Adana’da kadınlar istismar davasında: Bu dosyanın kapanmasına izin vermeyeceğiz!
Adana’da 5 ve 6 yaşlarındaki iki çocuğunu istismara maruz bırakan baba, tutuklanmadı, üstelik kamuda, bir Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde çalışmaya devam ediyor.

Adana’da evliliği boyunca şiddete uğradığı eşine açtığı boşanma davası sırasında çocuklarının babaları tarafından istismar edildiğini öğrenen B.K’nın adalet mücadelesi sonucu baba M.A.K.’ye açtığı davanın ikinci duruşması bugün görülüyor.

B.K, 6 yıllık evliliği boyunca sürekli şiddet gördüğü eşi M.A.K’ye 14 Ocak 2019’da boşanma davası açmıştı. M.A.K, 5 ve 6 yaşındaki iki çocuğun velayetini almak istemiş, dava devam ederken geçici velayeti annelerinde olan çocuklar M.A.K’da birkaç kez yatılı kalmıştı. Aile mahkemesi çocukların velayetinin kime verileceği hususunda sosyal inceleme raporu düzenlenmesini istemiş bu süreçte çocukların babaları tarafından istismar edildiği ortaya çıkmıştı. Aile mahkemesi çocukların babayla ilişki kurması kararını kaldırdı. Anne, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Tüm bunlara rağmen savcı kovuşturmaya yer olmadığına karar vermiş ve gerekçe olarak “Taraflar arasında boşanma davası olması, bu sebeple taraflar arasında husumet olması”nı gösterdi, tüm raporlara ve uzman görüşlerine rağmen ‘istismara dair somut bir delil’ olmadığını söyledi ve kovuşturma açmadı.

KADINLAR BU DOSYANIN KAPATILMASINA İZİN VERMEYECEK
Bugün Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşma öncesi açıklama yapan Adana Kadın Platformu, savcılığın babayı akladığını ve itirazlar üzerine dava açılmasına rağmen M.A.K’nın tutuklanmadığını hatırlatarak “dosyanın kapatılıp istismar mağduru çocukların sesinin kısılmasına izim vermeyecekleri”ni söylediler.

Basın açıklamasını okuyan Avukat Sevil Aracı, bu kadar korkunç bir suçla yargılanan ve ceza alması kuvvetle muhtemel olan zanlının tutuksuz yargılanmasına anlam veremediklerini belirterek “Bu dosyanın kapatılıp zanlının cezasız bırakılmasına, istismar mağduru çocukların sesinin kısılmasına, istismarı ortaya çıkarmak için mücadeleye atılan kadınların umudunun, cesaretinin kırılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

“BABA NEDEN TUTUKLANMIYOR, KORUNUYOR MU?”
B.K.’nin 6 yıldır evli olduğu ve sürekli şiddet gördüğü eşinden boşanmak üzere dava açtığını hatırlatan Aracı, sanığın hala tutuksuz olmasının ise şüpheli bir anlam taşıdığını ifade etti: “Sosyal inceleme sırasında babanın çocuklara uygunsuz filmler izlettiği ve fiziki olarak istismar ettiği ortaya çıktı. İlk duruşmada tutukluluğunu talep ettik. Buna rağmen sanık neden tutuklanmadı ve öncesinde dava açılmadı?”

“Çocukların kreş öğretmenleri bu durumu çocuklardan duyduklarını ifade etti. Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) alınan ifadelerde çocukların yaşadıklarını açıkça ve yaşlarına uygun bir şekilde anlattı ve uzmanlar çocukların bu anlatılanları uydurmalarının mümkün olmadığını söyledi. Bunlara rağmen savcının boşanma davasını gerekçe göstererek ‘Taraflar arasında husumet olduğu, somut bir delil elde edilemediği, böylesi bir durumda iyi niyetle ve olması gereken bir bakış açısı ile konuya yaklaşmak gerekirse bir babanın 2013 ve 2014 doğumlu çocuklarını cinsel anlamda istismar edeceğinin düşünülemeyeceği. Kişilerin lekelenmeme hakkı...’ şeklindeki gerekçelerle M.A.K. hakkında dava açılmasına gerek olmadığına karar verdi. İtiraz üzerine açılan davanın ilk duruşmasında çocukların mahkemede de samimi ve tutarlı beyanlarda bulunmasına, uzmanın çocukların gerçekleri söylediği yönündeki yorumuna, çocukların yaşlarıyla uyumlu olmayan cinsel bilgiye sahip olduklarına dair raporlara rağmen baba tutuklanmadı.”

“HALA KAMUDA ÇOCUK HASTANESİNDE ÇALIŞTIRILIYOR”
5 ve 6 yaşlarındaki öz çocuklarını istismar etmekle suçlanan M.A.K.’nin halen kamuda, bir Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde çalışmaya devam ettiğini dile getiren Aracı, “Çocuk istismarcısı olduğu kuvvetle muhtemel birinin bir çocuk hastanesinde çalıştırılmaya devam edilmesi de, en az takipsizlik kararı verilmesi kadar şaşırtıcı. Üstelik zanlı tutuksuz olarak yargılanıyor. Tüm bunlar bizde zanlının korunduğuna dair şüpheler oluşturuyor” diye konuştu.

İlgili haberler
Savcı boşanmayı ‘husumet’ saydı, istismarcı babayı...

Çocuklarını istismar ettiği, tehditle susturduğu ortaya çıkan baba, savcı tarafından ‘iyi niyetli’ b...

Adana’da Ekmek ve Gül buluşması: Kadınların gücü,...

Adana’da kadınlar 8 Mart öncesi bir araya geldi. Buluşmaya katılan editörümüz Sevda Karaca kadınlara...

İstismar davasında D.A.’yı kadın dayanışması yalnı...

Kayseri’de kızı D.A.’ya, 9 yaşından bu yana cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla C.A.’nın yargıl...