EŞİK: 'Kız çocuklarının eğitim hakkını baltalama girişimleri hız kesmiyor'
Eşitlik İçin Kadın Platformu Bursa'da bir İmam Hatip Ortaokulu'nda yaşananlar üzerine laik eğitim ve kız çocuklarının eğitim hakkı için açıklama yayınladı.

Bursa Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu Müdürü’nün, bu okulda “Namaz, başörtüsü, Kuran, oruç tartışılamaz”; “Usul erkan öğretmek için uğraşıyoruz. Sokakta da yapıyoruz bunu. Öğrencinin her haline karışıyoruz”; “Çocuğunun çabuk psikolojisi bozulan veliler de bu okula gelmemeli (…) kesinlikle bu okulda olmamalı”; “Karışırız (…) gerektiğinde bağırırız, çağırırız, sert davranırız çocuğun iyiliği için”; “Şort giyen öğrenciye de karışırız, başını örtmeyen öğrenciye de karışırız” sözleri üzerine Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), bir açıklama yayınladı. Açıklamada bu sözlerin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

'KARIŞAMAZSINIZ!'

Okul müdürünün ifadelerinin çocukların baskı altında bırakıldığının açık bir göstergesi olduğunu ifade eden EŞİK, velilerin de buna razı edilmeye çalışıldığını belirtti. Bununla birlikte bu baskı ortamının Gazze'deki saldırılarla ilişkilendirilerek İsrail'in insanlık dışı saldırılarının bu noktada araçsallaştırıldığı ve velilere de bu yolla baskı yapıldığı dile getirildi. 

Açıklamada Türkiye'nin imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi hatırlatılarak "çocuklara yönelik her türlü bedensel veya zihinsel saldırıyı, şiddet veya suistimali, ihmal ya da ihmalkâr muameleyi yasaklar. Anayasa da çocukları her türlü istismara ve şiddete karşı koruma görevini devlete yüklemektedir. Çocuklara karşı şiddet, ihmal ve istismarın herhangi bir haklı gerekçesi olamaz ve gene Anayasa’ya göre eğitim ve öğretim, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre ve laiklik ilkesine uygun şekilde devletin gözetim ve denetimi altında yapılır" denildi. Eğitimin içeriğinin keyfi bir şekilde değiştirilemeyeceği ifade edilen açıklamada öğrencilerin kılık kıyafetlerine ilişkin yönetmeliğin de oldukça açık olduğu vurgulandı. Bunların tümüne karşı keyfi bir şekilde öğrencilere ve velilere baskı uygulayan okul müdürünün görevden alınması talep edilirken "Kız çocuklarının ve kadınların tüm hayatlarını, kararlarını, tercihlerini, yaşam biçimlerini kontrol altına almaya ve laik eğitimi bitirmeye çalışan bir zihniyete dayanarak pervasızca “Karışırız” diyebilen herkese hatırlatıyoruz: KARIŞAMAZSINIZ!" ifadeleri kullanıldı.

YENİ YÖNETMELİK KIZ ÇOCUKLARINI EĞİTİMDEN KOPARACAK

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile açık öğretim liselerine geçişler yeniden düzenlendiği ifade edilen açıklamada bu durumun özellikle kız çocuklarının lisede açık öğretime yönlendirilmesinin ve eğitimden koparılmasının önünü açacağı vurgulandı. Eğitimden koparılmanın sonuçlarının kız çocukları için zorla evlilik, büyüdüklerinde çalışma hayatına dahil olamamaları, şiddet ve ayrımcılığa daha da açık hale gelmeleri, eğitimsiz ve yoksul kalmaları olacağı belirtildi. Bu durumun eğitim de dahil olmak üzere kız çocuklarının birçok temel hakkının gasbı anlamına geleceği ifade edildi.

Kadınların ve kız çocuklarının toplumsal hayattan dışlanmaya çalışıldığı belirtilen açıklamada, "kadın erkek eşitliği ve laiklik ilkesine dayanan toplumsal hayatı yok etme niyetini bir siyasi program olarak sürdürüyorlar. Bu zihniyete dur demek, laik demokratik bir ülkede huzurla yaşamak isteyen, kadın erkek fark etmeksizin, her toplumsal kesimden herkesin öncelikli sorumluluğudur. Çocuk, kadın, çevre, hayvan haklarına yönelik sonu gelmez saldırılarla herkese, her şeye hükmetmek isteyenlere boyun eğmeyeceğiz. Hayatlarımıza, haklarımıza, hayallerimize sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz!" denildi.

Fotoğraf: EŞİK

İlgili haberler
Bursa'da İmam Hatip Müdürü 'Başını örtmeyen öğrenc...

Bursa'nın Yıldırım ilçesinde bulunan Mahmut Celalettin Öktem İmam Hatip Ortaokulu’nda okul müdürü Er...

Şiddet, İşsizlik, Eğitimsizlik: Toplum kadınların...

Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın 2022 sonuçları açıklandı. Şiddet halen...

İktidarın ‘büyük başarısı’ imam hatiplerin artışın...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘büyük başarı’ olarak ifade ettiği imam hatiplerin artışının, emekçilerin y...