Kadın anatomisi gereği vajinanın anüse olan yakınlığına bağlı olarak, kadınlarda zararlı bakterilerin gastrointestinal yoldan ürogenital sisteme geçmesi ve erkeklerde olduğundan daha büyük sorunlara yol açması normaldir. Sağlıklı bir vajinanın florası, bağırsak florasından farklı bakteri suşlarından oluşur ve bu nedenle bir probiyotik seçerken ayrıca düşünülmelidir.
Çok sayıda araştırma, bazı probiyotik suşların özellikle pamukçuk, sistit (idrar yolu iltihabı) ve bakteriyel vajinozda (vajinal akıntılar, enfeksiyonlar) L. rhamnosus ve L. Reuteri’nin kadın iç sağlığını desteklemek için diğerlerine göre daha uygun olduğunu gösteriyor.
1. Kadınlarda Ürogenital Bölge Florası
Faydalı flora veya probiyotikler, bağırsakların yanı sıra ürogenital bölgede de mevcutturlar. Vajina ve idrar yollarında, probiyotiklerin bağırsaklarda olduğu gibi aynı yararlı etkilerin çoğunu sundukları düşünülüyor.Mikroorganizmaların anüsten vajinaya geçebildiği ve idrar yolu ile mesaneye yayılabilme kolaylığı nedeniyle, pamukçuk, sistit ve bakteriyel vajinoz gibi ürogenital enfeksiyonların patojenlerden kaynaklandığı düşünülüyor. Bu yaklaşımla probiyotik takviyeleri kullanmak, ürogenital sistemlerin florasını olumlu yönde etkileyebilecek ve bu nedenle ya idrar yolu enfeksiyonları ve vajinal enfeksiyonları tedavi etmeye ya da önlemeye yardımcı olacaktır.
Öneriler: Dalgalanan hormon düzeylerine bağlı olarak bazı kadınlar, adet döngüsünde belirli noktalarda vajinal floranın bozulmasına daha yatkındırlar. Eğer pamukçuk, bakteriyel vajinoz veya sistit gibi vajinal veya ürogenital sistem enfeksiyonları bir problemse, iyi araştırılmış Lactobacillus rhamnosus ve Lactobacillus reuteri probiyotik suşlarını içeren probiyotik ürünler seçilebilir.
2. Kadınlarda Bağırsak Florası
Hem kadın hem de erkeklerin bağırsak florasının sağlığı için probiyotik destek almasında fayda var. Ancak burada kadınlarda daha sık olduğu belirlenen bazı sindirim sorunlarını değerlendireceğiz.Şişkinlik:
Şişkinlik, kadınlarda erkeklerden çok daha yaygındır. Bu basit bir problem olabilir ya da şişkinlik hormon seviyeleri nedeniyle adet döngüsündeki belirli noktalarda daha sık gerçekleşebilir ve kötüleşebilir.
Her iki durumda farklı nedenler olsa da sonuç aynıdır; sindirim bozuktur ve gıda etkili bir şekilde sindirilemez, şişkinlik ve gaza neden olur. Bu durumda probiyotik desteği alınabilir.
Kabızlık:
Kabızlık yine kadınlarda daha sık görülen bir durumdur. Bifidobakter ve lif takviyesi içeren bir probiyotik takviyesi etkili olabilir. Kabızlık hormonel döngüden etkilenebilir.
Magnezyum ve B6 vitamini gibi hormonları dengelemeye yardımcı olan belirli bitki ve besinlerin yanı sıra kabızlığı önleyen besinler de dikkate alınmalıdır. Kişiler gereksinimlerine en uygun takviye bileşimini bulmak için doktor ve eczacılarına danışmalıdırlar.
probiyotix.com’dan kısaltılarak alınmıştır.
İlgili haberler
GÜNÜN BİLGİSİ: Yoğurdun faydaları say say bitmiyor
Saymakla bitmeyen marifetleriyle soframızdan eksik etmememiz gereken bir lezzet: yoğurt.
GÜNÜN BİLGİSİ: Pelvik taban kasları neden önemli?
Pelvik taban karmaşık ve özellikle kadınlar için önemli bir sistem. Ama kas, sinir ve bağ dokularınd...
Mahallemizin sütçüsünün sütü ne kadar sağlıklı?
Sokak sütü tamamen ‘kötü’ ya da raflarda gördüğümüz süt tamamen ‘iyi’ diyemeyiz. Ancak şu bir gerçek...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.