Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de 2.5 milyon kadın çiftçi günde 16-17 saat çalışıyor.
Erkeklerin ağırlıklı olarak tarım dışında çalışmasıyla, kadınların tarımın en önemli istihdam unsuru haline geldiğini belirten TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’ın açıkladığı rakamlara göre Türkiye’de tarımda çalışan kadınların durumu şöyle:
* Haziran ayı rakamlarına göre, tarımda çalışan 5 milyon 624 bin kişinin yüzde 45.8’i olan 2 milyon 576 binini kadınlar oluşturuyor.
* Tarımdaki istihdamın en önemli sorunu kayıt dışılık. Tarımdaki kadınların yüzde 78.3’ü ücretsiz aile işçisi konumunda.
* Tarımda çalışan kadınların yüzde 90.8’i primlerin yüksekliğinden dolayı kayıt dışı kalıyor, sosyal güvenlik kapsamına girmiyor.
Bayraktar tarımda çalışan kadınların sorunlarının çözüme kavuşması için önerilerini ise şöyle sıraladı: “Sosyal Güvenlik Kurumunda kadın çiftçiler için senede 90 gün yıpranma payı, primlerin yüzde 50’sinin devlet tarafından ödenmesi başta olmak üzere birçok alanda pozitif ayrımcılık.”
BU ŞARTLARDA KAYIT DIŞI ÇALIŞMA ÖNLENEMEZ
Tarımda, mevcut sigorta primleriyle kayıt dışılığın önlenemeyeceğini ve kadın çiftçilere tarım Bağ-Kurunda ayrıcalığın şart olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti: “Prim borcu olmayan bir çiftçimizin aylık primi 498 lira 92 kuruşu buluyor. Bir evde hem erkek hem de kadın Tarım Bağ-Kur’lu olsa, indirime rağmen her ay 997 lira 84 kuruş prim ödeyecek. Kıt kanaat geçinen bir çiftçi ailesi bu kadar primi nasıl öder? Üstelik bu indirimden sadece borcu olmayan çiftçilerin yararlandığı da unutulmamalıdır. Tarım Bağ-Kur prim ödeme gün sayısı, 2008 yılında her ay için 15 gün olarak uygulanıyordu. Bu tarihten sonra her yıl, prim gün sayısı 1 gün artırıldı. 2018 yılında gün sayısı 25’e çıktı. Gün sayısı, 2023 yılında diğer sigortalılarda olduğu gibi 30 güne yükselecek.Kırsalda gelir seviyesi ülke gelir ortalamasının yüzde 35’inde kalmaktadır. Ülkemizin en yoksul kesimi kırsalda yaşamaktadır. Bu şartlarda, çiftçimizin çok büyük çoğunluğunun, 30 gün üzerinde prim ödemesi imkansızdır. Prim ödeme gün sayısı yeniden 2008’deki rakama, 15 güne indirilmelidir. Tarım sektöründe çalışan kadınların sosyal güvenlik primlerinin yüzde 50’si, erkeklerin ise yüzde 25’i devlet tarafından karşılanmalıdır.”
İlgili haberler
Tarım işçisi kadınlar günde 50 liraya 12 saat çalı...
Aydın Efeler'de mevsimlik tarım işçisi kadınlar kızgın güneşin altında 12 saat güvencesiz bir şekild...
Uzun, güvencesiz, insafsızca... Tarım işçisi kadın...
Günde 12 saat, sabahtan akşama dek güvencesiz, geleceksiz durmadan çalışıyor tarım işçisi kadınlar....
GÜNÜN RAKAMI: Tarımın yükünü de kadınlar çekiyor
Tarımda çalışan 2.4 milyona yakın kadın, ev işlerinin yanı sıra tarımsal üretimin de merkezinde yer...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.