EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan: Çocuk yoksulluğu ile alay edenlere karşı kampanyayı büyütelim
Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek kampanyasına ilişkin açıklama gerçekleştirdi.

Erkan, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün meclis toplantısında sarf ettiği sözleri hatırlatarak “Büyükgöz’ün ülkemizde yoksulluğun her geçen gün derinleştiğini görmemesi, emekçi ailelerinin çocuklarının beslenme çantasının boş olduğunu bilmemesi çok doğal. Çünkü Gebze Belediyesi Başkanı Büyükgöz de, AKP ve MHP’li vekiller de dünyaya işçi ve emekçilerin gözünden bakmıyor/bakamıyor, onların baktıkları yönde işçiler, işçi aileleri, bu ülkenin yoksulları yok. Biliyor ve görüyoruz ki kulübede başka sarayda başka düşünülüyor. Onların baktığı yerde yandaş müteahhitler, yandaş şirketler, patronlar var. Aldıkları her karar, her uygulamaları patronların, müteahhitlerin, yandaşın yani sermaye sınıfının çıkarlarını önceliyor. Lafızda “çocuklar ve gençler ülkemizin geleceği” diyenler, mesele yoksulluğun ortadan kaldırılması için adımlar atmaya gelince adım atmadıkları gibi, gerçekleri söyleyenleri yalancılıkla suçlamaktan, yoksullukla alay etmekten de geri durmuyorlar” dedi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

ÇOCUK YOKSULLUĞU İLE ALAY EDENLERE KARŞI KAMPANYAYI BÜYÜTELİM

2023 yılı bütçesi, Meclis Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlandı. Görüşmeler 25 Kasım’a kadar sürecek. Komisyonda şu ana kadar Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bütçeleri görüşüldü. İki bakanlığın bütçe görüşmelerinde de Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nin gündeme getirdiği, yine Ekmek ve Gül aracılığıyla tüm Türkiye’ye yayılan, çok sayıda kadın örgütü, veli derneği tarafından da sahiplenilen “okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek” hakkı için yürütülen kampanyanın talebi başat gündem oldu.

Hatırlanacaktır, Meclis açıldığında CHP, HDP, İyi Parti ve TİP, bu talebi Meclis kürsüsünde de dile getirmiş ve bu dört parti aynı konuda, ayrı ayrı kanun teklifleri ve soru önergeleri vermişti. Ülkemizde yoksulluğun alabildiğine derinleştiği, yapılan araştırmalarla her 4 çocuktan birinin okula aç gittiğinin ortaya konduğu bu vahim tabloda, devlet okullarında çocuklara bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek dağıtılmasını ve bunun için bütçeden pay ayrılmasını içeren kanun teklifleri AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedildi.

Verilen kanun tekliflerini reddeden AKP ve MHP'li vekiller, bütçe görüşmelerinde bu talebin haklılığını ortaya koymaya çalışan, çocuk yoksulluğuna ilişkin örnekler veren muhalefet partisi milletvekillerini ise “yok öyle bir şey abartılıyor” sözleri ile sözüm ona yalanlamaya kalktı.

Bu sözlere, bu takınılan tutuma, çocukların yoksulluğu ile adeta alay eden yaklaşıma yabancı değiliz. Benzer bir tutumu AKP’li Gebze Belediyesi Başkanı Zinnur Büyükgöz de takınmıştı. Gebze Belediyesi Meclis toplantısında CHP grup sözcüsü Saide Çalışkan’ın Gebze sınırları içerisindeki devlet okullarında çocuklara 1 öğün ücretsiz yemek verilmesi yönündeki teklifine “ülkemizde aç, açıkta kimse yok, bu iddialar fakirlik edebiyatı yapan sosyalistlerin iddiası” sözleriyle yanıt vermişti.

