İstismar davasında D.A.’yı kadın dayanışması yalnız bırakmadı
Kayseri’de kızı D.A.’ya, 9 yaşından bu yana cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla C.A.’nın yargılandığı dava görüldü. Davadaki kadın dayanışması D.A’nın yalnız olmadığını gösterdi.

Kayseri’de kızı D.A.’ya, 9 yaşından bu yana cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla C.A.’nın 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanmasına başlandı.
Kayseri'de kızı D.A.'ya (29), 9 yaşından bu yana cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan C.A.'nın duruşması görüldü. Mahkeme heyeti, duruşma öncesi Twitter'da 'Tecavüze Hayır' başlığıyla hesap açıp, destek isteyen D.A.'nın adli görüşme odasında ifadesinin alınmasına hükmetti.

2019'un Ekim ayında polis merkezine giden D.A., babası C.A.'nın 9 yaşından bu yana kendisine cinsel istismarda bulunduğunu belirterek şikâyette bulundu. Gözaltına alınan C.A., çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. C.A. hakkında Kayseri 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "nitelikli cinsel saldırı" ve "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçlarından 10 yıldan 30 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Ailesi ve çevresi tarafından yalnız bırakıldığını ve şikayetini geri çekmesi konusunda baskı gördüğünü belirten D.A., ilk duruşma öncesi sosyal medya aracılığıyla destek istedi. Twitter'da "Tecavüze Hayır" başlığıyla hesap açan D.A., yaşadıklarını anlatarak, "9 yaşından beri öz babamın tecavüzüne uğruyorum. Fiziksel ve psikolojik şiddeti ve tehditleri yüzünden sessiz kaldım. Defalarca beni tabanca, asit ve bıçakla öldürmeye kalktı. Babaannem, dedem ve benim için en acısı annem ve kardeşlerim olmak üzere tecavüzcü babamın yanında oldular" ifadelerini kullandı.

SANIKTAN BİLİNDİK SAVUNMA: İFFETSİZ BİR HAYATI VARDI
Tutuklu sanık C.A.'nın, Kayseri 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı. Duruşmada D.A. ve kadın örgütlerinden temsilciler de hazır bulundu. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı da davaya müdahil oldu. Sanık avukatı, duruşmanın basına kapatılmasını ve yayın yasağı konulmasını istedi. Mahkeme heyeti, sanık avukatının bu talebini reddetti.

D.A.'ya istismarda bulunduğu iddialarını reddeden sanık C.A. "İddialar tamamen uydurma ve hayalidir. Canından korktuğu için iftira attı. Çünkü iffetsiz bir hayatı vardı. Peşindeydim. Birkaç kez affettim. Evlendirip, hayata ve topluma kazandırmaya çalıştım. Evli biriyle ilişkisi vardı. Aşırı baskı uyguladım. Tehdit ettim. Başkasının yuvasını yıkamayacağını söyledim. Gerekirse dedektifle takip ettireceğimi, bunun cezasız kalmayacağını belirttim" ifadeleri ile kendini savundu.

Duruşmada tanık olarak dinlenen anne F.A. ise cinsel istismardan kızının anlatmasıyla haberi olduğunu ve C.A'nın öne sürdüğü ifadelerin doğru olmadığını aktardı.
Mahkeme heyeti, D.A.'nın adli görüşme odasında ifadesinin alınmasına karar vererek, sanık C.A.'nın tutukluluk halinin devamına hükmetti ve duruşmayı 9 Nisan’a erteledi.

‘BABA ŞEKER HASTASI OLDUĞU İÇİN İKTİDARSIZ, TECAVÜZ YOK’ SAVUNMASI
Ekmek ve Gül’e konuşan D.A.’nın avukatı Eylem Sarıoğlu, “D.A. 9 yaşından beri sistematik olarak tecavüze maruz kaldı ve yıllarca babasının tehdidi baskısı ve kimsenin ona inanmayacağı duygusuyla sessiz kalmak zorunda kaldı. Kendisini kanıtlamak için yaşadığı bir tecavüz sonrası ses kaydı alarak ‘artık bana inanırlar’ diye düşünerek şikâyette bulundu.

