Bursa'da İmam Hatip Müdürü 'Başını örtmeyen öğrenciye karşıyız' dedi
Bursa'nın Yıldırım ilçesinde bulunan Mahmut Celalettin Öktem İmam Hatip Ortaokulu’nda okul müdürü Ergin Kaya Kırbıyrık, öğrencilerin başörtüsü takıp takmadıklarına müdahale ettiklerini söyledi.

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunan Mahmut Celalettin Öktem İmam Hatip Ortaokulu’nda 5'inci sınıf öğrencileri için düzenlenen veli toplantısında, okul müdürü Ergin Kaya Kırbıyık’ın sözleri tartışma yarattı. Artıgerçek'ten Ezgi Bulut'un hazırladığı habere göre, Kırbıyık’ın toplantıda öğrencilerin kıyafet tercihleri ve başörtüsü takıp takmadıkları gibi konulara müdahale ettiklerini söylediği iddia edildi.

'AMACIMIZ İYİ MÜSLÜMAN YETİŞTİRMEK'

Müdür Kırbıyık’ın, psikolojisi bozulan öğrencilerin okula gelmemesi gerektiğini ifade ettiği öğretmenlerin, müdür yardımcısının ve kendisinin disiplinli bir tutum sergileyerek öğrencilere karşı sert davranışlardan kaçınmadıklarını söylediği iddia edildi. Kırbıyık’ın konuşmasında, öğrencilerin iyiliği için bu tutumları benimsediklerini savunduğu, amacının "iyi Müslüman" yetiştirmek olduğunu vurguladığı ve kıyafet tercihleri konusunda öğrencilere müdahale ettiklerini ifade ettiği öne sürüldü.

'EĞİTİMDEKİ GERİCİLEŞTİRMEYİ ORTAYA KOYUYOR'

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy Kırbıyık'ın açıklamalarına tepki gösterdi. Toy, Kırbıyık’ın açıklamalarının eğitimdeki gericileşmeyi ve çocukların nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduklarını bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.

'ŞERİAT DEVLETLERİNDEKİ UYGULAMALARI DENEMEK İSTİYORLAR'

Yazılı açıklama yapan Toy, şunları söyledi:

“Velilerin kayda aldığı toplantı görüntülerinde okul müdürü açıkça, ‘okulda başı açık kız öğrencinin olamayacağını, herkesin başını kapatması gerektiğini’ söylüyor. Bununla da yetinmiyor, yapılan toplantıda velilere, öğrencilere okulda 'usul ve erkan öğretme' adı altında kişi hak ve özgürlüklerine aykırı, bilimle bağdaşmayan, pedagojik formasyonun yanından dahi geçmemiş bir 'eğitimin' verildiğini, bununla da yetinilmediğini, 'sokakta da öğrencinin her haline karıştıklarını' açıkça ifade ediyor. Bu baskı karşısında çocukların psikolojisinin bozulduğunu söyleyen velilere 'psikolojisi bozulan bu okulda olmamalı' biçiminde yanıt verdiğini de bizzat aktarıyor. Belli ki okul yönetimi gerici düşüncelerin, şeriat devletlerindeki uygulamalarını öğrencilerin üzerinde denemek istemektedir ve bunu açık açık söylemekten de çekinmemektedir."

DENİZ FENERİ DERNEĞİNE 27 BİN TL'LİK BAĞIŞI HATIRLATTI

Kırbıyık’ın "okulda zorlama olmasın" diyen velilere "okulun bakış açısı budur" yanıtını vererek, devlet okulunda keyfi bakış açılarıyla çocukların nasıl baskılandığını gözler önüne serdiğini belirten Toy, daha önce aynı okulda toplanan 27 bin TL’nin birçok skandalla anılan Deniz Feneri Derneği’ne teslim edildiğini hatırlattı.

'ÖĞRENCİLER OKUL DIŞINDA DA İZLENİYOR'

Son dönemde 'dernek' adı altında faaliyet gösteren tarikatlarla yapılan protokolleri ve ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve cumhuriyet değerlerine hakaret eden yöneticilere karşı herhangi bir yaptırım uygulanmamasını da eleştiren Toy, "Usul ve erkan' gibi yoruma açık ifadelerle, öğrencilerin okul dışındaki sosyal yaşamlarında dahi izlenip, sözde okul kuralları adı altında şeriat uygulamalarına zorlandığını açıkça görüyoruz" dedi.

EĞİTİM İŞ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Kırbıyık’ın açıklamalarının ardından Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını ve konunun takipçisi olacaklarını belirten Toy, "Türkiye Cumhuriyeti’nin laik bir ülke olduğunu ve ülkemizin kurucusu, başöğretmen Atatürk’ün dediği gibi bu ülkenin asla 'şeyhler, dervişler, müritler ve mensuplar memleketi'ne dönüştürülemeyeceğini bir türlü sindiremeyen, şeriat hayaliyle yetişme çağında olan çocukları nesnel gerçeklerden ve çağdaş eğitimden koparan tüm sorumlular hakkında hem adli hem idari soruşturma başlatılmalı. Bu soruşturmalar şeffaf bir şekilde yürütülmeli ve sonuçları kamuoyuna bildirilmeli" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İktidarın ‘büyük başarısı’ imam hatiplerin artışın...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘büyük başarı’ olarak ifade ettiği imam hatiplerin artışının, emekçilerin y...

GÜNÜN RAKAMI: İmam hatip mezunu kadınların sadece...

Mezun olduklarında Diyanet tarafından görevlendirilme ihtimalleri ancak yüzde 15 olan imam hatip lis...

Başörtüsü ve aileye dair anayasa değişikliği tekli...

24. ve 41. maddede yapılan değişiklikler ne anlama geliyor? İddia edildiği gibi kadınları ayrımcılığ...