Ulaşım zammı en çok kadınları etkiliyor
Ulaşım sorunu cebindeki paranın hesabını daha çok yapmak zorunda olan kadınları etkiliyor. İZBAN’ın Menemen’de başlattığı uygulama şimdi Aliağa’da. Uygulamaya Aliağalı kadınlar tepkili.

İZBAN’da uygulanan artı para sistemi, İzmirliler için sorun olmayı sürdürüyor. Yaşanan ulaşım sorunlarına eklenen bu uygulama beraberinde birçok tepkiyi getirdi. Özellikle emekçilerin, işçilerin yoğun olduğu yerlerde artan mağduriyet en çok da kadınları etkiliyor.
Aliağa ağırlıklı olarak işçilerin semti, çalışamayan kadınlar ise aile bireylerinden eline geçen parayı idare etmek zorunda. İhtiyaçları için ya da çocuğunu parka götürmek için bile kadınlar artık yol parasını düşünmek zorunda. Hal böyle olunca her gün 10-11 lira gibi yol kartına para yükleme zorunluluğu kadınları da daha çok eve kapatmakla eş değer oluyor.

Şubat ayından bu yana uygulanan kilometre bazlı fiyat uygulamasına karşı sosyal medyada da tartışmalar devam ediyor. Menemen’deki kadınlardan sonra Aliağa’da yaşayan kadınlar da tepkilerini dile getirdi. Kadınlar, “Bu sistem bizleri mağdur ediyor. Bazen paramız olmadığı için yolculuk yapamıyoruz. Kimi zamansa eksik parayı yüklemek isterken treni kaçırıyoruz” diyor.

‘BU KADAR EZİYETE NE GEREK VAR!’
Raylı sistemi her gün kullanan Aliağalı bir kadın sosyal medyada “Her binişte karta en az 10 TL yükleyeceksin. Dönüşte 10 TL etti mi sana 20 TL. 22 günde bu para 440 TL ediyor. Bu her gün İZBAN ile gitmek zorunda olanlar için geçerli yalnız. Bir de kartı blokaj edeyim derken minibüsü kaçırmak üstüne cabası…” tepkisinde bulundu.
Alternatif ulaşım yolları yokken İzmirlilere bu yönetim anlayışının uygun olmayacağını söyleyen kadınlar “10 kuruş eksik diye trene binemedim. 15 dakika erken gelmeme rağmen kart dolum makinelerinin önünde para yüklemeye çalışırken İZBAN gitti. 30 dakika bekledim. Yani 10 kuruş için 45 dakika geç kaldım” ifadelerini kullandı.

‘PARAYI ALMAYI BİLİYORLAR ANCAK SİSTEMİ OTURTAMIYORLAR’
Asgari ücretle geçimin zorluğunun yanında bir de ulaşımın pahalılığının sorunları artırdığını belirten bir kadın ise, “Her gün işe gidip gelirken İZBAN’ı kullanmak zorunda kalıyorum. Zaten asgari ücretle zor geçiniyoruz, üstüne yol parası insanın belini büküyor. Geçen gece iş dönüşü para doldurma makinesi arızalı olunca son İZBAN’ı kaçırdım. Bu kadar parayı almayı biliyorlar ama sistemi oturtamıyorlar”
“Dert bir tek kartın içinde para olup olmaması da değil. Uzun süre sonra metroya bindim. Karşıyaka’da indim. Turuncu bölümler yapmışlar, kartı indikten sonra bir de oraya gösterecekmişiz. Unutup çarşı boyu yürüdüm. Tramvaya gittiğimde öğrendim yoksa kartım bloke olurmuş. Geri döndüm basmak için koştura koştura… Ulaşım zaten sıkıntılıydı iyice beter ettiler. Yaşanılacak şehirde hayatı zindan ediyorlar bu kadar eziyete ne gerek var!” şeklinde sitem etti.
Aliağa’da yaşayan kadınlar kar odaklı belediyecilik anlayışının bir an evvel terk edilmesi gerektiğini belirtiyor.

İlgili haberler
Kadınlar ve kentler

Bugün Dünya Şehircilik Günü. Kent yaşamının kadınları gözeterek düzenlenmesi, kent politikalarının k...

GÜNÜN İSYANI: Rahat bırakın şu bebek arabalarını

Gelin hep birlikte; yıllardır kullanılan bebek arabalarının ne zamandan beri hayatımızda yer aldığın...

Yeme içmeyi unuttuk, kartta para var mı onu düşünü...

Ulaşım sorunu cebindeki paranın hesabını daha çok yapmak zorunda olan kadınları daha çok etkiler. Pa...