Çankaya Belediyesinin 'okullarda ücretsiz öğle yemeği' kararı örnek olmalı
Çankaya Belediyesinin okullara ücretsiz öğle yemeği dağıtma uygulamasını Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Elif Sancı değerlendirdi.

Enflasyon altında ezilen veliler çocuklarının beslenme çantasına ne koyacağını kara kara düşünürken Ankara’da Çankaya Belediyesi bir ilki hayata geçirerek ilkokul ve ortaokul çağındaki 3 bin çocuğa ücretsiz 3 çeşit öğle yemeği dağıtacağını duyurdu.

Çankaya Belediyesinin kararını değerlendiren Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Elif Sancı “Biz alınan bu kararın yaygınlaşmasını talep ediyoruz. Bütün belediyeler benzer bir karar almalı” dedi. Çankaya Belediyesinden görüştüğümüz bir yetkili de kararın diğer belediyelere örnek olmasını dilediklerini söyledi.

YOKSUL MAHALLELERDEKİ OKULLAR SEÇİLDİ

Kampanyaya ilişkin bilgi veren Çankaya Belediyesinden bir yetkili yasal prosedürlerin devam ettiğini, yaklaşık 2 hafta sonra çocuklara yemek ulaştırabileceklerini söyledi. Kampanya için gıdaya erişmekte zorlanan dar gelirli vatandaşların yaşadığı yoksul mahallelerden seçki yaptıklarını ifade eden belediye yetkilisi; Yakupabdal, Dilekler, Bademlidere, Murat, Boztepe ve Aşağı İmrahor gibi mahallelerde hizmet sunacaklarını ifade etti.

Geçtiğimiz yıl yine aynı mahallelerde dar gelirli ailelerin çocuklarına kumanya ve süt dağıttıklarını ifade eden belediye yetkilisi, “Aslında geçen yıl bu kampanyanın ilk adımını atmış, çocuklara süt ve kumanya dağıtmıştık. Bu yıl böyle bir karar aldık. Kararımıza vatandaşlardan olumlu geri dönüşler oluyor. İnsanlar ‘Diğer belediyelerde yapmalı’ diye tartıştı” dedi.

MAMAKLI KADINLAR UYGULAMANIN YAYGINLAŞMASINI İSTEDİ


Çankaya Belediyesinin kararını değerlendiren Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Elif Sancı, “Biz alınan bu kararın yaygınlaşmasını talep ediyoruz. Bütün belediyeler benzer bir karar almalı. Sadece ilkokul çocuklarına değil, liselerde eğitim gören gençlere kadar bir öğün yemek ücretsiz ulaştırılmalı. İlkokul kantinlerinde bir tostun ücreti 10 TL’yi bulurken; lise kantinlerinde fiyat daha da pahalı. Liseli gençler bir öğün yiyebilmek için okula yürüyerek gitmek zorunda kalıyor” dedi.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinde de okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek talebinin tartışıldığını belirten Dernek Başkanı Sancı, “Yoksul ve emekçi kadınlar kampanyayı tartışıyor. Tartışmalarımızda kadınlar çocuklarının beslenme çantasını doldurmakta sıkıntı yaşadıklarını; dolayısıyla bu uygulamanın okullarda iyi olacağını ve çocuklarının daha sağlıklı besleneceğini düşünüyorlar” diye konuştu.

EKMEK VE GÜL'ÜN ÇAĞRISI MECLİS GÜNDEMİNDE
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nin mayıs ayında başlattığı “Okullarda 1 Öğün Ücretsiz, Sağlıklı Yemek Haktır” kampanyası devam edip, çeşitli illerden kadınların çabasıyla büyüyor ve yaygınlaşıyor. Birçok ilde kadınlar okullarda ücretsiz ve sağlıklı yemek talep ederken Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Sera Kadıgil, Ekmek ve Gül'ün çağrısını yaptığı kampanyayı Meclis gündemine taşıdı, kanun teklifi hazırladı.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
‘Ekmek arası ekmek’ten beslenme mi olur?

Hayatımız hep bir şeylerden kısmakla geçti, artık çocuklarımızın beslenmesinden de kısmak zorunda ka...

Sağlıklı beslenme için para da, zaman da yok ama b...

En temel besin maddelerini satın almak giderek güçleşiyor. İş koşuşturması sağlıklı yemekler hazırla...

Beslenme çantasındaki yoksulluk: Bazen aç kalkıyor...

Artan gıda fiyatları ve yoksulluk çocukları vurdu. Öğlen arası sefer tasıyla okuldaki çocuklarına ye...