GÜNÜN KADINI: Anneliese Hoevel
Faşizme karşı eşi ile birlikte direniş gösteren, Almanya Komünist Partisinde mücadele yürüten Muhasebeci Anneliese Hoevel, ‘vatana ihanet, yasak yayınları dinleme ve yayma’ suçlamalarıyla idam edildi.

Muhasebeci Anneliese Hoevel 3 Ekim 1898’de Köln-Nippes’te Anneliese Fiedler olarak doğdu, faşizme karşı direniş nedeniyle 28 Ağustos 1942’de Frankfurt Preungesheim’de idam edildi.  

Babası sosyal demokrat bir matbaacıydı. Anneliese Berlin’de muhasebeci olarak çalışırken eşi André Hoevel ile tanıştı. Ocak 1929’da evlendiler. 1930’da André Hoevel, her ikisinin de Almanya Komünist Partisi’nde (KPD) aktif olduğu bir dönemde Rüsselsheim’deki Opel otomobil fabrikasında iş buldu. Ancak Ocak 1933’te André Hoevel, şirketteki politik faaliyetler nedeniyle işten atıldı ve o zamanlar Milletler Cemiyeti’nin idaresi altında olan Saar bölgesine kaçtı. Anneliese Hoevel ilk kez 1934’te tutuklandı ve eşinin nerede olduğunu açıklamadığı için “vatana ihanete hazırlanmaktan” üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kararda mahkeme tarafından “KPD’nin yasa dışı çalışmalarının tehlikeli ve ısrarcı bir destekçisi” olarak tanımlandı. 1939’da eşiyle birlikte Koblenz’e taşındı ve yoldaşlarla tekrar iletişim kurmaya çalıştı. Moskova Radyosu gibi yasaklanmış yabancı yayınları dinlediler, savaşla ilgili gerçek bilgileri değişik yollarla yaydılar. Grup 1941’de deşifre edildi. Anneliese Hoevel, eşi André Hoevel gibi, Kassel Yüksek Bölge Mahkemesi tarafından “vatana ihanet, yasak yayınları dinleme ve yayma suçundan” ölüm cezasına çarptırıldı. 28 Ağustos 1942’de Frankfurt am Main Preungesheim hapishanesinde darağacında idam edildiler.

Arkadaşı, yoldaşı Margarete Noetzel, 1952’de anılarında şunları yazmıştı:

“1934 - 1937: Annelies Hoevel için üç yıl hapis. Sen cesur kadın. Üç yıl hapis senin eşinin yerini söylememenin, sessizliğinin sonucuydu. Wiesbaden Kadın Komitemiz için rol modelsin. Annelies, seninle sohbete, bölgemizdeki diyaloğa devam edeceğim. Bu çalışma senin eserin. Rosa Luxemburg’un yapmaktan alıkoyulduğu şeye devam etmek bizim için önemli. Evrende çok küçük bir ekiptik-ama vardık. Ve seni bir “mahkum” olarak görüp ziyaret ettiğimde, başlattığın işin devam ettiğini, başarılı olduğunu gizlice anlattığımda gözlerin ışıl ışıldı.”


İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: Mary Kenney O'Sullivan

Mary Kenney O'Sullivan, yaşamı boyunca kadınların oy hakkı, yoksulların barınma hakkını savundu. İşç...

GÜNÜN KADINI: Doria Shafik

14 Aralık 1908 yılında doğan kadın hakları savunucusu Doria Shafik, iktidarın verdiği sözleri tutmam...

GÜNÜN KADINI: Amalie Brust

Amalie Brust, Almanya’da tekstil işçisi olan bir kadındı. Nazi rejimine karşı direniş savaşçısı olan...