Bir gecede 3 kadın cinayeti
Geçtiğimiz gece Ankara'nın Mamak ilçesinde, İstanbul'un Küçükçekmece ve Bağcılar ilçesinde 3 kadın birlikte olduğu veya boşanma aşamasında oldukları erkekler tarafından öldürüldü.

Türkiye'de her geçen gün kadına yönelik şiddet artıyor. Kadınlar sokakta, evde, iş yerlerinde çeşitli bahanelerle katlediliyor. Özellikle son süreçte boşanmak isteyen kadınların evli oldukları erkekler tarafından katledildiğini sıklıkla görüyoruz. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun 2024 yılının ilk 7 ayında yaşanan kadın cinayetlerine dair hazırladığı rapora göre bu süre içinde 249 kadın katledildi. Bu kadınlardan 92'si aile içi şiddet nedeniyle öldürüldü. 39 kadın ise boşanma aşamasında olduğu erkekler tarafından katledildi.

Buna rağmen iktidar boşanmalarda arabuluculuğu, kadının şiddet dolu aileye korunmasız bir şekilde hapsedilmesini sağlayacak politikaları ve uygulamaları öne sürmekten geri durmuyor. Bunun sonucunu ise kadınlar hayatlarını kaybederek yaşıyor. Geçtiğimiz gece ise 3 kadın evli veya boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından katledildi.

BAĞCILARDA BİR KADIN EVLİ OLDUĞU ERKEK TARAFINDAN KATLEDİLDİ

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde evli olduğu İ.Ç tarafından bıçaklı saldırıya uğrayan K.Ç. hayatını kaybetti. K.Ç.’yi bıçakladıktan sonra polisi arayan İ.Ç. gözaltına alındı.

MAMAK'TA BİR KADIN BOŞANMA SÜRECİNDE OLDUĞU ERKEK TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Olay, saat 20.00 sıralarında Durali Alıç Mahallesi 937 sokakta meydana geldi. İddiaya göre, B.B. ile boşanma aşamasındaki Z.B, otomobilde tartışmaya başladı. Tartışmanın büyümesi üzerine B.B., evli olduğu Z.B.'yi tabanca ile öldürdü. B.B. aynı tabancayla intihar etti.

KÜÇÜKÇEKMECE'DE BİR KADIN BOŞANMA AŞAMASINDA OLDUĞU ERKEK TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

İstanbul Küçükçekmece'de 23 yaşındaki Öznur Akkaya, boşanma aşamasındaki Gökhan Akkaya tarafından sokak ortasında bıçaklandı. Olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırılan Öznur Akkaya hayatını kaybetti. Olay yerinden kaçmaya çalışan Gökhan Akkaya etraftakiler tarafından yakalandı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Akkaya polisler tarafından gözaltına alındı. 

'İSYANDAYIZ, ÖFKELİYİZ!'

Küçükçekmece Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, geçtiğimiz akşam yaşanan kadın cinayetlerine yönelik bir açıklama yayınladı. Açıklamada bir akşamda 3 kadın cinayeti gerçekleştiğine vurgu yapılırken geçtiğimiz günlerde sokak ortasında öldürülen Serpil Gül hatırlatıldı. Açıklama şu şekilde devam etti:

"Örnekleri say say bitiremeyiz. Kadınları koruyacak hiçbir mekanizma yokken veya var olanlar da işlemezken bugün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı şiddette “sıfır tolerans” ibarelerini kullanıyor! “Aile” diye diye kadınları şiddet sarmalına mahkum eden iktidar ve bakanlıkları bugün boşanmalarda arabuluculuk meselesini gündeme getiriyor. Oysa verilere baktığımızda kadınlar en çok evli olduğu erkekler tarafından öldürülüyor veya boşama aşamasında katlediliyor. 

Şiddet failleri ve katillere karşı “sıfır tolerans” ilkesinin işletildiği bu süreçte failler cezasızlıkla ödüllendiriyor. 

Bizim mahallemizde, Mehmet Akif’te, İkitelli’de yani işçi ve emekçi kadınların yaşadığı mahallelerde tek bir kadın sığınma evi yok… Kadınlar hem yoksullukla hem şiddetle iç içe yaşam mücadelesi veriyor. 

Kadınların taleplerine kulak tıkayanlara, şiddet ve ölüm döngüsüyle bizi yüz yüze bırakanlara karşı isyandayız, öfkeliyiz!"

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel


İlgili haberler
Boşanma aşamasında olduğu kadını öldürmeden önce e...

Çanakkale'de boşanma aşamasında olduğu Saliha Gizem Yıldızhan'ı öldüren Fırat Yıldızhan, cinayetten...

Boşanmaya çalıştığı erkek uzaklaştırma kararına ra...

Şiddete karşı alınmayan önlemler kadınlara hayatı zindan ediyor. Fadime D., hakkında uzaklaştırma ka...

Boşanma davasından bir gün önce, uzaklaştırma kara...

Afyon'da bir kadın, annesi, babası ve anneannesi boşanmak üzere olduğu ve hakkında iki uzaklaştırma...