9. Yargı Paketinde soyadı tartışması: AKP AYM’yi suçladı
Kadınların evlendikten sonra kendi soyadlarını kullanabilmesi için verilen AYM kararını çiğneyip tepkilere neden olan yargı paketinin görüşmeleri TBMM Adalet Komisyonu’nda sürüyor.

TBMM Adalet Komisyonu’nda 9. yargı paketinin görüşmelerine başlandı. AYM’nin  kadınların evlendiklerinde sadece kendi soy isimlerini kullanabilmesine yönelik kararı, AKP’nin hazırladığı 9. yargı paketinde bozuluyor. Tepkilere neden olan yargı paketinin görüşmeleri TBMM Adalet Komisyonu’nda sürüyor.

Teklifin ilk imza sahibi olan AKP Denizli Milletvekili Cahit Özkan, soyadı kararına ilişkin yaptıkları düzenlemeyi savunurken AYM’yi şu sözlerle suçladı: “Anayasa mahkemeleri özellikle siyasal organların tercih alanlarına müdahale niteliğinde kararlar verdikçe meşruiyetleri de yargısal aktivizm bağlamında sorgulanmaktadır.”

AİLE BÜTÜNLÜĞÜ SAVUNMASI

Teklifi “aile yapısını zayıflatacak her türlü girişim karşısında teyakkuzda olmalıyız” diye savunan Özkan, kadınların evlendikleri kişinin soyadını taşıması zorunluluğunun da bununla ilgili olduğunu iddia etti. Özkan, bu düzenlemenin aile bütünlüğünün zarar görmemesini hedeflediğini öne sürdü. Özkan, “Her şeyden önce soy bağının sıhhatinin ve aile birliğinin sağlanması amacıyla, evlenen kadının soyadına ilişkin düzenleme yapılmaktadır. Kullanılacak soyadı nedeniyle aile bütünlüğünün zarar görmemesi ve çocukların olumsuz etkilenmemesi amacıyla kadınların evlenince eşlerinin soyadını alacağı ve isterlerse önceki soyadlarını da kullanabilecekleri düzenlememizde yer almaktadır. Baba ile çocuk arasındaki soy bağının reddi için dava açma imkanı verilmektedir” dedi.

TAŞCIER: AKP HUKUKU ARKADAN DOLANIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkan Vekili Gamze Taşcıer ise yargı paketinde yer alan soyadı düzenlemesine tepki gösterdi. Taşcıer,  yaptığı yazılı açıklamada, “İktidar getirdiği teklifle Anayasayı ihlal ediyor. Hukuku arkadan dolanıyor. Kadınları birey olarak görmeyen AKP aklımızla alay ediyor. Hukukta son çare prensibini söz konusu kadın kimliği, özgürlüğü ve hakları üzerinden bir dayatma aracı kullanıyor. Anayasaya açıkça aykırı bu düzenlemeyi kadınların mücadelesi tarihin çöplüğüne gönderecektir” dedi.

Fotoğraf: TBMM Haber

İlgili haberler
Kadının soyadı mı aileyi yıkacak?

'Aman ne var bunda' deyip geçmemek gerek. Henüz taslak halindeki yargı paketine sıkıştırılmış soyadı...

9. Yargı Paketinde soyadı: AYM'nin iptal ettiği ma...

AKP kadınların tüm yaşamları boyunca kendilerini tanıttıkları soyadlarını tek bir imza ile bırakmala...

AYM kararı yürürlükte: Evli kadınlar eşinin soyadı...

Artık kadınların sadece kendi soyadlarını kullanabilmeleri için evlendirme memuruna talepte bulunmal...