Kıdem tazminatının fona devrini kadın işçiler engeller
Genel-İş Sendikasında örgütlü Ege Üniversitesi çalışanı kadın işçiler kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı çıkıyor. İşçiler “Bunu engellerse kadın işçiler engeller” diyor.

Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube, Ege Üniversitesi Kampüsü İşyeri Temsilcileri Mine Söyler ve Ayfer Temel ile kıdem tazminatının fona devredilmesine ‘neden’ karşı çıktıklarını konuştuk. Her iki temsilci de öncelikle kıdem tazminatının fona devrinin iş güvencesini ortadan kaldıracağı söylüyor. Bu nedenle kıdem tazminatını kabul etmediklerini ifade eden Mine ve Ayfer, yapılacak düzenlemenin kadınları tamamen çalışma yaşamından çekeceğini düşündükleri için de endişeli. Tüm kadınlara, kıdem tazminatına sahip çıkma çağrısı yapan işçi kadınlar, patronla yapılan iş akdinin güvencesi olan kıdem tazminatının fon ile kaldırılmak istemesinin işçi haklarını bugünden daha geriye götüreceğini söyledi.

Kampüs İşyeri Temsilcisi Mine Söyler, “Kıdem tazminatı fona devredildiği takdirde tazminatlar kara gün dostu olmaktan çıkacak. Kendimden örnek vereyim, daha önce çalıştığım işyerinden tüm tazminat hakkımı alarak ayrıldım. İlaç gibi geldi. Bu para 1 yıl beni idare etti. Şimdi fona devredilirse, iş güvencemiz kalmayacağı gibi tazminatımızı da alamayacağız. Bir sürü şart getirdiler. Düzenleme bazı şartlar yerine getirildiği takdirde fondan belli bir miktar çekebilme hakkı getiriyor, ancak, tekrar alabilmek için 5 yıl beklemeyi zorunlu koşmuşlar. Emekli olduğunda bile tamamını alamayacaksın. İkramiyen eriyecek. Yapılmak istenenle kıdem tazminatı hem kara gün dostu hem de gelecek hayali olmaktan çıkarılıyor. Kendimden önce çocuklarımın, yeğenlerimin geleceğini düşünüyorum. Çalışan benim, hakkımı da kimseye bırakmam” dedi. Yarın bir gün işverenin beni işten çıkarmayacağının garantisini veriyorlar mı” diye soran Söyler, “Kıdemimize göz dikeceklerine asıl işten atmaların önüne geçsinler” diye konuştu.

BİR DE ‘ÜÇ TANE ÇOCUK YAP’ DİYORLAR
Fon düzenlemesinde yer alan evlilik tazminatının da kalacak olmasının özellikle kadın işçiler açısından büyük hayal kırıklığı olduğunu ifade eden Söyler, “Üç tane çocuk yap diyorlar, ben evlilikten soğudum. İşçi ücretleri ortada, işsizlik almış başını gitmiş, kadının adına bile tahammül edemeyen bir yönetim anlayışı, nasıl evlenelim, doğacak çocuklara nasıl bakalım” şeklinde konuştu.

SENDİKAYA GÜVEN DUYAN KADIN MÜCADELEDEN GERİ DURMUYOR
Kampüs İşyeri Temsilcisi Ayfer Temel ise “Hükümet kadınları yok sayıyor, söylem ve uygulamalarıyla kadını değersizleştiriyor. Çalışma yaşamından soyutlamak eve kapatmak için tüm fırsatları değerlendiriyor. Fon düzenlemesi de bunlardan biri. Düzenleme geçerse hem kadın hem de işçi haklarında bugün olduğundan daha geri bir noktada olacağız. Ama ben inanıyorum, kıdem tazminatının fona devrini engellerse kadın işçiler engeller” dedi. Temel sözlerine şöyle devam etti: “Bakın biz ilk örgütlenme mücadelemizi kadın işçilerle başlattık. Kadınlar inanınca başaramayacağı şey yok. Ben inanıyorum, devrimin en büyüğünü kadınlar yapacak, bu ülke kadınlar sayesinde güzelleşecek. Yeter ki sendikalar, işçiye doğru anlatsın. Her gün tek tek birimleri geziyoruz biz. Kıdem tazminatının fona devrinin sakıncalarını tek tek ve defalarca anlatıyoruz. Gerçeği gören ve mücadeleye inanan, sendikasına güven duyan kadın mücadeleden de geri durmuyor.”

İlgili haberler
Düşünsenize, bütün işçiler bir hafta iş bırakmış.....

“Neden olmasın” diyorum, “Bizle başlar sonrası gelir belki.” “Senle benle olacak iş değil. Bizi heme...

Kadın işçiler kıdem tazminatını anlatıyor

İzmir'de taşeron işçi olarak kadın işçiler kıdem tazminatının neden önemli hatta vazgeçilmez olduğun...

İşçi anneme kıdem tazminatını anlatmak

İşçi bir anne ile kızının kıdem tazminatı sohbeti...