Esenyalı Mahallesinden kadınlar: Şiddete karşı çözüm örgütlü mücadele!
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyeleri, “Kadın cinayetlerine, şiddete, eşitsizliğe, güvencesizliği, karşı ses çıkarıyoruz” diyerek basın açıklaması yaptı.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyeleri, “Kadın cinayetlerine, şiddete, eşitsizliğe, güvencesizliği, karşı ses çıkarıyoruz” diyerek 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için Esenyalı’da basın açıklaması yaptı. 

Pandemi döneminde kadına şiddetin hız kesmeden devam ettiğini belirten kadınlar, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Nasihat etme, şiddeti engelle”, “Bağır herkes duysun, erkek şiddeti son bulsun” gibi sloganlar attı.

‘KADINLARIN HAYATINI KABUSA ÇEVİRİYORLAR’

Basın açıklaması öncesi söz alan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan “Çözüm getireceğiz diyenler yasayı uygulamak yerine erkeklerin sırtına sıvazlayarak kadınların hayatını kabusa çeviriyorlar” diyerek her koşulda sokaklarda olmaya ve İstanbul Sözleşmesinin uygulanması için 25 Kasım’ı vesile ederek taleplerini yükseltmeye devam edeceklerini söyledi.

‘HAKLARIMIZ VE HAYATLARIMIZ İÇİN…

Basın açıklaması metnini okuyan Eylem Koşar, 25 Kasım'ın tarihini ve Mirabel Kardeşlerin mücadelesini hatırlatırken, Türkiye’de pandemi koşullarında kadınların yaşadıklarına dikkat çekti: “Evde, işte, sokakta yani hayatın her alanında kadınların yaşadığı şiddet, kadın cinayetleri, yoksulluk, eşitsizlik pandemiyle birlikte daha da arttı. Biz kadınlar için artık her yer şiddete uğradığımız alanlara dönüştü. 2020 yılının ilk 10 ayında 474 kadın Kasım ayının ilk iki haftasında 20 kadın en yakınları tarafından katledildi. Kız kardeşlerimiz, kadın düşmanı politikalar, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun devlet tarafından tam olarak uygulanmadığı için bugün aramızda değiller. Yetkililer ‘şiddetin azaldığı yönünde’ açıklamalar yaparak şiddeti normalleştirmeye çalışsalar da bu veriler bizim her gün yaşadığımız gerçekle örtüşmüyor. Pandemi döneminde bize ulaşan onlarca kadının yaşadıkları görünmez kılınmak isteniyor. Salgın döneminde yaşanan ekonomik kriz, geçim sıkıntısı, evde ve işyerinde kadınların maruz kaldığı şiddeti de arttırdı. Kadın işçiler, patronların ücretsiz izin ve işsizlik tehdidi karşısında, zorunlu mesailere, artan baskılara ses çıkaramaz hale getiriliyor. Bugün Pandeminin başından beri işçilere emekçilere kesilen ‘acı reçetenin’ artık ‘acı ilacını’ içtiğimiz bir dönemdeyiz.”

“25 Kasım’da kadın cinayetlerine, şiddete, istismara, eşitsizliğe, ayrımcılığa, krizin ve pandeminin giderek derinleştirdiği yoksulluğa ve güvencesizliğe karşı bir kez daha alanlardayız” diyen kadınlar açıklamayı şöyle sonlandırdı: “Mirabel Kardeşlerden aldığımız güçle haklarımız ve hayatlarımız için ‘artık yeter’ diye haykırıyoruz! Şiddet her yerde çözüm bizim örgütlü mücadelemizde!”

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="tr" dir="ltr">📢Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyeleri, “Kadın cinayetlerine, şiddete, eşitsizliğe, güvencesizliği, karşı ses çıkarıyoruz” diyerek basın açıklaması yaptı.<a href="https://twitter.com/hashtag/Adlar%C4%B1Akl%C4%B1m%C4%B1zda?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#AdlarıAklımızda</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/25Kas%C4%B1m?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#25Kasım</a> <a href="https://t.co/TbUJRl9BLn">https://t.co/TbUJRl9BLn</a> <a href="https://t.co/0Ky1PtrPSF">pic.twitter.com/0Ky1PtrPSF</a></p>&mdash; Ekmek ve Gül (@ekmekvegul) <a href="https://twitter.com/ekmekvegul/status/1331534900286136320?ref_src=twsrc%5Etfw">November 25, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

İlgili haberler
Batıkentli kadınlardan 25 Kasım eylemi: Sokaklarda...

25 Kasım dolayısıyla açıklama yapan Batıkentli Kadınlar, pandemiyle birlikte eşitsizliğin ve şiddeti...

Bakan Soylu’nun ‘ayıbı’, kadınların 25 Kasım’ı

‘Konuşmak için yormayın kendinizi, 18 yıllık iktidarınızın sonuçları sizin yerinize konuşuyor. 25 Ka...

Gıda İş 25 Kasım açıklaması yaptı: Şiddet her yerd...

DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Olcay Ozak, 25 Kasım kapsamında yaptığı açıklama kadınlara se...