Vücudun “ruh kası” diye adlandırılan Psoas kasını ve daha birçok kasımızı Tibet egzersizleri ile aktif edebiliriz. Peki neredeyse doğduğumuz günden itibaren gergin ve kasılmış halde bulunan Psoas kasına neden ruh kası denir ve bu kasın işlevi nedir?
Bacaklarla bel kemiğini bağlayan bu kas; hareket, denge, eklem fonksiyonları, esneklik ve daha birçok bedensel özelliği etkiliyor. Psoas kasının bedeni dik ve hareket eder bir şekilde tutmasının yanı sıra, özellikle esnetildiğinde vücuttaki gerilimin azaltılmasını sağlıyor aynı zamanda diyafram kasına uzanan bu kas diyafragmatik solunumunda bir parçasıdır. Sıkı Psosalar yalnızca yapısal problemler yaratmakla kalmaz, visseral bölgeyi daraltır, sinirlere baskı uygular, sıvıların hareketine engel olur ve diyaframatik solunumu bozar.
Korku ve stres, anksiyete gibi duyguları birlikte yaşadığımız bu dönem vücutta fiziksel ve duygusal gerilimle sonuç veriyor. Oysa psoas kasına denge kazandırarak, bu gerilimi hafifletmek mümkün. Gerilimin hafiflemesi de duygusal olarak korkulardan kurtulmayı ve hem fiziksel hem de zihinsel iyilik halini yani sağlığı beraberinde getiriyor. Psoas kasındaki dengeyle birlikte korkunun vücutta yarattığı gerilimden de kurtulabilirsiniz. The Psoasbook kitabının yazarı Liz KOCH Psoas için “Gerçek anlamıyla da en derinde yatan hayatta kalma dürtümüzü somutlaştıran ve bunun da ötesinde en temel isteğimiz olan gelişimi sağlayan bir kastır” diyor.
5 temel hareketten oluşan Tibetin gençlik pınarı olarak da adlandırılan egzersizleri evde birkaç dakikanızı ayırarak yapabilir, Psoas kasınızı esnetebilir, gerginlikten dolayı oluşabilecek bel, boyun ve sırt ağrılarınızın önüne geçebilirsiniz. Hareketlerin şiddetini sınırlı tutun ve acele etmeden ilerleyin.
Sağlıklı günler dilerim.
İlgili haberler
Fizyoterapist Meltem Teker'den basit egzersiz öner...
Sağlıklı bir bedenle hayatınızdaki her şeye daha kolay yetişebilir, daha hızlı ve dinamik hareket ed...
Ortalığın hastalığı influenza ile başa çıkmak
İnfluenza okul dönemlerinde, kışlalarda, yurtlarda, yatılı okullarda, kalabalık çalışma ortamlarında...
GÜNÜN BİLGİSİ: Çocuklar için Koronavirüs Rehberi:...
Biliyoruz evlerde zaman zaman canınız sıkılıyor. Büyükler sürekli ‘koronavirüs’ diye bir şeyden bahs...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.