Emekli işçiler ile mevsimlik işçiler de kıdem tazminatı alabilir
Emekli işçiler ile mevsimlik işçiler de yasal koşullarını sağlıyorlarsa kıdem tazminatı alabilirler.
Okurumuzun Sorusu:

Emekliyim. Yılın altı ayını mevsimlik işçi (bahçıvan) olarak asgari ücret artı sigorta primi ödenerek çalışmaktayım. Altı aylık çalışma sonunda işten ayrılırken kıdem tazminatı alabilir miyim?  

Öncelikle şunu belirtelim. Emekli olup çalışmaya devam etmek kıdem tazminatı almaya engel oluşturmaz. Emekli olup çalışmaya devam eden işçilerin kıdem tazminatı hakkı, diğer işçilerle aynıdır. Tek fark emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden işçinin zaten emekli olduğu gibi emeklilik nedeniyle iş sözleşmesini feshedip kıdem tazminatı alamayacak olmasıdır. Bunun dışında emekli işçiler ile emekli olmamış işçiler arasında kıdem tazminatı bakımından bir fark yoktur. Yasal koşullarını sağlayan emekli işçiler de kıdem tazminatı alabilir.

Gelelim mevsimlik işçilerin durumuna. Mevsimlik işçinin kıdem tazminatına hak kazabilmesi için:

1) İşyerindeki toplam fiili çalışma süresinin 1 yılı doldurması (sadece yılın çalışılan ayları hesaba dahil edilecek),

ve

2) Mevsimlik işçinin çalıştığı aylar içinde kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten ayrılması ya da işten çıkarılması 

veya

3) Mevsimlik işçinin mevsim başında işveren tarafından işe çağrılmamış olması

Gerekmektedir.

Bu bilgiler ışığında okurumuzun durumuna bakalım.

Yazının başında belirttiğim üzere okurumuzun emekli olup çalışmaya devam ediyor olması kıdem tazminatına hak kazanma bakımından bir engel teşkil etmiyor.

Dolayısıyla mevsimlik işçilik bakımından durumu ele alacağız.

Okurumuz bu işyerinde bir defaya mahsus olarak 6 ay çalışır ve bir sonraki mevsimde işveren tarafından işe çağrılmazsa okurumuz kıdem tazminatına hak kazanamaz. Çünkü kıdem tazminatı alabilmek için gereken asgari 1 yıllık süre dolmamış olur.

Okurumuz bu işyerinde 6’şar aylık iki dönem boyunca çalışırsa toplam kıdemi 1 yılı bulmuş olur ve süre şartı sağlanır. Okurumuz ikinci döneminin ardından, herhangi bir mevsim başında işveren tarafından işe çağrılmazsa kıdem tazminatına hak kazanır.

Yine benzer biçimde okurumuz toplamda 1 yılı doldurduktan sonra ve çalıştığı sırada (yani mevsim devam ederken) kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işveren tarafından işten çıkarılırsa (25-2 hariç işten çıkarma) ya da kendisi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde yani İş Yasası 24. madde uyarınca haklı fesih yaparak işten ayrılırsa kıdem tazminatı alabilir.

Sonuç olarak 6 ay dolduktan sonra kıdem tazminatına hak kazanılmaz. Önce toplam 1 yılın dolması gerekir. Ardından da okurumuzun yeni mevsim başında işe çağrılmaması ya da mevsim sırasında iş sözleşmesinin tazminata hak kazanacak şekilde sona ermesi gerekir.

İlgili haberler
4 soru 4 yanıtta evlilik nedeniyle fesih ve kıdem...

Evlilik nedeniyle iş sözleşmesinin sona erdirilmesi halinde kıdem tazminatına nasıl hak kazanılacağı...

Kıdem tazminatı kısa çalışmadan önceki ücrete göre...

Kıdem tazminatı kural olarak son giydirilmiş brüt ücrete göre ödenir. Ancak kısa çalışma ödeneği ala...

İstifa eden işçi kıdem, ihbar ve işsizliğini yakar

İşveren işten çıkarmak istediği işçiyi istifaya zorlayabilir. Ancak işçi istifa ederse kıdem, ihbar...