29 Ekim Kadınları Derneği: 'Soyadı dayatmasını kabul etmiyoruz'
29 Ekim Kadınları Derneği, 9. Yargı Paketi'nde yer alan soyadı düzenlemesine karşı açıklama yaptı, TBMM'deki tüm vekilleri, Anayasa'ya aykırı bu düzenleme karşısında durmaya çağırdı.

29 Ekim Kadınları Derneği Adalet Komisyonunda kabul edilen 9. Yargı Paketi'ndeki, Anayasa Mahkemesinin "eşitlik ilkesine aykırı" olduğu gerekçesiyle iptal ettiği soyadı maddesinin aynen yasalaştırılmaya çalışılmasına karşı açıklama yaptı.

Açıklamada erkeğin yaşam boyunca kendi soyadını kullanabilmesi mümkünken kadınların evlendiklerinde bu hakkı kullanamamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu yeniden hatırlatılırken "Anne babanın farklı soyadı kullanmasının çocuk üzerinde olumsuz etkiler doğurabileceği, aile bağının korunması ve soybağının doğru tespit edilmesi gibi gerekçeler, devletin eşitliği sağlama yükümlülüğüne aykırı olup, kadını ailede ikincil konuma düşürmektedir. Kadının kendi soyadını kullanması, ortak çocukların anne ya da babanın soyadını kullanmaları aileye zarar vermez, aksine ailede eşit hak ve sorumluluklara vurgu yapar" ifadeleri kullanıldı.

Yapılacak bir yasal düzenlemenin, kadınların yargı yoluna başvurmak zorunda kalmadan kendi soyadlarını evlendikten sonra da tek başına kullanmasına olanak tanınması talep edildi. Kadınların mücadele ile elde ettiği kazanımların gasbedilmesinin ve AYM kararı yok sayılarak dayatılan soyadı düzenlemesinin kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada Meclisteki tüm milletvekillerine bu düzenlemeye karşı çıkma çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül


İlgili haberler
Adalet Komisyonunda soyadı tartışmaları: ‘Aklımızl...

9. Yargı Paketi Adalet Komisyonunda görüşülürken kadının soyadına ilişkin düzenleme nasıl tartışıldı...

9. Yargı Paketinde soyadı tartışması: AKP AYM’yi s...

Kadınların evlendikten sonra kendi soyadlarını kullanabilmesi için verilen AYM kararını çiğneyip tep...

9. Yargı Paketinde soyadı: AYM'nin iptal ettiği ma...

AKP kadınların tüm yaşamları boyunca kendilerini tanıttıkları soyadlarını tek bir imza ile bırakmala...