Nerede kalmıştık?
Kadınlar Birlikte Güçlü kampanyasından Rüya Kurtuluş referandum çalışmalarını ve sonucu değerlendirdi: Kadınlar yaşamlarını tek adama emanet etmemekte kararlı. Hayır demeye devam edeceğiz.

Kadınlar Birlikte Güçlü kampanyasının yürütücülerinden Rüya Kurtuluş referandum sonuçlarının bir son değil, mücadelenin devamı anlamına geldiğini söylüyor. Referandum çalışmaları boyunca daha da güçlendiklerini söyleyen Kurtuluş, bugün düzenleyecekleri eyleme çağrı yapıyor. "Evet" sonucunun kadınların "hayır" dediği sorunlarını değiştirmediğini ifade eden Rüya Kurtuluş "Kadınların hayırları biter mi sandınız" diye soruyor. Rüya Kurtuluş'un değerlendirmeleri şöyle: 

HAYATIMIZ İÇİN HAYIR DEDİK
Referandum sona erdi ve Yüksek Seçim Kurulu’nun şaibeli sonucuyla karşı karşıyayız şu anda. Toplumun büyük kesimi sonuçların hileli ve şaibeli olduğunu ve bu seçimin iptal edilmesi gerektiğini söylüyor.
Biz kadınlar olarak bu sonuçların hayatımızda önemli etkilerinin olacağının farkındayız, bunu referandum gününden önce de biliyorduk. Aylardır, hatta Kasım ayından beri, o bir gece ansızın gelen tecavüzcüleri aklama yasasından beri “Kadınlar Birlikte Güçlü” diyerek yaşamlarımız için bu iktidarın politikalarına hayır dedik. Hayatımız için, haklarımız için, kazanımlarımız için hayır dedik. 

BU İKTİDARIN DİZGİNSİZ GİDİŞİNDEN ENDİŞE DUYUYORUZ
Son olarak da referandumdan 3 gün önce Kadınlar Birlikte Güçlü, Hayır Diyen Kadınlar, Hayır Kadınlar Var, Hayır Meclislerinden kadınlar ve daha pek çok platformdan kadınlar olarak bir araya gelerek birlikte bir hayır eylemi örgütledik. Orada şunu söylemiş olduk: “Biz kadınlar yaşamlarımızdan endişe duyuyoruz. Bu iktidarın bu dizginsiz gidişinden, kadınların hayatına dair karar almasından kazanılmış haklarımıza dair yasalar çıkartmaya çalışmasından endişe duyuyoruz ve sadece endişe duymakla kalmıyor, mücadele ediyoruz. Yani kürtajı yasaklamaya çalışan yasadan bu yana sokaktan bir an bile geri durmadık. Kadın cinayetlerine karşı sokağa çıktık, Boşanma Komisyonu’nun boşanmayı engelleyen raporuna karşı sokağa çıktık, tecavüzü aklama yasasına karşı sokağa çıktık ve engelledik hepsini. Ve bu kadar yetkinin tek bir adamın elinde toplanması ve onun kanun hükmünde kararname yetkisiyle kadınların haklarına ve hayatına dair kararlar alabiliyor olması bizim yaşamlarımız için büyük tehlike oluşturuyor ve buna hayır diyoruz. 

HAYIRLARIMIZ BİTER Mİ SANDIN!
Son olarak da 13 Nisan’da Kadıköy’de yaptığımız eylemde şunu söyledik: “Biz referandumdan sonra da hayırlarımıza devam edeceğiz.”
Çünkü biliyoruz ki hayatlarımız, yaşam alanlarımız iyice daralmış vaziyette, üstümüze üstümüze gelen bir sürü yasa var. Erkek egemen bir siyaset var. Bu anayasa değişikliği de o erkek egemen siyasetin eseri. Dolayısıyla biz bunların hepsine hayır demeye devam edeceğiz. 18 Nisan günü de yine Kadıköy’de olacağız ve “Nerede kalmıştık” diyeceğiz.
Biz kadınlar olarak bu sonuçları kabul etmiyoruz. Çünkü kadın erkek eşitliğine inanmıyorum diyen, kadın cinayetleri abartılıyor diyen bir tek adam bu ülkede kadınların başkanı olamaz. Referandumda da özellikle Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde hayır oylarının bu kadar çok çımasının ve kazanmasının kadınların da sayesinde olduğunu düşünüyoruz. Bütün bu süreçte mücadeleye katılan bütün kadınların emeğiyle, her kesimden kadınların, daha önceden AKP’ye oy vermiş kadınların da, bunca yıldır sokaklara çıkan kadınların da mücadelesiyle kazandık biz bu oyları.
Kadınlar hayır dedi ve hayır demeye de devam edeceğiz. Çünkü bizim hayırlarımız bitmez. 

