ODTÜ’de tacize karşı forum gerçekleştirildi
ODTÜ’de Dekanlık, topluluklar ve öğrenciler işbirliği ile taciz forumu gerçekleştirildi. ODTÜ’de var olan Cinsel Tacizi Önleme Biriminin işlevlik kazanması için de tartışmalar yapıldı.

Ortadoğu Teknik Üniversitesinde; ODTÜ Öğrenci Temsilcileri Konseyi (ÖTK), Öğrenci Dekanlığı, Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu ve Cinsel Tacizi Önleme Biriminin (CİTÖB) çağrısıyla taciz forumu gerçekleştirildi. Forumda, ODTÜ’de yaşanan tacizler, bu tacizlere karşı nasıl önlemler alınabileceği, tacize uğrayan öğrencilerin CİTÖB’e nasıl ulaşacağı ve önümüzdeki süreçte CİTÖB’ün nasıl bir işlevselliğe ulaşacağı konuşuldu.

İlk olarak Doç. Dr. Fatma Umut Beşpınar, cinsel taciz ve cinsel saldırının tanımına ve ODTÜ’de en çok hangi taciz türlerinin görüldüğüne ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. CİTÖB’e gelen başvurular sonucu en çok karşılaşılan taciz türünün eski erkek arkadaşlar tarafından gerçekleştirilen ısrarlı takip (stalking) olduğuna değinen Beşpınar, uluslararası alanda ise kampüslerde en çok karşılaşılan taciz türünün misilleme (cezalandırma) ve ödüllendirme olduğunu söyledi. Bu türlerin ODTÜ’de çok az görüldüğünü ifade eden Beşpınar, bunun nedeninin ise öğrencilerin bunu taciz olarak adlandıramaması veya çekinmesi olabileceğini dile getirdi.

‘CİNSEL TACİZİ ÖNLEME BİRİMİ İŞLER HALE GETİRİLMELİ’
Sunumun ardından gerçekleştirilen forumda ise CİTÖB’ün nasıl daha aktif ve güvenilir hale getirilebileceği tartışıldı. Öğrencilerden en çok gelen eleştiri, birimin öğrenci katılımına açık olmaması ve odasının bulunmasına rağmen odanın kullanılamamasıydı. Birime öğrenci katılımı noktasında Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu içerisinden bir temsilcinin seçilerek birimle koordineli çalışması forumda en çok destek gören öneri oldu. CİTÖB üyesi Doç. Dr. Beşpınar da öneriyi üniversite yönetimine taşıyacağını söyledi. Bir diğer eleştiri olan odanın kullanılamamasının ise Rektörlüğün personel sağlamasının ardından çözülebileceği ifade edildi. Öğrenciler, önümüzdeki dönemde personel ihtiyacının karşılanması için çeşitli kampanyalar ve eylemlilikler örgütlemeyi kararlaştırdılar.

Forumda tartışılan son konu ise Bahar şenliğiydi. Şenlik döneminde taciz olaylarının son derece arttığına dikkat çeken öğrenciler, CİTÖB’e şenlik öncesi ve şenlik sürecinde birlikte çalışmayı önerdiler. Şenlik süresince cinsel tacize karşı bilgilendirici materyallerin dağıtılacağı stantlar kurabileceklerini belirten öğrenciler, CİTÖB’ün de materyallerin hazırlanmasında yardımcı olmasını istediler. Bir taciz durumunda olaya müdahale için gelen İç Hizmetler Müdürlüğüne bağlı görevlilerin sorunun çözümü için yeterli bilgiye sahip olmadığına ve bazen tacize uğrayan öğrenci açısından daha kötü sonuçlar yaratabilecek davranışlarda bulunabildiklerine değinen öğrenciler, görevlilere şenlik öncesinde toplumsal cinsiyet alanına dair hizmet içi eğitim verilmesini talep ettiler. Beşpınar ise konuya olumlu baktıklarını söyleyerek hizmet içi eğitim için üniversite yönetimiyle görüşeceklerini söyledi.


İlgili haberler
Flört şiddeti nedir?

Kadınlar için korkutucu bir deneyim! Korkmayın... Ama flört şiddetinin şiddete açılan kapılarından b...

Görükle’de taciz ve şiddet son bulsun diye...

Gece geç saatlere kadar çalışıp eve kendimizi attığımızda ardımızda neler mi bırakıyoruz? Patron ve...

Bir taciz hikayesi: Suçlu olan ben değilim!

Esenyalı'da kimliği belirsiz bir erkek kadınları taciz ediyor. Otobüste ya da durakta adres sorma ba...

Aslında çok tanıdık bir taciz hikayesi!

Tacizin gündüzü, gecesi yok. Pijama da giysen, etek de giysen fark etmiyor tacizciler için. Bir de p...

GÜNÜN TEPKİSİ: Sözlü taciz normal değildir!

Hollandalı Noa Jansma adlı bir kadın bir ay boyunca sokakta kendisine sözlü tacizde bulunan erkekler...

Flört şiddetini nasıl fark ettim?

Kadın arkadaşlarının desteği ve dayanışmasıyla maruz kaldığı flört şiddetinden kurtulan bir üniversi...