Çocuklarımızı okullara korkuyla yolluyoruz
Kağıthane’de bir ilkokulda dışarıdan gelen kişinin, erkek çocuğunu istismar ettiği iddia edilmişti. Çocukları bu okulda eğitim gören Ebru Demirer Akun ise yaşananlardan duyduğu endişeyi anlattı.

İstanbul Kağıthane’de bulunan Ziya Paşa İlkokulunda bir çocuğun başka bir öğrencinin ağabeyi tarafından istismara uğradığı iddia edilmişti. İddiaya göre olay 10 Ekim Salı günü gerçekleşti. Tuvalete giden 3. sınıf bir erkek çocuğu, okula dışarıdan giren bir şahıs tarafından istismar edildi. Çocuğun cinsel istismara uğraması sırasında tuvalete giren bir veli durumu fark etti. Bunun üzerine kamera kayıtları incelendi ve şahıs bir gün sonra yakalandı.
Şahıs savcılığa sevk edildi. Çocuğun ifadesinin yetersiz olduğunu belirten savcı, kamera kayıtlarını da inceledikten sonra, ‘Şüphelinin 25 saniyeden az süre tuvalette kaldığını, bu sürenin fiili işlemesi için yeterli olamayacağını’ gerekçe göstererek şahsı adli kontrol uygulamasıyla serbest bıraktı.

ÇIĞLIK ATMAYI ÖĞRETİYORUM 
Olayın geçtiği okulda çocukları eğitim gören veliler ise endişeli. Onlardan birisi de Ebru Demirer Akun. 3 çocuğu da Ziya Paşa İlkokulunda okuyor. “Olayı eşim anlattığında dünyam adeta başıma yıkıldı. Çocuğun yaşadığı korku biz anneler için kabusa dönüyor” diyen Akun olayın ardından yaşadıklarını anlatıyor: “Çocuklarıma çığlık atmayı öğretiyorum. Onlara okulun her zaman güvenilir bir yer olmadığını öğretmek zorunda kaldım. Çocuklarıma tacizi anlatamıyorum ama onlara ‘Saçına bile dokunulursa çığlık at. Bağırmazsan başına kötü şeyler gelir’ diyorum.”
Olaydan sonra okulun önlem aldığını söylüyor Akun, ama bu önlem de yeterli değil onun için.

ÇOCUKLARIMIZI KORUYUN
İstismara uğrayan çocuğun velisinin olayın duyulmasının ardından okula geldiğini anlatan Akun, “Anne okula gelmiş ve müdüre isyan etmiş. ‘Okula verilen paraların haddi hesabı yok, ama siz çocuğumu koruyamıyorsunuz. Gerekli önlemleri alsaydınız bunlar başımıza gelmeyecekti. Yok kağıt parası, yok kırtasiye parası deyip bizi soyuyorsunuz ama çocuklarımıza sahip çıkmıyorsunuz’ demiş. Gerçekten öyle. Okul devlete bağlı ancak her ay maliyetli listeler önümüze geliyor. Ama durum ortada” diyor.

İlgili haberler
8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...

Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...

Eğitim sistemi çocuk istismarını etkiler mi?

Eğitim sisteminin çocuğa yönelik cinsel istismarda payı var mı? Eğitim Sen Kadın Sekreteri Ebru Yiği...

GÜNÜN MÜCADELESİ: İstismara karşı ‘annelerin gücü’

Endonezya’da kadınlar İnternet’te çocuk istismarı fotoğrafları ve videoları paylaşan bir Facebook gr...