KESK kadınların TİS taleplerini açıkladı
KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, kadın kamu emekçilerinin toplu sözleşme taleplerini açıkladı.

5 milyon kamu emekçisi ve emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos’ta başlıyor. KESK, kadınların toplu sözleşme taleplerini açıkladı. “Hakkımız olanı istiyoruz” diyen KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, kadın taleplerinin ayrı bir başlıkta ve gündemle ele alınmasını ve kadın temsiliyetinin masaya yansımasını istedi. Kreş talebinde ısrarcı olduklarının altını çizen Atasoy’un paylaştığı talepler arasında, kadınlara doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 24 hafta olmak üzere en az 32 hafta ücretli doğum izni verilmesi, doğum sonrası ücretli-ücretsiz izin, süt izni kullananların sosyal ve özlük hak kaybı yaşamaması, işyerlerinde kadına yönelik şiddete, mobbinge, ayrımcılığa karşı mekanizmalar oluşturulması yer alıyor.

EMEKÇİLERLE HÜKÜMETİN GÜNDEMİ AYNI DEĞİL!
Gülistan Atasoy, TİS görüşmelerinin yoksulluk sınırının altında gelir ve vergi adaletsizliğinin derinleştiği, iş güvencesinin ortadan kaldırıldığı, çalışma yaşamında cinsiyetçiliğin, ayrımcı ve antidemokratik uygulamaların hız kesmeden devam ettiği, sosyal ve özlük hak gasplarımızın arttığı bir süreçte gerçekleştiğini vurguladı. Kadın kamu emekçilerinin sorunlarına hükümetin ve Memur-Sen’in gayri ciddi bir tavırla yaklaştığını ifade eden Atasoy, “Biz emekçilerin gündemi ile hükümet yetkilileri ve önceden uzlaştıkları belli olan Memur-Sen’in gündemi ve öncelikleri aynı değil” dedi.

LÜTUF DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ
Kadın temsilinin ve kadın taleplerinin ayrıca masada tartışılması gerektiğini vurgulayan Atasoy, “Kadınların yeri evidir, anlayışıyla bizi kamusal alanlardan koparmaya çalıştığınız politikalarınıza karşı emeğimize, bedenimize ve kimliğimize sahip çıkmaya devam ediyoruz. Biz kadınlar kimseden lütuf ya da sadaka istemiyoruz! Hakkımız olanı talep ediyoruz ve bugüne kadar elimizden alınanları geri istiyoruz” diye konuştu.

KESK’Lİ KADINLARIN TİS TALEPLERİ:
Atasoy, KESK’li kadınlar olarak 2020-2021 yılları için imzalanacak sözleşmenin grevli, gerçek bir toplu sözleşme olmasını istediklerini, görüşmelerde de kadın temsiliyetinin sağlanmasını talep ettiklerini söyledi. Atasoy kadınların taleplerinin ayrı bir başlık ve gündemle ele alınması gerektiğini vurgulayarak taleplerini şöyle sıraladı:

- ILO standartları ve kamu emekçisi kadınların fiziksel ve sosyal koşulları dikkate alınarak, çalışan hamile kadına doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 24 hafta olmak üzere en az 32 hafta ücretli doğum izni verilmeli.
- Doğum sonrası ücretli-ücretsiz izin, süt izni kullananlar sosyal ve özlük hak kaybı yaşamamalı.
- Kadınlara ve LGBTİ+lara uygulanan ayrımcılık, şiddet, taciz, mobbing son bulmalı, cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir çalışma yaşamı ve ortamı sağlanmalı.
- En fazla kadın emekçilerin olumsuz etkilendiği esnek ve güvencesiz istihdam biçimleri son bulmalı.
- 20 hizmet yılını dolduran kadın emekçilere talepleri halinde emeklilik hakkı tanınmalı.
- Kadınların çifte mesaisi, doğum vs. göz önünde bulundurularak yıpranma payı ve erken emeklilik hakkı sosyal güvenlik sistemine dâhil edilmeli.
- İşyerlerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Ayrımcılık ve Mobbing eğitimleri yılda en az bir kez yapılmalı.
- 8 Martlarda tüm kamu çalışanı kadınların ücretli izinli sayılması için yasal düzenleme yapılmalı.

KREŞ TALEBİNDE ISRARCIYIZ
En temel sorunlarının ise kapatılan kreşler olduğunu ifade eden Atasoy, “AKP hükümetleri boyunca kreş sorunu ek maliyet unsuru olarak görülmüş, özel kreşlerin teşviki arttırılmış ve muhafazakâr anlayışla çocuk bakımı yalnızca kadınların sorumluluğuymuş gibi gösterilerek kamu kreşleri tek tek kapatılmıştır” dedi. Atasoy, KESK olarak kreş talebinde ısrarcı olduklarını söyledi.

Atasoy ayrıca nüfusu 50 bini geçen belediyelerde şiddete ve istismara uğrayan kadın ve çocuklar için uluslararası standartlara uygun sığınmaevleri açılmasını bu hizmetlerden trans kadınların da yararlanması talebini de dile getirdi.

Atasoy farklı sendikalara üye olan kadın emekçilere seslerini, sözlerini, itirazlarını büyüterek örgütlü bir kadın mücadelesi içerisinde olma çağrısı yaptı.

İlgili haberler
Kamu emekçisi kadınlar işyerlerindeki sorunlarını...

KESK Kadın Emeği ve İstihdam Çalıştayı’nda kadınlar, kendilerine dayatılan yaşama ve çalışma hayatın...

Sağlık emekçisi kadınlar ücretsiz kreş hakkı, ücre...

Biz 24 saat hizmet verirken, hastane kreşi neden 24 saat hizmet vermiyor?.. Çalıştığımız hastaneler...

Büro emekçisi kadınlar TİS sürecinden ne bekliyor?

İktidar, “iş ve aile yaşamını uyumlulaştırma” adı altında uyguladığı politikalarla, kamuda esnek çal...