Şiddet, taciz ve tehdide maruz kalan Fatma’nın ilk duruşması görüldü
Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Fatma A.’yı aylarca evinde alıkoyan, şiddet, tacize maruz bırakan Alp Kopuz’un tehditten yargılandığı dava görüldü. Dava 18 Haziran’a ertelendi.

Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Fatma A.’nın aylarca alıkonularak uğradığı şiddet ve taciz sonrası adalet mücadelesinde ilk duruşma Hatay’da görüldü. Duruşma tanıkların dinlenmesi için 18 Haziran tarihine ertelenirken, mahkeme heyeti sanığın adli denetiminin kaldırılması talebini reddetti.

Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Fatma A.’nın AKP’li üst düzey bir bürokratın oğlu tarafından aylarca evinde hapsedilerek uğradığı şiddet ve tacize ilişkin açmış olduğu davanın ilk duruşması 10 Mart tarihinde Hatay’da görüldü. 27 Temmuz tarihinde Hacettepe Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğuna ulaşarak yaşadığı tacizi anlatan Fatma, “Beni öldürmekle tehdit ediyor, lütfen sesimi duyun.” diyerek yardım istemişti. Daha sonrasında dergimiz üzerinden yapılan haber ve sosyal medyada #FatmayaSesOl hashtagi ile kamuoyu oluşturulmuş, birçok kişi Fatma’ya destek olmuştu. Fatma A.’nın Ankara’daki evinde alıkonularak şiddet görmesi, daha sonrasında memleketi Hatay’da ölümle tehdit edilmesi üzerine başlatılan adli süreçlerde Hatay’da yaşananlara ilişkin dava açılırken, Ankara’daki yaşadığı olaylar ve bulunduğu şikayet henüz soruşturma aşamasında.

Hacettepe Üniversitesi Cinsel Taciz Önleme Birimine başvurulmasına rağmen okulun attığı somut bir adım da henüz yok. Fatma’nın adalet mücadelesinde Hatay’daki ilk duruşmada okul arkadaşları Fatma’yı yalnız bırakmadı. Ancak davayı takip etmek isteyenler, Başsavcılığın emri üzerine içeri alınmadı.

‘GÖRÜNTÜLÜ TEHDİT, TEHDİT SAYILMAZ’ SAVUNMASI

Fatma’nın 8 avukatının katıldığı davada sanık avukatları tehdidin görüntülü konuşma üzerinden olmasının tehdit sayılamayacağını savunurken sanığın adli denetimin kaldırılmasını talep etti. Fatma A.’nın avukatları ise sanığın adli kontrolü sürekli ihlal ettiğine dikkat çekti. Mahkeme heyeti adli denetimin kaldırılmasına ilişkin talebi reddederek tanıkların dinlenmesi için davayı 18 Haziran tarihine erteledi.

HATAY’DAKİ TEHDİT DOSYASI ANKARA’DAKİ ALIKOYMA VE ŞİDDET DOSYASIYLA BİRLEŞMELİ

Dava sonrası görüştüğümüz Fatma A.’nın Hatay’daki avukatı Hatice Can davaya ilişkin şöyle konuştu: “Fatma erkek arkadaşı tarafından alıkonuluyor ve sürekli şiddete uğruyor. Bu süreç sadece evde değil Fatma’nın okuduğu okulda daha sonrasında da memleketine gitse dahi orada tehditle devam ediyor. Olayın yeri dolayısıyla iki farklı yerde de adi süreç başlatıldı. Hatay/Dörtyol’da yürütülen dava asıl olarak Alp Kopuz’un Fatma’yı görüntülü arayarak elindeki av tüfeğiyle tehdit etmesine ilişkin. Bu sürecin yanında Ankara’da yaşanan alıkonulma ve şiddet için de bu dava sürecinde Ankara’ya dosya gönderilmesi talebinde bulunduk”.

 ‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR’

Sorumlular gereken cezayı alana kadar sadece Fatma için değil, tüm kadınlar için bu mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Can “Öğrencilik yıllarımdan beri bu mücadeleyi sürdürüyorum. Bugün yargı ceza sistemi ile işlese dahi bizim koruma ve önleme mekanizmaları için de mücadeleyi sürdürmemiz şart. Bu yüzden İstanbul Sözleşmesi bizim için bu kadar önemli. Bu yüzden İstanbul Sözleşmesi yaşatır diyoruz” şeklinde konuştu.

‘SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİM’

Fatma Açıcı ise dava sonrasında “Alp Kopuz'un ceza alması için sonuna kadar mücadele edeceğim. Onun ve onun gibilerin zararlarına ve onları koruyanlara karşı da her daim savaşıyor olacağım” ifadelerinde bulundu.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Niye bu yasalar hep Fatma’lara işliyor?

Kadın mücadelesine çizilen ‘sınır hatları’nı giderek geriye çekmeye azmetmiş bir iktidarın çektiği ç...

Fatma'nın sesi olmaya çalışırken, devlet eliyle şi...

Fatma’nın kendi durumunu anlattığı birçok yazı yazıldı. Ben bu yazıyı Fatma ile birlikte hareket ede...

Hacettepeli kadınlardan #FatmayaSesOl çağrısı

Fatma A.’nın yaşadıklarını kamuoyuyla paylaşan HÜKÇAT, üniversite Rektörlüğü ile Taciz Önleme Birimi...