türkiye Barış Derneği, İzmir Savaş Karşıtları Derneği, Barış İçin Kadın Girişimi gibi barış talebiyle yola çıkmış birçok oluşum bulunuyor.

Kaynak: Burcu Şentürk, “İki Tarafta Evlat Acısı” kitabı

İlgili haberler
GÜNÜN DENEYİ: 6 saat hareketsiz duran kadına nasıl...

Marina aslında bir gösteri yapıyordu ama o 6 saat boyunca yaşadıklarını bir daha hiç unutmayacaktı…

Savaşa değil barışa kazanılmış bir “cephe”, ama na...

Afrin Operasyonu ile ülke içini de kendi açısından her anlamda “kazanılmış bir cephe” haline getirme...

GÜNÜN ŞARKISI: Gelino

Bir Gürcü Halk türküsü dinleyelim mi? Şöyle sakin, naif bir o kadar da derin melodisiyle. Hem de Yas...