Okuduğu üniversiteyi bırakıp evlenmek zorunda kalan 28 yaşındaki Handan Volkan, kendi çabasıyla öğrendiği örgü ve dantel işleri ile içinde bulunduğu zorlu yaşamdan çıkmak için mücadele eden kadınlardan biri. Volkan, “Her kadın kendini gösterecek bir alan yaratmalı” diyor.
EVDE SIKIŞMIŞ HİSSİNDEN VAZGEÇMELİ
Okumayı çok istemesine rağmen Dicle Üniversitesi Felsefe bölümünü 2012 yılında bırakmak zorunda kalan Handan Volkan, bir sene sonra ise evlenmek zorunda kalmış. 8 yıldır evli olan Volkan’ın 5 yaşında ikiz çocukları var. Ancak okulu bıraktıktan sonra düştüğü boşluktan çıkmak için uğraşan Volkan, 3 yıldır kendi çabasıyla öğrendiği dantel ve örgü işlerini yapıyor. Volkan, yaşamını şöyle anlatıyor: “Her ne kadar anne olsam, bazen evden çıkmasam elim kolum bağlı olsa bile içimde bir şeyler illaki kaynıyor bir şeyler yapmak istiyordum. Bana göre bir kadının eve tıkılmaması lazım. Örgü işlerine başlamamın nedenlerinden bir tanesi de budur. Dışarı çıkmadığım ve bir şeylerde yapmak istediğim için içeriden dışarıya akabilmek için uğraşıyorum. En azından insanların istedikleri siparişleri hazırlayıp götürüp teslim etmek sayesinde azda olsa insan bir şekilde sosyalleşiyor. Evli kadınlar evde sıkışmış hissinden vazgeçmeleri gerekiyor” dedi.
Örgünün kendisi için çok farklı bir alan olduğunu belirten Volkan, “Aşırı merak ve istek vardı bende ve yapabildiğimi fark ettim. Zamanla merak ederek ve görerek ileriye götürmeye çalıştım ve bugüne kadar devam etti” dedi. Daha fazla insana ulaşmak için Instagram’da Bejna Teşi adında bir sayfa açtığını söyleyen Volkan, “Bunun dışında akraba ve arkadaş çevremden büyük bir ilgi ve destek var. Bu yüzden hep söylüyorum her kadın kendini gösterecek bir alan yaratmalı” dedi.
İLERİDE BİR ATÖLYE AÇMAYI DÜŞÜNÜYOR
Genellikle bebek örgüleri, çeyizlik örgüler ve çanta çeşitleri yaptığını ve bunun yanında oyuncağından tut aksesuarına kadar örgüyle yapılabilen bütün hediyelik eşyaları yapıp satmaya çalıştığını dile getiren Volkan, “İnsanlar artık yaptıklarımı görüyor ve bende mutlu oluyorum. Az da olsa eve katkı yapabiliyorum. Hem uğraşıyorum hem hobim hem de maddi bir kazanç sağlıyorum. İleride imkanım olursa bir atölye açmayı düşünüyorum” dedi
Evli olan ve çocuk bakmak zorunda kalan kadınların bir uğraş alanı yaratmaları gerektiğini belirten Volkan, “Benim gibi kadınların bir şekilde kendilerini gösterme ihtiyaçları oluyor. Bir şeyler yapabilme ihtiyacı her zaman olmalı. Sadece çocuk bakıp evde sıkışan kadınlardan olmasınlar, illa elerinden gelen bir uğraş alanı yaratabilirler. Her iş değerlidir verilen her emek kıymetlidir. Kadınlar her alanda kendilerini gösterebilirler. Biz kadınların gücü her şeye yeter her şeyi başarabiliriz” diye konuştu.
Fotoğraflar: Evrensel
İlgili haberler
Müziğin ve mücadelenin kadını: Eartha Mae
ABD’nin pamuk yetiştiriciliği ile meşhur Güney Carolina tarlalarında çalışan, ‘Güney’in pamuk toplay...
Barış ve kadın hakları mücadelesinde bir öğretmen:...
Danimarkalı kadın hakları savunucusu Clara Sophie Tybjerg, bir yandan savaşa karşı mücadele ederken...
Mücadele ederek yarattığınız bu bataklıktan kurtul...
Biz genç kadınlar olarak evlerde, mahallelerde, sokaklarda, meydanlarda, üniversitelerde, liselerde,...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN