Sığınmaevlerindeki 30 binden fazla kadın oy kullanamadı
31 Mart seçimlerinde sığınmaevlerinde kalan yaklaşık 30 bin kadın, oy kullanacakları adreslerin internet sitesinden öğrenilebileceği endişesi ve güvenlik korkusuyla sandık başına gitmedi.

31 Mart’ta gerçekleşen Mahalli İdareler Seçimi geride kalırken, yaklaşık 48 milyon seçmen oy kullandı. Ancak sığınmaevlerinde kalan yaklaşık 30 bin kadının, oy kulanacakları adreslerin Yüksek Seçim Kurulunun internet sitesinden öğrenilebileceği endişesi ve güvenlik korkusuyla sandık başına gitmediği belirtiliyor.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, bu durumun “taşıma sandık”la çözülebileceğini belirtti. DHA’dan Müge Yarımbatman ve Gökhan Çelik’e konuşan Eroğlu “Biz en son Şiddet Önleme ve İzleme Merkeziyle görüştüğümüzde, bu konuda bir takım önlemler alınacağını ve belki de bu tarzda taşınabilir sandıkla oy kullandırılacağını beyan etmişlerdi ama bu seçimde de sanıyorum bunu sağlayamadılar” dedi.

Kadınların mağduriyetine ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, seçme ve seçilme hakkının Anayasal bir hak olduğunu hatırlatarak, “Sığınma evlerinde halen 30 bin küsur kadın kalıyor. Çocuklar da eklendiği zaman 53-54 bini buluyor bu sayı. Bütün Türkiye çapında da 144 tane kadın sığınma evi var. Seçme ve seçilme hakkı bir anayasal hak. Dolayısıyla sadece güvenlik nedeniyle kadınların bunu kullanamaması gerçekten çok üzücü. Kadınlar, kendi kayıtlı olduğu yere gitmek istemeyebilir. ŞÖNİM’de olmayabilir, o sırada sığınmaevinde olabilir. Dolayısıyla bunların hepsinin bertaraf edilerek birtakım tedbirler alınıp, kadınların kullanmak istedikleri bu haklarının rahat bir şekilde, güvenli bir şekilde kullandırılması mümkün” dedi.


Eroğlu, sığınma evlerine taşınabilir sandık götürülerek mağduriyetin çözülebileceğini belirterek, “Gerekli güvenlik önlemleri alınırsa kendi adreslerinde, kayıtlı oldukları yerde kullanabilirler ama bu sağlanamadığı takdirde, ki bunu sağlayacak olan devlettir, aslında taşınabilir sandıkla bu kadınlara sığınma evlerinde oy kullandırılması mümkün. Bu da yasal olarak mümkün olan bir şey. Dolayısıyla burada yapılması gereken daha öncesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bu konuda gerekli tedbirleri alarak, Nüfus Müdürlükleriyle görüşmeler yaparak, bu kadınlar için özel bir yer sağlayıp ya da sığınma evine taşınabilir bir sandık götürüp, orada tamamına oylarını kullandırması çok mümkün. Biz en son Şiddet Önleme ve İzleme Merkeziyle görüştüğümüzde, bu konuda bir takım önlemler alınacağını ve belki de bu tarzda taşınabilir sandıkla oy kullandırılacağını beyan etmişlerdi ama bu seçimde de sanıyorum bunu sağlayamadılar henüz” diye devam etti.

‘GEÇMİŞİYLE TÜM BAĞINI KESMESİ GEREKİYOR’

‘Kimlik karartma’ uygulamasına başvurarak yeni kimlik kartı ile birlikte tüm bilgileri mahkeme kararı ile değiştirilen kadınların oy kullanmakta bir sorun yaşamadığını kaydeden Eroğlu, şöyle konuştu:

“Şiddet mağduru kadınların güvenliklerini korumak için uygulanan ‘kimlik karartma’, eğer kadın tabii ki çok ciddi bir ölüm tehdidi altındaysa veya ailesinde bir ölüm kararı verilmiş ve kaçmışsa uygulanıyor. Bu takdirde onun kimlik bilgilerinin gizlenmesi ve kimliğinin değiştirilmesi yönünde mahkemeden karar alıyoruz. Mahkeme bu yönde karar verdiğinde, emniyette aile içi şiddetle mücadele birimleri var, o birimler bu kadının tüm kimlik bilgilerini, tabii ki çocukları varsa çocuklarının da tüm kimlik bilgilerini değiştiriyorlar ve ona yeni bir kimlik, yeni bir yaşam alanı, tabii ki kendisi istediği takdirde il dışına da çıkabiliyor veya bulunduğu il içerisinde farklı bölgelere gönderilebiliyor. Farklı bir kimlikle yeni bir hayata başlıyor. Tabii ki burada da güvenliğinin sağlanması için aslında kadının, geçmişiyle tüm bağını da kesmesi gerekiyor. Ailesiyle, arkadaşlarıyla, çevresiyle olan tüm ilişkilerini kesmesi gerekiyor ki ona ulaşılması mümkün olamasın. Kadınlar bunu genelde yapıyorlar ama bazı kadınlarda da sıkıntı yaşandığını emniyet birimlerinden öğreniyoruz.”

İlgili haberler
Bozan Oratoryosu kadın sığınmaevi yararına sahnele...

Lefkoşa Belediye Orkestrası ve Lefkoşa Belediyesi Tiyatrosu, Türk Belediyesi Kadın Sığınmaevi için B...

Devlet Naime’yi sığınmaevinde koruyamadı

Kocasından şiddet gören ve sığınmaevinde kalan Naime K. ailesiyle görüştüğü Aile ve Sosyal Politikal...

GÜNÜN ADALETSİZLİĞİ: Sığınmaevindeki kadınlar oy k...

Kadınları şiddetten koruyabilmek önemli bir dayanak olan sığınmaevlerinde kadınlara oy kullandırmama...