Sendikalaşma mücadelesi veren Sunny işçisi: Her yer 5500 lira veriyor, kaybedecek bir şeyimiz yok
Sunny Atmaca Bilgisayar’da çalışma koşullarının ağırlığına, hak gasplarına karşı sendikalaştıkları için işten atılan Özçelik-İş üyesi işçilerin fabrika önünde başlattığı eylem sürüyor.

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Samsung’a üretim yapan Sunny Atmaca Bilgisayar’da sendikalaştıkları için işten atılan Özçelik-İş üyesi işçilerin fabrika önünde başlattığı eylem sürüyor. 25 işçinin işten atıldığı, 60 işçinin izne çıkarıldığı fabrikada izne çıkarılan bir kadın işçi, “Her yer 5 bin 500 lira veriyor, kaybedecek bir şeyimiz yok, kazanırsak koşullarımız düzelir” dedi.

Günlük yaklaşık 2 bin civarında telefonun üretildiği Sunny Atmaca Bilgisayar’da işçiler asgari ücrete çalışıyor. Haftada 5 gün 10 saat çalıştıklarını belirten bir kadın işçi, “1 buçuk yıldır burada çalışıyorum. Patronun istediği her şeyi yaptık, zorunlu mesailere kaldık, giriş çıkış saatlerimiz değiştirildi, üretimi de artırdık ama hiçbir zaman hakkımızı alamadık. İşimize devam ettik, gelinen noktada 1 işçiden 3 kişilik performans istediler. Cumartesi pazar da zorla işe çağırdılar” diye konuştu.

‘İNSAN MUAMELEMESİ GÖRMÜYORUZ’

Fabrika da söz haklarının olmadığını baskı ve mobbinge maruz kaldıklarını söyleyen kadın işçi, “Senelik izinlerimizi kullanamaz olduk, izne çıkacağım dediğimde ‘İş var çıkamazsın’ dediler. Onu bile alırken sorun yaşıyorduk. Fazla mesaiye kalmak istemediğimizde işten çıkarılmakla tehdit ediliyorduk. İş tanımımız yok, 10’ar gün aralıklarla farklı bölümlerde çalıştırılıyoruz. Kabul etmeyen kötü bölümlere sürgün ediliyor. Telefon bölümünde çalışmak için sözleşme imzaladım ama aynı zamanda 20 gün televizyon bölümünde de çalıştırıldım. O kadar emek veriyoruz, insan muamelesi görmüyoruz. İki çay molamız var, oradan bile çalıyorlar. Cuma günleri 1 saat yemek molası veriyorlar ama çıkış saatimizi uzatıyorlar. Yeri geldi 2 saat uykuyla çalıştım, cumartesi pazar gece yarılarına kadar çalışıp ertesi gün sabah tekrar işbaşı yaptım. Biz bu muameleyi hak etmedik. Her yer 5 bin 500 lira veriyor, kaybedecek bir şeyimiz yok, kazanırsak koşullarımız düzelir” dedi.

TUVALETLER 2 SAAT KAPALI TUTULUYOR

Kadın işçilerin yoğun çalıştığı Sunny Atmaca Bilgisayar’da tuvaletlerin belli saatlerde kapalı tutulduğunu söyleyen işçi şöyle devam etti: “Sabah 8.30’a kadar tuvaletler kapalı tutuluyordu, akşam vardiyasında keza yine öyle. İşçiler çalışsın diye kapatıyorlardı. Hasta olanı var, hamile olanı var, tuvaleti kapatmak nedir? Bunu eleştirdik, müdür sorunu düzelteceğine, ‘2 saat tuvaletlerin kapanmasından rahatsız olan arkadaşlar varmış, bu saati 2.30’a çıkarıyorum’ diyerek işçileri aşağıladı” diye konuştu.

Yaklaşık iki haftadır eylemlerin devam ettiğini hatırlatan işçi, “Şimdiden ücretsiz izinler ücretli izne döndü, vardiya kalktı, üç ay da bir tam maaş ikramiye hakkı kazanıldı. Biz koşullarımız düzeltilsin, ücretlerimiz artırılsın istiyoruz. Sendikaya üye olduk diye işten atılmak istemiyoruz. Kapıda eylemde olan işçiler arasında işe bir gün geç gelen, hakkında tutanak tutulan yok. Bu çok büyük haksızlık. İçerdeki arkadaşlarımız da yanımızda olsun, tek yürek olalım mücadelemiz kazanımla sonuçlansın” dedi.

‘PATRON SAYGI DUYMALI’
Sendikaya üye olduğu için işten atıldığını belirten bir işçi de şöyle konuştu: “Bugüne kadar sorunların çözümü noktasında bir muhatap bulamadık. Sendikaya üye olduk, Bakanlıktan yetki geldi, iki gün sonra 25 işçi işten atıldık. 60 işçiyi izne çıkardılar. Küçülmeye gidiyoruz dediler ama bizden hemen sonra işçi almaya devam ettiler. Bizim bölüme de farklı bölümlerden eleman çektiler. Biz küçülmeden dolayı değil sendikalı olduk diye işten atıldık. Çay molalarında dışarı çıkamıyoruz, telefonlarımızı yanımıza alamıyoruz, sürekli baskı var. Biz hakkımızı alana kadar eylemlere devam edeceğiz. Sendikalaşmak anayasal hak, patron da bu hakkımıza saygı duymalı.”

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
ETF direnişteki 20 işçi ifadeye çağrıldı, çevik ku...

İşçiler fabrikadan usulsüzce malları çıkarmak isteyen patron Sanem Dikmen'in kızının aracının önüne...

Salcomp işçileri haklarının gasbedilmesine karşı f...

Salcomp Xiaomi fabrikasında işten çıkarılan işçilerin hakları gasbedildi. İşçiler kendilerini fabrik...

Son dönem işçi direnişlerinde kadınlar daha görünü...

Farplas, ETF Tekstil, Asen Alüminyum, Acarsoy Tekstil... Kadınlar pek çok engellere rağmen ama bir y...