Büyükgöz’ün ülkemizde yoksulluğun her geçen gün derinleştiğini görmemesi, emekçi ailelerinin çocuklarının beslenme çantasının boş olduğunu bilmemesi çok doğal. Çünkü Gebze Belediyesi Başkanı Büyükgöz de, AKP ve MHP’li vekiller de dünyaya işçi ve emekçilerin gözünden bakmıyor/bakamıyor, onların baktıkları yönde işçiler, işçi aileleri, bu ülkenin yoksulları yok. Biliyor ve görüyoruz ki kulübede başka sarayda başka düşünülüyor. Onların baktığı yerde yandaş müteahhitler, yandaş şirketler, patronlar var. Aldıkları her karar, her uygulamaları patronların, müteahhitlerin, yandaşın yani sermaye sınıfının çıkarlarını önceliyor. Lafızda “çocuklar ve gençler ülkemizin geleceği” diyenler, mesele yoksulluğun ortadan kaldırılması için adımlar atmaya gelince adım atmadıkları gibi, gerçekleri söyleyenleri yalancılıkla suçlamaktan, yoksullukla alay etmekten de geri durmuyorlar.

Biz sosyalistlerle, Büyükgöz’ün ya da AKPli, MHPli vekil ve meclis üyelerinin aynı yöne bakmaları da, aynı şeyi görmeleri de mümkün değil. Yoksulluk ve yoksunluğun kaynağı olan kapitalist sömürü düzeninin sürdürücüleri olanlar, elbette ki yoksulluğu göremez/görmez. Aksine emekçi sınıfların yoksulluğa karşı mücadele içerisine girmesine mani olmak üzere bu yoksulluğu ve yoksunluğu ve nedenlerini gizler, yeri gelir şimdi yaptıkları gibi yok sayar, yalanlar, alay ederler. Biz sosyalistler ise bu sömürü ilişkilerinin tümüyle ortadan kaldırılması için, emekçilerle birlikte mücadele ederiz.

Biz sosyalistler hayatın her alanında, kimi kez bir işçi durağında, kimi kez bir fabrika, kimi kez bir okul önünde, kimi kez de emekçi mahallelerinde yoksulluğa tanık olur, emekçileri yoksulluğa karşı insanca bir yaşam mücadelesinin parçası haline getirmeye çalışırız.

Bu açıdan; partimiz, geçtiğimiz mayıs ayında Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin ilimizde başlattığı, devlet okullarında her çocuğa “1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek” dağıtılsın talepli imza kampanyasını ilk andan itibaren sahiplendi. Mayıs ayında bu yana her mahallede, her okul önünde, her işçi durağında, her fabrikada bu kampanyanın yaygınlaşması için çaba içerisinde oldu, olmaya da devam edecek.

2023 Bütçe Kanunu görüşmeleri sürerken, komisyonda teklif reddedildi deyip köşemize çekilecek değiliz. Kocaeli’deki tüm muhalefet partilerini, işçi ve memur sendikalarını, dernekleri, mahalle inisiyatiflerini, kadın, gençlik ve çocuk örgütlerini, çevre örgütlerini kısacası “çocuklar okullarda aç kalmasın” diyen tüm kurum ve kişileri bu kampanyaya sahip çıkmaya, omuz vermeye çağırıyoruz.

Bu ülkenin emekçilerinin, bu ülkenin emekçi çocuklarının yoksulluğunu görmeyenlere, yoksulluğumuzla, yoksunluğumuzla alay edenlere verilecek en güzel yanıt birlikte mücadelemizdir. Haydi, hep birlikte, Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinden kadınların başlattığı bu kampanyayı büyütelim, elden ele yayalım. Bu kentte bu kampanyayı imzalamayan, bu talep için harekete geçmeyen tek bir emekçi kalmasın!

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kadınlar ilkokul önünden seslendi: Okullarda 1 öğü...

Ankara’da ilkokul önünde bir araya gelen kadınlar, çocukların yarı aç yarı tok okula gittiğini belir...

Okulda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun...

Yaz boyunca kapı kapı gezip, pazar yerlerinde, parklarda, bahçelerde kampanyamızı duyuracağız. Umuyo...

‘Okullarda 1 öğün, sağlıklı, ücretsiz yemek’ kampa...

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin mayıs ayında başlattığı kampanya boyunca stantlarla,...