HAYIR’LARIMIZ REFERANDUMLA BAŞLAMADI, BUNUNLA DA BİTMEYECEK
Hayır dememiz referandumla başlamadı, bununla da bitmeyecek. Kadınlar kadınları dinliyor ve biz referandum süreci boyunca kadınlar olarak bunları konuştuk. Hayır oyları içerisinde kadın oylarının çok yüksek olduğunu düşünüyoruz.
Kadınlar çalışmalara çok yürekten ve çok aktif katıldı ve her kesimden kadın kendi hayır nedenini söyledi. O yüzden bu sonuçlarda, özellikle büyük şehirlerdeki hayır oylarının yüksekliğinde kadınların katkısının çok büyük olduğunu düşünüyoruz.
Referandum çalışmaları sırasında, hem kadın çalışmalarında hem hayır meclisleri ya da çeşitli platformlarda yapılan çalışmalarda kadınlar daha sohbete çok açıktı ve oturup birlikte konuşabildik. Bizim bu kadar sorunumuz dururken, sokakta, evde öldürülme tehlikesi yaşarken, geçim sıkıntısı, evin yükü, işsizlik sorunları yaşarken neden anayasa değişikliği bize dayatılıyor? Ülkenin sorunu, tek adamın elinde bu kadar yetkinin toplanması iken biz hayatlarımıza dair kararları bir tek adama bırakır mıyız? 


Bugün düzenlenecek eylemin ayrıntıları burada

OLANAKLARIMIZ ARTTI, GÜCÜMÜZ ARTTI
Referandum sürecinde yapılan çalışmalar sonrası için de önemli olanaklar yarattı. Özellikle tecavüzü aklama yasasından sonra biz bir arada bir gücü, etkiyi biliyorduk ama tekrar kanıtladık. Referandum bu süreçte bize dayatıldı ama ona da hayır diyebilmeyi başardık ve referandum sonrasına birlikte bir iddia koyduk. Bundan sonra kadınlar kendi yaşamlarını ellerine almak istiyor ve bunu kadın örgütlülüğüyle yapmak istiyor. Kadınların çok ciddi örgütlenmeye ihtiyacı var ve biz de bu yönde ilerliyoruz.
Bu politik atmosfer kadınların daha çok birbirini dinlemesini ve sözümüzün daha genişlemesini sağladı.
Hem politik atmosfer, hem çabalarımız, hem bunca yıldır biriktirdiklerimizle kadınların birlikte hayırlarını daha güçlü söyleyebildiği bir döneme girdik. Bundan sonra da devam edeceğiz. 
Kadınların referandum sürecinde düzenlediği eylemler burada

İlgili haberler
'Hayır'larımızla daha güçlü alanlarda olacağız

Ankara'da birçok kesimden kadının bir araya geldiği Hayır Kadınlar Var'dan Yurdagül Çabat "Evet de ç...

Eşit ve özgür bir ülke kazanacak, kadınlar kazanac...

Yüzde 59'a yüzde 41'lik bir oranla 'hayır' çıktı Adana'da. Adana Kadın Platformundan Sevil Aracı tüm...

Esenyalı'da referandum gecesi... Daha yeni başlıyo...

Esenyalı, AKP'nin ağırlıklı oy aldığı bir semt. Kadınlar şu, bu partiden demeden kapı kapı gezerek n...