Malul kadınlar evli olsa bile yetim aylığı alabilir
En az yüzde 60 oranında malul olduğu SGK tarafından tespit edilmiş olan, çalışmayan, gelir veya aylık almayan kadınlar; evli olsalar bile yetim aylığı alabilirler.
Okurumuzun Sorusu:

Evli ve raporunda ağır engelli ibaresi bulunan 52 yaşında bayanım. Eşim memur emeklisi. Ben SGK’dan herhangi bir gelir ya da aylık almamaktayım. Vefat eden babamdan ölüm aylığı almak istiyorum. Başvurdum ve raporumu da ekledim. Bir yıldır net bir cevap verilmedi. 170’i aradığımda çalışmadığıma dair belge ile tekrar başvurmamı istediler. Yıllar önce 3 aylık bir çalışmam var. O tarihten beri çalışmamaktayım. Bu konudaki haklarımı öğrenmek istiyorum.

Benzer bir durumu daha önce de ele almıştık: TIKLAYIN 

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda ölüm (yetim) aylığı bakımından üç farklı grup var:

Kendisi çalışmayan ve kendi sigortalılığından doğan bir gelir ya da aylık almayan çocuklardan:

1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayan kız ve erkek çocukları yetim aylığı alabilir. Medeni duruma bakılmaz.

2) SGK Sağlık Kurulu raporu ile çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirip malul olduğu anlaşılan kız ya da erkek çocukları yetim aylığı alabilir. Bu durumda yaşa ve medeni duruma bakılmaz.

3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kız çocukları yetim aylığı alabilir. Bu durumda yaşa bakılmaz. Kız çocuğunun evli olmaması yeterlidir.

Okurumuz çalışmıyor ve SGK’dan gelir ya da aylık almıyor. Yani ön koşul tamam.

Okurumuz yaşı ve evli olması nedeniyle 1 ve 3. gruplara girmiyor.

Ancak okurumuz ağır engellliği (maluliyeti) nedeniyle 2. gruba giriyor olabilir. Bu durumda okurumuza babasından yetim (ölüm) aylığı bağlanabilir.

Bu noktada okurumuzun en az yüzde 60 oranında malul (olduğunun) SGK Sağlık Kurulu kararı ile tespit edilmiş olması gerekiyor. Okurumuzun başvurusunda çalışmadığı ve SGK’dan gelir ya da aylık almadığını gösteren belgenin yanında ayrıca SGK Sağlık Kurulu kararını (raporunu) da vermiş olması gerekiyor.

Altını çizelim. Vergi indirimi kapsamında verilen rapordan söz etmiyorum. Okurumuzun maluliyetinden dolayı yetim aylığı alabilmesi için SGK’ya başvurmuş, SGK tarafından aldığı sevkle SGK’nın yetkilendirdiği hastaneden rapor almış ve bu rapor incelenerek SGK Sağlık Kurulu tarafından en az yüzde 60 maluliyetin tespit edilmiş olması gerekiyor.

Sonuç olarak,

1) Okurumuz ilk başvurusunda SGK Sağlık Kurulu kararını sunmuş ancak 1 yıldır başvurusu yanıtlanmamışsa, okurumuz ilk başvurusuna istinaden SGK’ya yeniden dilekçe vermeli, başvurusunun en kısa sürede sonuçlandırılmasını istemeli, aksi takdirde yasal süreç başlatacağını belirtmelidir. SGK buna rağmen başvuruyu neticelendirmezse, okurumuz CİMER’e ve/veya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na şikayette bulunabilir ya da dava açabilir.

2) Okurumuz ilk başvurusunda SGK Sağlık Kurulu kararını ve ilgili diğer belgeleri sunmamışsa, tüm belgelerle birlikte yeniden başvuru yapmalıdır.
Şunu da not düşelim. Okurumuz eksik belge sunmuş olsa dahi, SGK’nın başvuruyu -olumsuz da olsa- çoktan yanıtlamış olması gerekirdi. SGK’nın 1 yıldır başvuruyu sonuçlandırmamış olmasını anlamak mümkün değil!

İlgili haberler
Gıdım gıdım gasp: Dul ve yetim maaşları

Birçok kadının tek güvencesi olan dul ve yetim aylığı ile ilgili neler biliyoruz? Örneğin bu maaş de...

Emekli Sandığı emeklisi kadın yetim aylığı alamaz

Emekli Sandığı emeklisi kadın, anne / babasından yetim aylığı alamaz. Çift aylık için kadının SSK ya...

Başka hak sahibi yoksa yetim aylığı yüzde 50’den b...

Babanın vefatının ardından anne yeniden evlenirse ve başka hak sahibi yoksa yetim kız çocuğunun aylı...