Şekerpancarı toplayan kadınlar emeklerinin karşılığını alamıyor
Sonbaharın gelmesiyle Muş’ta şeker pancarı toplamak için tarlalarda çalışan kadınlar anlatıyor: “Emeğimizin karşılığını alamıyoruz, mecbur olmasa kimse bu işi yapmaz.”

Yaz mevsiminin başlamasıyla beraber tohumları atılan şeker pancarı, sonbaharda toplanmaya başlıyor. Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Çayırdere köyünde kadınların emeğiyle ekilen şeker pancarını yine kadınlar topluyor. Emeğinin karşılığını alamayan kadınlar, sabahın erken saatlerinde tarlalara giderek şeker pancarı topluyor.

‘EKİMİ DE ZOR ÇIKARMASI DA ZOR’
Pancar toplayan kadınlardan İpek Mert, tarlada çalışmanın zorluklarını anlatıyor: “Havaların ısınmasıyla birlikte şeker pancarı ekimlerine başlıyoruz. Gübreleme işlemini de ekim işi bittikten sonra hemen yapıyoruz. Ekimi zahmetli olduğu gibi çıkarması da zor oluyor. Yağmur yağdığı zaman şeker pancarını toprağın altından çıkarmaya çalışmak daha da zorlaşıyor. Güneşin altında da çapa işi bizi çok zorluyor. Sabahın erken saatinden evlerimizden gelerek gün boyu tarlada çalışıyoruz.”

‘SADECE ŞEKERDEN YARARLANIYORUZ’
Emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyleyen İpek Mert, kendi ekonomik özgürlüğünü kazanmak istediğini ve iş alanları yetersiz olduğu için tarlalarda çalıştığını dile getiriyor: “Çıkardığımız şeker pancarları devlete ait fabrikalarda şeker olarak işleniyor. Biz sonbahara kadar şeker pancarı tarlalarında çalışıyoruz, ama emeğimizin karşılığını da bulamıyoruz. Devlete verdiğimiz şeker pancarları karşılığında sadece ürettikleri şekerden yararlanabiliyoruz. Mecbur olmasak bu kavurucu sıcağın altında kimse çalışamaz.”

‘EMEK DIŞINDA ZARARLI VE BORÇLU ÇIKIYORUZ’
Tarlada çalışan Pervin Tunç ise, kadınların ekonomik alanda özgürleşebilmesi için herhangi bir proje olmadığına ve kadınların emeğinin sömürüldüğüne dikkat çekiyor. Yaşam koşullarının kendilerini tarlada çalışmaya mecbur bıraktığını söyleyen Pervin Tunç, “Başka seçeneğimiz yok. Bu şeker pancarları fabrikalarda işlenirken, gübresinden tutun her şeyi biz karşılıyoruz. Tarlada çalışmanın tek ve en güzel yanı kadınlar ile dayanışma içerisinde olmak. Yoksa şeker pancarının ekimi de çıkarması da çok zahmetli bir iştir. Bizler bu zahmetli işe girmemizin tek sebebi erkeğin eline bakmamak. Ama ekonomik özgürlüğümüzü burada da kazanamıyoruz. Tarlada çalışan hiçbir emekçi emeğinin karşılığını alamıyor. Bizler çalıştığımız halde borçlu ve zararlı çıkıyoruz.”

Kaynak: Jin News

İlgili haberler
Mevsimlik tarım işçisi kadınların hali...

Mevsimlik tarım işçisi kadınlar 12 saat 30 lira yevmiyeyle çalışıyor.

Tarım işçisi kadınlar yollarda öldürülüyor!

Tarım işçisi kadınlar iş cinayetlerinde öldürülüyor. Erzincan’da tarım işçilerini taşıyan araç devri...

Tarım işçisi kadınlar günde 50 liraya 12 saat çalı...

Aydın Efeler'de mevsimlik tarım işçisi kadınlar kızgın güneşin altında 12 saat güvencesiz bir şekild...