Gıda İş 25 Kasım açıklaması yaptı: Şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede
DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Olcay Ozak, 25 Kasım kapsamında yaptığı açıklama kadınlara seslenerek, şiddete karşı birlikte mücadele etme ve örgütlenme çağrısı yaptı.

DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Olcay Ozak, 25 Kasım Kadına Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Açıklamada şiddete karşı birlikte mücadele çağrısı yapılırken, “Şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede” denildi.  

Açıklama şöyle:

“Türkiye’de Ekonomik kriz ile derinleşen yoksulluk kadına ve çocuğa yönelik şiddeti artırdığı gibi yine kadınların işsizlik oranını yükseltiyor, pandemiyle beraber artan işsizlik oranları kadınların güvencesiz işlerde çalışmasına neden oluyor.

Geçim zorluğunun, açlığın ,işsiz kalma tehdidinin, uzun mesailerin, aşırı sömürünün sonucu giderek kötüleşen çalışma koşullarının tüm zorlukları kadınların ömrünü törpülüyor.

DİSK-AR’ın yaptığı araştırmaya göre kadınlar erkeklere göre yüzde 30 oranından daha az gelir elde ediyor. 2006 yılında yüzde 12 olan fark 2020 yılında yüzde 20.7 ye yükseldi. Ücretlerdeki cinsiyet eşitsizliği gittikçe artıyor!

‘YALNIZ VE ÇARESİZ DEĞİLİZ’

Pandemi süresince pek çok kadın işgücü piyasasından çekilmek durumda kalıyor .Yine çok fazla kadın cinsiyete dayalı ayrımcılık nedeniyle işten çıkarılma ücretsiz izin uygulamalarında ilk sırada yer alıyor. Bu yıl içerisinde işgücüne katılmayan kadın sayısı 1 milyon 293 bin kişi artmış durumda.

İşyerlerinde yaşanan mobbing ve taciz olaylarının yaygınlığı yaşananları sıradanlaştırdığı gibi kendimizi yalnız ve çaresiz hissetmemize sebep olabiliyor.

Kadın emeği konusunda yaşanan sorunlar salgın süresince daha da kötüleşiyor. Kadınlar daha çok kayıt dışı sektörde yoğunlaşması pandemi nedeniyle gelir ve sosyal güvenceden daha da yoksun hale geliyor. Bu sorunları görmezden gelmek yada geçici çözüm üretmek kadın emeğin değersizleşmesine ve görünmemesine neden oluyor.

Bunu için öncelikli politikalar olarak ;

■ Başta işyerleri olmak üzere hayatın her alanına sirayet eden şiddete karşı, örgütlü bir yaşam içerisinde yer alarak mücadele edebiliriz. Bunun işyerlerindeki aracı da sendikal örgütlenmedir.Kadınların sendikal örgütlenmelerin önü açılmalıdır.

■ Kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimine karşı, tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.

■ Şiddeti önleyici 6284 sayılı yasa hayata geçirilmeli, İstanbul sözleşmesi uygulanmalıdır.

■ Salgın süresince bütün işçiler süre koşulu aranmaksızın işsizlik ödeneği ve çalışma ödeneğinden yararlandırılmalıdır.

■ Tüm işyerlerinde hamileler engelliler 60 yaş ve üzeri olanlar kovid 19 salgını süresince idari izinli, sayılmalıdır.

■ 12 yaşından küçük çocuğu olanlar talep etmeleri halinde ücretli izin verilmelidir.

■ Kadınlara özgü görülen ev içi sorumluluklara çözmek için kamu politikaları hayata geçirilmelidir.

■ Eşit işe eşit ücret temel ilke olup, uygulanmalıdır.

■ İş yerlerinde yaşanan mobbing ve tacizin son bulması için toplumsal cinsiyet eğitimleri verilmelidir.

İlgili haberler
Keçiören Kadın Platformu’ndan 25 Kasım Çağrısı ‘Mü...

Keçiören Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma G...

1 Mayıs mahallesinden kadınlar 25 Kasım öncesi kah...

Ümraniye’de bulunan 1 Mayıs mahallesinde kadınlar 25 Kasım öncesi ‘Kadına şiddette karşı bizimde söy...

İzmit’te 25 Kasım’ı konuştuğumuz kadınlar: ‘Şiddet...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü yaklaşırken İzmit’te k...