EMEP: Kadına yönelik şiddete karşı gücümüz birliğimiz
Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, artan kadın cinayetlerine ilişkin açıklama yaptı.

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, artan kadın cinayetlerine ilişkin açıklama yaptı. Ağustos ayının ilk iki haftasında en az 18 kadın öldürüldüğüne, geçen hafta sadece bir gecede 3 kadının eşi, boşanmak istediği eşi tarafından öldürüldüğüne dikkat çeken Gürkan, "İktidarın sürekli tekrar ettiği “şiddete sıfır tolerans” sözlerinin ve “kadına yönelik şiddet azaldı” iddiasının gerçekliği yansıtmadığı her yeni kadın cinayetinde, kadına yönelik şiddete yapılan her ihmalde bir kere daha ortaya çıkıyor. İstanbul Sözleşmesi’nden tek adamın imzasıyla çıkılan yıl 2021’de toplam 280 kadın cinayeti işlenmişken 2022’de bu sayı 334’e, 2023’te ise 315’e çıktı. 2024’ün ilk 7 ayında ise en az 249 kadın cinayeti gerçekleşti" dedi.  

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan | Fotoğraf: EMEP

Kadına yönelik şiddetin boyutlarının da cezasızlığın da arttığı bu noktaya adım adım gelindiği belirtilen açıklamada, "22 yıllık AKP iktidarının kadınlara ilişkin yaptıklarının karnesi şunlarla dolu: emeği ucuzlaştırma, güvencesizleştirme, yoksullaştırma, kamusal hizmete erişimin önünü kesme, bakım yükünü kadınların sırtına yükleme, kadınları ve çocukları şiddetten koruyan yasalara saldırma, şiddeti önleme mekanizmalarını etkin çalıştırmama, kadına yönelik şiddette ihmali olan kamu personellerini şiddete, cinayete açık hale getirme ve korumasız bırakma... Yaptıkları yapacaklarının teminatı." dendi.

Kadına yönelik şiddeti önleyecek tüm mekanizmaların hedefte olduğuna dikkat çeken Gürkan, iktidarın kadına şiddeti artıracak planları şöyle sıraladı: "6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, etkin uygulanmıyor; hatta kanun doğrudan cemaat ve tarikatlar tarafından hedef alınıyor, iktidarın bir pazarlık malzemesine dönüştürülüyor.
◾Kadınları şiddete karşı koruyan tüm kanunlar ve politikalar 'aile birliğini bozuyor' denilerek hedefe alınıyor.
◾Medeni Kanun sil baştan kadının eşitsiz, şiddete açık bir hale daha çok getirilmesinin önünü açacak şekilde değiştirilmek isteniyor. Kadınlar boşanmak istedikleri için öldürülürken boşanmaları engellemek, kadınları şiddet dolu evliliklere mahkum edecek aile arabuluculuğu iktidar sözcülerinin dilinden düşmüyor.
◾Şiddetle burun buruna kalan kadınlar koruma kararı aldırmak için kendisini hırpalarken iktidarın kolluk kuvvetlerinden mahkemelerine kadar şiddet görmezden geliniyor. Kadınlar şiddetle, öldürülme tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarında şikayetleri hakkında 'kovuşturmaya yer yoktur' kararları veriliyor, verilen koruma kararlarının uygulanmaması ise kadınların ölümlerine sebep oluyor.
◾Asgari ücretin açlık sınırının altında kalması, kadınların kayıt dışı çalıştırılmasının yaygınlaşması, esnek çalışmanın teşviki, yeteri düzeyde sığınmaevinin olmaması gibi faktörler; kendisi, çocukları için güvenli bir yaşam kurmak isteyen kadınların önüne koyulan engellerden."

Tüm bunların karşısında duran kadınların karşısına ise iktidarın kolluk kuvvetleri ile çıktığını belirten Gürkan, "Kadına yönelik şiddetin önünü açan, önleyici mekanizmaların etkin çalışmasını engelleyen, kadınların kazanılmış haklarını hedefe koyan tek adam iktidarına karşı gücümüz birliğimiz!" dedi. Şu talepleri sıraladı: "Sığınma evlerinin sayısı artırılsın, şiddete uğrayan kadınlar tam güvenceye alınsın.Cezasızlık politikaları son bulsun, faillere caydırıcı cezalar verilsin. 6284 sayılı Kanun etkin uygulansın."

İlgili haberler
Bir gecede 3 kadın cinayeti

Geçtiğimiz gece Ankara'nın Mamak ilçesinde, İstanbul'un Küçükçekmece ve Bağcılar ilçesinde 3 kadın b...

AKP'nin 22 yılı | Hak gasbı ve şiddet sarmalı

AKP'nin kuruluşunun 23. yılındayız. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ında katılımıyla AKP'nin kuruluşu kutlanmı...

Güvenli kentler için aydınlık sokaklar yetmez

Doç. Dr. Nilgün Çolpan Erkan ile kadınların kamusal alanda yaşadığı kaygıların temelini ve kadınlar...