Yemek parası elden de verilse kıdem tazminatına dahildir
Banka kanalıyla ödenmeyen yemek ve yol gibi yardımlar da kıdem tazminatı hesabına dahildir.
Okurumuzun Sorusu:

Önümüzdeki Aralık 12’de işyerimde 2 yılımı dolduruyorum. 14 Aralık’ta nikahım var. 1.sorum şu: İşyerimdeki kötü niyeti bildiğim için ben nikahtan önce işten ayrılacağımı söylemeyi düşünmüyorum. Kıdem tazminatımı vermeme durumları var mı bu yüzden? 2.sorum ise elden aldığım ve her ay sadece şirket kasa excelline işlenen 600 TL’lik yemek param var kıdem tazminatıma bu eklenir mi? eklenirse eğer nasıl hesaplayabiliriz?3. sorum: İstifayımail yoluyla göndermem yeterli midir yoksa noterden yardım almam gerekir mi? Ve son olarak ben başka bir şehre yerleşeceğim evlendikten sonra. Nikahtan hemen sonra istifamı verip işe gelmeme hakkım var mıdır? Şimdiden çok teşekkür ederim iyi çalışmalar.  

Öncelikle okurumuzu şimdiden tebrik edelim ve mutluluklar dileyelim.

Okurumuzun sorularını teker teker yanıtlayalım.

1) Evlilik nedeniyle fesih hakkı resmi nikahın gerçekleştiği günden itibaren başlar. İşçi evlilik tarihinden başlayarak 1 yıl içinde istediği zaman evlilik nedeniyle fesih hakkını kullanabilir. Evlilik nedeniyle fesihte işverene önceden haber verme (bildirimde) bulunma zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla okurumuzun evlenmeden önce haber vermemiş olması işverene kıdem tazminatı ödememe hakkı vermez.

2) İster banka kanalıyla ödensin ister elden verilsin, ister nakit olarak ödensin ister yemek kartı ya da bilet olarak verilsin; işçiye sağlanan her türlü yol ve yemek yardımı kıdem tazminatı hesabına dahildir. Dolayısıyla okurumuzun kıdem tazminatı hesabına her ay elden ödenen yemek yardımının da ilave edilmesi zorunludur. Eğer işveren bu yemek yardımını hesaba dahil etmezse okurumuz önce arabulucuya başvurarak, arabulucuda anlaşma sağlanamadığı takdirde de dava yoluyla kıdem tazminatının eksik ödenen kısmını talep edebilir. Ancak olası bir dava halinde okurumuzun yemek yardımı ödendiğini ispatlaması gerekecektir. Okurumuz bu ispatı yazılı her türlü belge ya da tanık aracılığıyla yapabilir.

3) Evlilik nedeniyle fesihte dikkat edilmesi gerekenler ve örnek istifa dilekçesi bu yanıtımızda mevcut: https://ekmekvegul.net/haklarimiz-var/evlilik-nedeniyle-fesih-yazili-yapilmali

Evlilik nedeniyle feshin noter aracılığıyla yapılması zorunluluğu yok. Ancak okurumuzun feshi yazılı ve daha sonra ispatlanabilecek şekilde yapmasında yarar var. Örneğin okurumuzun dilekçesi ve evlilik cüzdanı fotokopisini elden işverene verdikten sonra, bu belgelerin birer örneğini işyerine faks çekebilir, elektronik posta ya da normal posta yoluyla da gönderebilir.

4) Okurumuz isterse nikahından çıktıktan hemen sonra ya da ertesi gün dilekçesini işyerine verebilir. Yani okurumuz bu hakkını derhal ya da istediği zaman kullanabilir.

İlgili haberler
Emekli işçiler ile mevsimlik işçiler de kıdem tazm...

Emekli işçiler ile mevsimlik işçiler de yasal koşullarını sağlıyorlarsa kıdem tazminatı alabilirler.

Kıdem tazminatı kadın işçiler için neden önemli?

Kocaeli’den Ebru Yiğit kıdem tazminatının gaspını, bu gaspın kadınları nasıl etkileyeceğini ve işçil...

İşçi onay vermezse kıdem tazminatı taksitle ödenem...

İşçinin yazılı onayı yoksa kıdem tazminatı taksitle ödenemez. İşveren ödeme yapmadığı takdirde arabu...