Polonya'da on binler Izabela için yürüdü
Hamile bir kadının kürtaj edilmemesi sonucu yaşamını yitirmesinin ortaya çıkmasından dolayı kadınlar sokaklara çıkarak hükümeti protesto etti.

Polonya’da 30 yaşındaki 22 haftalık hamile Izabela isimli kadın 22 Eylül’de ülkenin güneyindeki bir hastanede hayatını kaybetti. Ailesi, avukatları ve kadın hakları savunucusu birçok örgüt, Izabela’nın yılın başından bu yana yürürlükte olan kürtaj karşıtı yasanın "ilk kurbanı" olduğunu açıkladı.

Izabela’nın yaşamını yitirmesinin açıklanmasından bu yana kadınlar tepkilerini sürdürüyor. Cumartesi günü Varşova’dan Gdansk kentine kadar her yerde kadınlar sokaklara çıkarak mumlar yaktı. Protestolara katılanlar, Izabella'nın fotoğraflarını taşıdı ve ülkenin katı kürtaj yasasına tepki gösterdi.

On binlerce kişinin katıldığı eylemlerde kürtajı yasaklayan hükümet protesto edildi. Varşova’daki eylem, Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) tarafından desteklenen mahkeme binası önünde gerçekleşti. Kadınlar mevcut yasanın kadınları öldürdüğünü belirterek tepkilerini dile getirdi.

PiS İKTİDARI KÜRTAJI YASAKLADI
Aşırı muhafazakar ve kadın haklarını kısıtlayan politikalarıyla bilinen PiS iktidarı Anayasa Mahkemesi kararıyla kürtaj yasağı getirmişti. Bu kararla birlikte trizomi 21 dahil fetüste görülen hastalık durumunda dahi kürtaj yasak.Polonya'da her yıl yasal olarak gerçekleştirilen kürtaj sayısı 2 binden az.  Ancak kadın hakları örgütleri, yaklaşık 200 bin Polonyalı kadının her yıl yasa dışı kürtaj yaptırdığını veya bunun için yurt dışına çıktığını tahmin ediyor.
Kısıtlamadan önce, Polonya'daki kadınlar yalnızca üç durumda kürtaj yaptırabiliyordu: hamileliğin tecavüz gibi bir suçtan kaynaklanması, kadının hayatı tehlikede olması veya fetüsün kalıcı olarak zarar görmesi. Son seçenek mahkeme kararıyla iptal edildi.  Yeni düzenlemenin destekçileri, kısıtlamanın kadının ölümüne yol açtığının kanıtlanmadığını söyledi.

Fotoğraf: Unsplash (Arşiv)

İlgili haberler
Polonya’da on binlerce kadın, kürtaj için yurt dış...

Polonya’da geçen yıl kürtajın neredeyse tamamen yasaklanmasından bu yana, hamileliğini sonlandırmak...

Teksas’ta kürtaj neredeyse imkansız hale geldi

ABD’nin Teksas eyaletinde kadınların hamileliklerinin 6’ncı haftasından sonra kürtaj olmasını yasakl...

Almanya’da ‘Güvenli Kürtaj Günü’ne çağrı: Kürtaj t...

Almanya çapında 80’den fazla kurumdan, oluşan ittifak 28 Eylül Uluslararası ‘Güvenli Kürtaj Günü’ne...