Sanık yine bu olaylarda sürekli karşılaştığımız klasik savunmayı yaptı. İftira olduğunu, baskıcı bir baba olduğunu, mağdurun iffetsiz bir yaşamı olduğunu, başkalarıyla ilişkisi olduğunu bu yüzden kızın öldürülmekten korktuğu için iftira attığını savundu.

Ancak anne ve D.A’nın iki kardeşinin ifadeleri bu savunmaları çürüttü.

Sanık vekili, ‘müvekkilim şeker hastasıdır, bir iktidarsızlık sorunu yaşıyor bu yüzden de bir tecavüz ve birliktelik olayı mümkün değil diyerek sanığın hastaneye sevkini istedi. Mağdurun da akli dengesinin yerinde olmadığını savunarak hastane raporu istedi ancak mahkeme bu talepleri ‘delliler yeterli’ diyerek reddetti” dedi.

KADIN DAYANIŞMASI D.A.’YI GÜÇLENDİRİYOR
Sarıoğlu mahkemeye gelen kadınların dayanışmasının ve desteğini D.A. için çok önemli olduğunu aktardı: Kadınların dayanışması D.A’yı kendisinin yalnız olmadığını hissettirdi. Ailesiyle şu anda bir ilişkisi yok o yüzden kadınların ona destek çıkması, onun yanında olduğunu beyan etmeleri bu süreçte onu güçlendiren bir şey oldu. Çünkü karşı tarafın itirafları onu güçsüzleştirecek ve itibarını bozacak ifadelerdi bu yüzden kadınların ‘biz senin yanındayız’ demesi çok önemli D.A. için.”

Özellikle aile içinde yaşanan cinsel saldırıların çok zor açığa çıktığını ifade eden Sarıoğlu, “Türkiye’deki ensest gerçeği bir kere daha yüzümüze çarptı. Çok uzun bir süre aile kurumunun da yüklemiş olduğu korku, saklama, utanma, ailesinin bile kendisine inanmayacağı duygusuyla çok sayıda mağdur sessiz kalmak zorunda oluyor. Bu acıya, şiddete, istismara tek başına katlanmak zorunda kalan birçok kadının olduğunu aslında bu davanın vesilesiyle de tekrar hatırlamış olduk. Ama kadın dayanışmasının mağdurun kendisini yalnız hissetmesini nasıl önlediğini de gördük. Sosyal medyadan bu davanın duyurusunu duyan ve 11 yaşındaki kızının da babası tarafından istismara maruz kalan bir kadın D.A. ile dayanışmak için mahkemeye geldi bugün ve D.A.’ya ‘Ben de aynı şeyleri yaşadım, senin ne yaşadığını biliyorum, artık sana annelik yapmak istiyorum” diyerek dayanışma gösterdi. Onunla aynı sorunları, acıları paylaşan kadınlar da bugün mahkeme salonundaydı yani’ diyerek kadınların dayanışmayla güçlendiğini ifade etti.

İlgili haberler
Buz pateni şampiyonu antrenörünün tecavüzüne uğrad...

Fransa’nın eski buz pateni şampiyonu Sarah Abitbol, 1990 ve 1992 yılları arasında antrenörünün kendi...

Kadınlardan bekçilere itiraz: Şiddet, taciz, tecav...

Şiddeti, tacizi, tecavüzü, cinayetleri önlemek bir yana, kadınların kamusal alandan çekilmesine yol...

Profesör hekim H.B. tecavüz suçuna tepki gösterdim...

Bu yazıyı yazmamdaki neden, hakkında birçok cinsel suç iddiası bulunan H. B. tarafından hakkımda Göl...