Okmeydanı’nda kadınlar çocuk istismarının nasıl önleneceğini konuştu
İstanbul Okmeydanı’nda düzenlenen etkinlikte kadınlar “istismarın çocuk ve toplum açısından sonuçları nelerdir ve istismar nasıl önlenebilir” sorularına yanıt aradı.

İstanbul Okmeydanı Mahmut Şevket Paşa Mahallesinde kadınlar çocuk istismarına karşı neler yapılabileceğini konuşmak için araya geldi. Rehber Öğretmen Meral Gülşen’in de konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte kadınlar tanık oldukları ya da yakın çevrelerinden duydukları bir çok istismar olayını anlatarak “Çocuk istismarı nasıl önlenebilir, istismarın çocuk ve toplum açısından sonuçları nelerdir” sorularına yanıt aradı. Etkinlikte hükümetin hazırladığı çocuk istismarına karşı yasa tasarısı da gündemdeydi. 

Çocuk istismarı konusunda en önemli olan noktanın ‘önlem’ olduğunun altını çizen Meral Gülşen istismarın önlenmesi için de çocukların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Çocuğa cinsel eğitim vermenin bunun yanı sıra çocukla güçlü bir iletişim kurmanın istismarın önlenmesinde çok önemli olduğunu belirten Gülşen, çocukları yanlış bilgilendirmenin de başka sorunlara yol açacağının altını çizdi.

Gülşen’in dikkat çektiği noktaların bazıları şöyle;

* Aileler istismarcıları uzakta arıyor. Kendi yakın çevresine böyle bir şeyi konduramıyor. Oysa çocuklar en çok yakınlarındakiler tarafından istismara uğruyor. Ailelerin “Bizde böyle şeyler olmaz” yaklaşımı istismarcıya ortam hazırlıyor. Ancak örneklerden de gördüğümüz gibi istismarcılar “cahil”, “madde bağımlısı”, “eğitimsiz”, “meczup” kişiler değil.
* Aileler istismarcıların böyle insanlar olduğunu düşündüğü için ‘idam’, ‘hadım’ gibi yöntemlerin çözüm olabileceğini düşünüyor. Ancak çocuk istismarcılarının ‘hasta’ olmadığını, bu durumun toplumsal nedenlerini konuştuğumuzda da aileler bu yöntemlerin çözüm olmadığını kabul ediyor.
* Önemli bir diğer nokta da şu; aileler çocuk istismarı konusunda yaşadığı kaygıları çocuklara da aktarıyor, panikle hareket ediyorlar bu da çocuğun dengesini bozuyor. Bu kaygı ortamı çocukların sosyal ilişkilerini de gelişimlerini de etkiliyor.

Hükümetin tüm eleştiri ve önerileri görmezden gelerek hazırlayıp Meclise gönderdiği yasayı da değerlendiren kadınlar, en çok da 12 yaş ayrımına tepkili. Tasarının detayları çok fazla bilinmiyor ama ayrıntıları konuşunca kadınlar, özellikle önleyici tedbirler olmaması konusunda tasarıyı eleştiriyor.

Kadınların en çok tepki gösterdiği konulardan biri de yargı kararları. Kadınlar ceza indirimlerinin ve mağdur çocuklarda ‘rıza’ kararlarının istismarcıları teşvik ettiğini söylüyor ve yasaların buna olanak vermeyecek şekilde düzenlenmesini istiyor.

İlgili haberler
Çocuk istismarını aklatmayacağız!

Bu karanlık tablonun daha fazla çocuğun hayatına kast etmesini engellemek için, yetkililere gerçek s...

İl il ‘Çocuk İstismarını Aklatmayacağız’ Kampanyas...

Türkiye’nin bir çok ilinde çocuk istismarına karşı ‘Çocuk İstismarını Aklatmayacağız’ diyerek kampan...

Alibeyköy’de ‘Çocuk İstismarına Karşı 6 Adım’

‘Çocuk İstismarını Aklatmayacağız’ kampanyası kapsamında biraraya gelen kadınlar, yapılacak düzenlem...