8 Mart'a giderken bir sağlık emekçisi anlatıyor: '7/24 kreş istiyoruz'
'Birlikte çalıştığımız birçok sağlık emekçisi arkadaşımız mutsuz, tükenmiş durumda. Bu durum domino etkisi ile tüm çalışanları etkiliyor.'

2024 8 Mart'ına günler kala biz, İstanbul’da yaşayan sağlık emekçileri olarak nasıl ve hangi koşullarda çalışıyoruz ve hangi taleplerle 8 Mart meydanlarında olacağız tekrar hatırlatmak ve hatırlamak istedim. 

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki şehir merkezinde kalmış şanslı hastanelerdeniz. Şehir hastaneleri ile şehir merkezindeki birçok hastane şehrin dışına taşınmış oldu. Etrafımızdaki hastanelerin şehir dışına taşınmasının dezavantajı ile biraz fazla yoğun çalışıyoruz. Hastalar için şehrin dışına taşınan hastanelere ulaşmak çok zor olduğu için bizim gibi merkezi hastanelere talep artıyor.

Enflasyonun gittikçe arttığı bir dönemde, İstanbul gibi bir şehirde aldığımız ücretlerle yaşamak imkansız hale geldi. Dolayısıyla çok sayıda sağlık emekçisi arkadaşımız tayin, eğitim hakkı tayini vb. deneyerek kısmen daha yaşanılabilir şehirlere doğru gittiler. Kalan bizler ise daha az kişi ile daha çok çalışarak mutsuzluğumuza mutsuzluk katıyoruz. Ortalama 160 saat olan aylık çalışmamıza 128 saat fazla mesai ekleniyor. Bu da demek okuyor ki nerdeyse günaşırı hastanede olmak zorunda kalıyoruz. Yeni yapılan binaların fiziksel özellikleri de bizi fazlaca yoruyor. Günlük ortalama 15-20 bin adım atmış oluyoruz. 08.00-16.00, 16.00-08.00, 08.00-08.00 saatleri arasında 8.16 ya da 24 saat mesailerle çalışıyoruz. 

Birlikte çalıştığımız birçok sağlık emekçisi arkadaşımız mutsuz, tükenmiş durumda. Bu durum domino etkisi ile tüm çalışanları etkiliyor. 

TALEPLERİMİZ 

• 8 saat çalışmak, 8 saat dinlenmek ve 8 saat de canımız ne istiyorsa onu yapmak istiyoruz.
• Lojman istiyoruz. Özellikle de işe yeni başlayanların şehre alışma dönemlerinde güvenle kalabilecekleri bir yer çok önemli.
• Servis istiyoruz.
• 7/24 çalıştığımız için 7/24 açık kreş istiyoruz.
• Dünya ortalamasına ve hasta sayısına göre hesaplanmış yeterli çalışan istiyoruz.
• Ücretli izin hakkımızı kullanmak istiyoruz. İzin kullandığımız için taban ve teşvik ödeme kesintisi olmasını istemiyoruz.

Fotoğraf: Canva Pro

İlgili haberler
8 Mart'a giderken özel sektörde çalışan bir öğretm...

'Bizim özlük haklarımız ve zam talebimiz umurlarında değil ama bizden beklentileri hep aynıdır: hass...

8 Mart'a giderken stajyer kadın avukat anlatıyor:...

‘Hukuka ve adalete güvenin zedelendiği, belirsizliğin, güvencesizliğin ve korku ikliminin palazlandı...

8 Mart'a giderken üniversiteli kadın öğrenci anlat...

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu'ndan İrem, 8 Mart'a giderken kampüslerinde yaşanan sor...