GÜNÜN KADINI: Theresa Kachindamoto
Yaşamını çocuk yaşta evliliği bitirmeye adamış bir kadını tanıyalım. Malavi lideri Theresa Kachindamoto, sahip olduğu yetkileri toplumundaki kadınların hayatlarını iyileştirmek için kullanıyor.

Theresa Kaçindamoto 1958 yılında Malavi’nin Dedza bölgesinde 12 çocuğu olan bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Teresa’nın eğitim hayatı kolay geçmez ve ailenin en küçüğü olduğu için babası onu okutmaya çalışır. Zomba’da eğitimini tamamlayacak bir okul bulurlar. Teresa mezun olduğunda Zomba’daki Teoloji Fakültesinde yazım işlerinde çalışmaya başlar, evlenir çocukları olur. 27 yılını okul sekreteri olarak geçirir. Ancak kabile reisi babasının ölümünden sonra hayatı değişir. Babasının ölümünden sonra ağabeylerinin reislik yaptığı kabileye reis olarak seçilir ve yuvaya dönmesi istenir. Kabile reisi seçileceğini hiç beklemeyen Teresa ilk başta gitmek istemese de ısrarlar sonucu kabileye döner. Elektriği bile olmayan köye rahat yaşamını bırakıp gelmiştir. Elbette o zamanlar Teresa gelişinin kabiledeki kadınların hayatlarını değiştireceğinden habersizdir.

Kabile reisi seçildikten sonra, kabilenin ailelerini ziyaret etmeye başlayan Theresa, kendisini çok şaşırtan bir manzara ile karşılaşır. O anları Teresa Kachindamoto şöyle anlatır, “Kız çocuğun elinde ağlayan çocuk vardı. Ona bebeği annesine götürmesini söylediğimde bana verdiği yanıtla hayrete düştüm: ‘Annesi benim zaten.’ ‘Babası kim?’ diye sordum, futbol oynayan aynı yaşlardaki bir çocuğu işaret etti. Kızın ailesini çağırdım. ‘Nasıl böyle bir evliliğe izin verdiniz? sorusuna: ‘Durumumuz çok kötü, hiçbir şeyimiz yok. Onların birlikte olmasını, aile kurmasını istedik. Artık kendileri hayat kurmaya baksınlar’ dediler. Kalbimden gelen ses bu çocuğa yardım etmem gerektiğini, beynim ise küçük çocuklar bu şekilde yetişmeye devam ettiği sürece ülkemizin uzun vadede başarılı bir şekilde gelişemeyeceğini söylüyordu.

Kaçindamoto, 2003 yılında kabile reisi seçildiği bölgede kız çocuklarının erken yaşta zorla evlenmesini engellemenin yolunda ilk adımını attı: kız çocukların, kocalarını mutlu etmelerine odaklanan cinsellik eğitimi gördükleri “kusasa fumbi” (temizleme) kamplarını yasakladı. Kızları geleneksel ayinlerle evliliğe hazırladığı iddia edilen kamplarda kızların cinsel tacize uğradığı ve ‘mezun olmak’ için yüzünü dahi görmedikleri bir erkekle cinsel ilişkiye girmek zorunda bırakıldıkları biliniyor.

Kabilenin kadın reisi ülkede evlilik yaşını 18’e çekmeyi ve 18 yaş altında olan kız ve erkek çocukların evliliklerini feshedip, onları okullara geri göndermeyi başardı. Kachindamoto, evlilikler feshedildiğinde kızın bebeğiyle ailesinin evine geri gittiğini ve 6 ay boyunca bebeğe baktıktan sonra tekrar okula başladığını söylüyor. Şimdiye kadar 377’si kız, 172’si erkek olmak üzere, toplam 549 çocuğun evliliğini sonlandıran Kochindamoto, o kız çocukların bir gün avukat, doktor veya devlet başkanı olacağına inanıyor.


Teresa Kachindamoto


Sahip olduğu yetkileri toplumundaki kadınların hayatlarını iyileştirmek için kullanan Kochindamoto, Afrikalı kadınları kendi haklarını savunmaya teşvik etmeye de devam ediyor.


İlgili haberler
GÜNÜN İYİ HABERİ: Almanya’da çocuk evlilikleri res...

Almanya’da küçük yaşta evliliği yasaklayan yasa mecliste kabul edildi. Yasa, son yıllarda savaştan k...

Çocuk evliliklere tepkiyi azaltan ne?

Araştırmalar, erken yaşta evlilikleri onaylayanların son 3 yılda inanılmaz oranlarda arttığını göste...

GÜNÜN PORTRESİ: Sojourner Truth

1700’lü yılların sonunda ABD'de köle ve siyahi olmanın getirdiği zorluklarla mücadele edip, tarihe g...